Egzamin radcowski 2011

• Autor wątku Autor wątku ann_torun
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
a może na cywilu skarga pauliańska z jakimś fajnym stanem faktycznym lub apelacja w tym temacie? tam jest sporo możliwości do kombinowania ze świadomością działania dłużnika, wiedzą osoby trzeciej itp.

Zgadzam się, że może być coś z prawa autorskiego, szczególnie jakiś kazusik z wykorzystaniem nowych technologi, bardzo na czasie i na przyszłość . Tak jak w zeszłym roku przypadek z deweloperem.

Dla kszysw, levi i innych, którzy nie potrafią napisać, albo po napisaniu na prw. blokują swoją skrzynkę, "skrypty warszawskie" - mking12@wp.pl
I już nie piszcie do mnie z zapytaniami.

W ubiegłym roku też wszyscy obawiali się testu. Niby ten z 2009 roku nie był trudny, więc czemu miałoby być inaczej w 2010 roku. Po zakończeniu I części egzaminu wszyscy marudzili jakie to pytania były trudne, ale później okazało się, że duża większość zdała tę część dobrze lub bardzo dobrze. Moim zdaniem test musi być zwięzły i klarowny - bez żadnych dziwnych kazusów, które mogą być później podstawą do odwołań. Pytania i odpowiedzi wycięte wprost z ustawy nie budzą żadnych wątpliwości.

Zawsze można poskładać jasne i klarowne pytania z okolic ustaw i kodeksów do których rzadko kto dociera .... i tego się boję.

Też tak myśleliśmy, że pojawią się jakieś przepisy przejściowe, o gospodarstwach rolnych, międzynarodowe, czy inne szczegóły. Takich dziwnych pytań było niewiele, a i tak na większość z tych problemów można się było natknąć przy pobieżnym czytaniu ustaw. Nikt przy zdrowych zmysłach nie czytał przecież w całości ustaw ustrojowych, ubezpieczeń itp. Z wielu ustaw zakreślałem tylko terminy, instytucje i jakieś tam liczby. Reszta pozostawała nietknięta. Poważnie trzeba było podejść do kodeksów, chociaż wątpię, by wszyscy mieli w małym palcu całość KPC, KPK i KSH ;-) Nie bójcie się więc tego testu, chociaż wiem, że takie słowa niczego nie zdziałają. Uspokoicie się dopiero jak zobaczycie pytania;-)

czy myslicie że jest sens zabierać te skrypty z orzeczeniami? w sumie to samo będzie w duzych komentarzach becka.

Jak pisałam u mnie wszystko co może mi pomóc ma duży plus. I zamierzam te skrypty targać z dwóch powodów: ilość orzecznictwa i aktualność.
Np. I tom Becka z KC (bardzo dobry) jest z 2008, a wznowienie zgodnie z zapowiedzią ma być .... 21.06 br. (!)

Wprawdzie w ubiegłym roku były osoby, które na egzamin przychodziły tylko z kodeksem, ale moim zdaniem należy zabrać ze sobą wszystkie pomoce naukowe jakie tylko mamy i jakie pozwolą wnieść na salę. Lepiej nosić niż się prosić. Prawdą jest, że taszczyłem ze sobą kilka ładnych toreb komentarzy i zbiorów ustaw, a później skorzystałem z zaledwie kilku, ale byłem bardziej spokojny i to się liczy. A z dostępem do lexa może być różnie, więc lepiej mieć ze sobą coś w zapasie.

Zostały 3 tygodnie ..... :help:

Witam!
A tak z całkiem innej beczki - ma ktoś jakiś pomysł na fajny niedrogi nocleg w okolicach OIRP w Opolu? a najlepiej ze 2 dziewczyny chętne do wspólnego pokoju na czas egzaminu? info prosze na maila rybkasa@wp.pl

OPOLE to bardzi miła izba dla zdających ....

Toledo ja zamierzam zabrać tyle ile udźwignę wychodząc z założenia że muszę liczyć wyłącznie na to co będę miał ze sobą - a komentarze to zawsze wybór orzeczeń a co do zasady juz nieraz się przekonałem że tam gdzie zaczyna się problem tam kończy się komentarz patrz. umowa przedwstępna - deweloperska (a co do tych zbiory to nie jestem już obiektywny bo je zamówiłem :D)

Wkurzona niestety nie pomogę bo to nie moje okolice

loyd30 napisał:

Witajcie.
Miłe izby są niestety tylko dla tych, którzy bez aplikacji przystępują. Aplikanci mają przypisaną przyjemność zdawania w swojej izbie. Ciekawe dlaczego?
Z ustawy wynika, że aplikanci składają wniosek do komisji właściwej na obszarze, gdzie odbyli aplikację. A jeśli ktoś się przeprowadził na drugi koniec Polski?

Ja obstawiam na karne apelację, na cywilne wydaje mi się, że może być jednak pozew dla odmiany - i to 527kc ładnie tu pasuje. Na gospodarcze widzę umowy z serii dostawy albo to nieszczęsne zlecenie. A administracyjne nie będzie trudne. Takie staram się mieć przeczucia.
A Wy?

Za trzy tygodnie o tej porze to zostanie nam tylko układania komentarzy w walizach.

Jak się czujecie psychicznie?

Jak się czuję jakbym wciągnął z 2 kilo jakiegoś dopalacza .....

A tak jeszcze w temacie środków zaskarżenia.
Może to trywialne pytanie, ale pragnę się uporządkować.
Apelacja karna w zasadzie najczęściej zawiera wnioski o uchylenie wyroku, prawda?
Zmiana wyroku jest dość rzadka. Chyba, że odkrywamy, że stan jest prawidłowo ustalony, sąd tego nie musi zmieniać, ale mamy np. zarzut materialny i sąd może dokonać poprawy i wydać wyrok. W razie bezwzględnych przyczyn odwoławczych też, prawda?

Apelacja cywilna znowu głównie ma charakter reformatoryjny i tam głównie się wnosi o zmianę, tak? Chyba, że sąd nie rozpoznał sprawy co do istoty.

Proszę kogoś mądrego o skwitowanie tych różnic w sprytny sposób.
Mam wrażenie, że zamiast się upewniać i rozwijać wiedzę, cofam się w miarę nauki.

emma pamiętaj tylko o innym zakazie w kpk - nie zmieniając ustaleń faktycznych sąd może orzec reformatoryjnie na niekorzyść oskarżonego, przy czym nie może w ten sposób skazać osoby, która w wyroku pierwszej instancji została uniewinniona. Według mnie jeżeli będzie apelacja z karnego to na 99% bez zarzutów naruszenia prawa materialnego.

loyd30 jak jesteś taki rozpędzony to rozumiem że materiał na teścik już masz oblatany :D

loyd30 napisał:

Czy to stwierdzenie ironiczne, czy prawdziwe? Do tej pory podchodziłam już w Krakowie i Katowicach - po głównym meldunku, jednak teraz stwierdziłam, że daję sobie ostanią szansę i spróbuje, po zamieszkaniu, chociaż moje interesy zawodowe ciążą raczej w kierunku Katowic. Szkoda, że na to nie wpadłam w zeszłym roku, może już byłabym PO ;-) Sądząc po zdawalności ?!
Opole jak dla mnie ma jedną wadę, nic się tam nie można dowiedzeć.

Z tego co wiem to w zeszłym roku zdawalność w OPPLU była prawie 100 % .... więc nie jest to stwierdzenie ironiczne .....

PS - na czym dotychczas "uwalałaś" ?

Zadziwiające jest jedno - mianowicie nikt z was nie dopuszcza możliwości pisania opinii o niezasadności - można wiedzieć dlaczego, gdyż mnie ta forma najbardziej nurtuje.

I jeden mały kazusik do kpk - czy w przypadku gdy prorok odmawia wszczęcia postępowania, delikwent skarży odmowę, sąd uchyla postanowienie, prorok wszczyna śledztwo i następnie je umarza to czy delikwent może wnieść AO czy też skarży postanowienie o umorzeniu.

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót