Egzamin radcowski 2011

• Autor wątku Autor wątku ann_torun
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
Zawsze jak poczytasz jakieś komentarze w danej kwestii to czujesz się trochę pewniej. Łatwiej i szybciej będzie Ci się potem szukało na egzaminie, a i stres mniejszy.

Dlatego myślę, że sensowne jest wpisywanie naszych "typów", choćby i na samego cywila i gospodarcze, bo jeżeli w ten sposób znajdziemy np. 10 najbardziej prawdopodobnych tematów na daną część egzaminu, to możemy przeglądnąć przynajmniej najważniejsze orzecznictwo ich dotyczące - a myślę, że będzie to bardziej pożyteczne niż np. szczegółowe zapoznawanie się z ustawą o FUS.

A jeżeli znajdzie się jakiś "cichociemny" to tym lepiej.... :D

Jeszcze w związku z tym pytaniem o służebności mam pytanie - nie wiecie, czy na ostatnich egzaminach (w tym adwokackich) pojawiło się jakieś zadanie z rzeczówki?

Nie było. W grudniu 2009 adwokaci mieli spadek, a radcy pozew odszkodowawczy, a w zeszłym roku - pamiętamy.
A z rzeczówki co ciekawego? Apelacja do powództwa windykacyjnego czy zniesienie współwłasności? Buuuuuu:rolleyes:

loyd30 napisał:
Piot - a w którym Dzienniku Urzedowym MS było zarządzenie o powołaniu poprzedniego zespołu d/s zadań i pytan MS :?:
Nie było w żadnym!
Wygląda na to, że Minister zamiast chwalić się gronem świetnych specjalistów, z którymi współpracuje, zwiększać przez to rangę egzaminu i porażać nas autorytetem owych ekspertów, woli powoływać jakieś "sądy kapturowe" w których nie wiadomo, co za typy zasiadają...

Nie podniecajmy się tym, bo i tak na to wpływu nie mamy.

Na co mamy? Na swoje emocje, na to , jak się przygotujemy, co w ostatecznym rozrachunku nie jest aż tak istotne....., ale trzeba robić, ile się może.
A na komisje, oceny, odwołania, warunki egzaminu..... - nie mamy wpływu. Nie musimy się na nie godzić oczywiście, ale i tak nas nikt o zgodę nie pyta... :) takie życie :).

Piot - napisałeś skargę do WSA?

Właśnie rozwiązałem test radcowski z 2010 roku - 89 % w 24 minuty.

Jakby tegoroczny był taki łatwy jak zeszłoroczny :cool:

PS - ponieważ mam e-katedrę wykupioną to zrobię test testowi: zaznaczę same "b" i ciekawe co wyjdzie ....

PS2 - po zanznaczeniu samych "b" wyszło równe 35 % ....

Ostatnia edycja:
No proszę. Będzie trochę trudniejszy :) zajmie Ci 34 minuty plus odznaczenie kratek na karcie odpowiedzi. Tylko się nie pomyl. U nas była laska, która przy 12 pytaniu się zorientowała, że wpisuje w kratki od 2 pytania, a nie od pierwszego i jej się przesunęło.... Ale niegroźnie na szczęście - test zdała.

Na wstępnym robiłem tak, żę najpierw zaznaczyłem odrazu w arkuszu odpowiedzi to co wiedziałem, potem to co metodą eliminacji innych odpowiedzi mi się wydawało a na końcu strzelałem.

Mam zamiar robić tak samo w tym roku.

Piot napisał:
Nie było w żadnym!
Wygląda na to, że Minister zamiast chwalić się gronem świetnych specjalistów, z którymi współpracuje, zwiększać przez to rangę egzaminu i porażać nas autorytetem owych ekspertów, woli powoływać jakieś "sądy kapturowe" w których nie wiadomo, co za typy zasiadają...

No rzeczywiście nie ma tego opublikowanego nigdzie a zgodnie z art. 36 ust.1 naszej ustawy MS co roku w drodze zarządzenia powołuje ten zespół :?:

Jest zarządzenie o działaniu zespołu (na podstawie art. 36 ust.12) a tego nie ma. A jeżeli nie było opublikowane to czy weszło w życie ? A jak nie weszło to czy zadania zostały ułożone przez "zespół o którym mowa w ustawie" czy też przez kilku urzędników ?

Takie pytania zaczynają mi się po głowie kołatać .....

Ale zarządzenia nie muszą być publikowane ..... a szkoda .....

Ostatnia edycja:
Fajnie, ale MS powinien opublikować zarządzenie w tej sprawie.

Piot napisał:
Nawet dwie. Oraz jedną do NSA.

Miałam na myśli to, czy w swojej sprawie napisałeś skargę do WSA. Po odwołaniu.
W Rzepie podawali kiedyś, że jak dotąd WSA uwzględnił tylko jedną.
Byłam ciekawa czy podniosłeś tę argumentację, o której wspominałeś na poprzednim forum i jak Ci się powiodło.

Dzisiaj było spotkanie w MS z przewodniczącymi komisji. Ciekawe co uradzili .....

A co my na to możemy. Spotkanie formalne, kilka uwag, kilkanaście wniosków i tyle.
Radźcie sobie sami. I przewodniczący, egzaminujący i zdający....
Lepiej się zacznijmy modlić, żeby w tym roku nie było przeciągów...

No, że zimno może być ;-) Szkoda, że te miejsca są losowane i przypisane do nas na stałe, bo chętnie zamieniłbym się z tym, kto będzie siedzieć bliżej klimatyzacji (zakładając, że w tym roku taką mieć będziemy).

Podobno trzeba będzie jakieś oświadczenia podpisywać w/s zdawnia na komputerach (na wzorze dostarczonym przez MS).

Już jedno podpisałem, bo mnie prosili w izbie (wg samodzielnie opracowanego wzoru ;-) ) , to mogę i po raz drugi. Nie wiecie, czy można będzie mieć rezerwowego laptopa? Ja zdecydowałem, że piszę na kompie i ani trochę się ewentualnymi niebezpieczeństwami nie stresuję. Dużo większym stresem byłaby dla mnie konieczność ponownego pisania ręcznego chyba - strasznie wolno to idzie...

A wracając do dyskusji wcześniejszej, to czy jest zdaniem Waszym jakaś kwestia, na którą należy zwrócić uwagę szczególną przy sporządzaniu subsydiarnego aktu oskarżenia - jakieś pułapki, coś, na czym można się wyłożyć?

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót