Egzamin radcowski 2011

• Autor wątku Autor wątku ann_torun
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
A jakie jest wasze zdanie o tym programie MS, bowiem mi tam bardzo brakuje słownika?

Czy u was zdecydowano już, że jest dostęp do lexa, bowiem u mnie zaczęły chodzić głosy że to może być legalis?

Już mnie ciarki przechodzą na samą myśl o tym bowiem programu tego nie cierpię, a egzamin to nie najlepszy czas na walkę z programem i wtedy jedyny ratunek w tych zakupionych skryptach z mega ilością orzeczeń.

Oczywiście rzecz jest w pieniądzach za legalisa ponoć chcą właśnie znacznie mniej, więc stanowisko jest takie że kto ma jak ktoś umie to i tak zada a jak nie umie to i mu lex nie pomoże.

Nieco inne pytanie, ale życiowe w perspektywie wielogodzinnego egzaminu... czy w Waszych radach wspomniano, że dostaniecie coś do jedzenia w trakcie pisania? ewentualnie czy można wnosić jakieś kanapki, drożdżówki?

Perspektywa pisania o wodzie przez trzy dni nie nastraja mnie pozytywnie...

U nas na pewno dostaniemy wodę, nad zgodą na coś konkretniejszego się zastanawiają.

W ubiegłym roku w Poznaniu były kanapki i drożdżówki, była też kawa lub herbata.

Na początku spiją nas żółcią a na koniec przyjdzie przełknąć gorycz porażki :D

W Krakowie poradziła nam opiekunka roku, żeby zabrać jakieś batoniki :).

nusia234 napisał:
Nieco inne pytanie, ale życiowe w perspektywie wielogodzinnego egzaminu... czy w Waszych radach wspomniano, że dostaniecie coś do jedzenia w trakcie pisania? ewentualnie czy można wnosić jakieś kanapki, drożdżówki?

Pewnie zależy to od izby i jej chęci oraz klasy.
W Katowicach mieliśmy w zeszłym roku wodę mineralną - 0,3l i kubeczek plastikowy, z innych akcesoriów nie było nic - tylko na teście długopis, a pozostałe dni ani tego.Tak więc kogo nie wzięli głodem na egzaminie, to wycięli potem przy sprawdzaniu :)....
Ale nie było restrykcji odnośnie wnoszenia własnej kanapki, czekolady czy innych przekąsek, niektórzy mieli swoją colę. Torebek też nie trzeba było oddawać pod ścianę czy na przeszukanie...
A jak będzie teraz..... dowiemy się w trakcie...
POWODZENIA
To nam będzie potrzebne strasznie.

Aha
Teraz z innej beczki - czy widzieliście podniesiony samoistnie zarzut z art. 7 kpk w jakiejś apelacji? Bez powiązania z inną obrazą procedury albo z błędem w ustaleniu? Po prostu sąd wszystko ujawnił, miał w polu widzenia wszystkie dowody, ustalił, co zaszło, a potem uznał, że chociaż dwóch się szarpało na schodach, co potwierdzają obaj i sąsiadka, to nie można wykluczyć, że jeden z nich sam spadł z tych schodów, bo były wystarczająco blisko....

Widziałem kilka stron wcześniej wątpliwości, co do opłaty sądowej. Rok temu nie trzeba było sobie tym zaprzątać głowy. W samym poleceniu znajdowała się informacja, że nie trzeba obliczać opłaty. Wystarczyło w załącznikach wymienić "dowód uiszczenia opłaty sądowej".

ja sciągałam ze strony innej izby, np. w ogłoszeniu o warunkach technicznych w Rzeszowie jest treść deklaracji i oświadczeń ;-)

Tak widziałem takie apelacje, można podnieść zarzut tylko z art. 7 wskazując, iż sąd oceniając wiarygodność dowodu takiego i takiego naruszył zasadny doświadczenia życiowego (logiki itd.) bowiem .... co skutkowało ...

Zgodnie z orzecznictwem to 2 i 4 kpk nie mogą iść same tylko w towarzystwie :cool:

Dzięki za rozwianie wątpliwości. :)
Właśnie miałam taki stan faktyczny, w którym tylko to się nadawało jako samodzielny zarzut - jakby sąd zrobił sobie psikusa logicznego. Dzięki :)

Mi kiedyś sąd w uzasadnieniu napisał, iż "dowodów z dokumentów złożonych przez stronę przy piśmie z dnia ... na okoliczność, iż ... nie ocenił bo nie rozumie ich znaczenia, i w tym zakresie powinien być powołany biegły"

- sądy robią moim zdaniem różne dziwne rzeczy

Moi drodzy niniejszym oświadczam że nie zajmuję się sprzedażą polecanych tu na forum zbiorów orzeczeń. Wysłałem do kilkorga z was na priv. informacje o nich w ramach koleżeńskiej przysługi, kiedy nie chciało mi się uczyć. Bardzo proszę o nie kierowanie na moją skrzynkę zamówień

A rozwiązywał ktoś z Was, w ramach ćwiczeń, 3 kazusy z karnego, zamieszczone na stronie katowickiej oirp?

http://lex.pl/oirp_katowice/index074.php

(trzeba "zjechać" trochę niżej - ogłoszenie z kazusami jest zaznaczone na czerwono, ogłoszenie z 25 stycznia b.r.)

Jeżeli tak, to chętnie bym się wymienił moimi uwagami na temat zarzutów, które można tam sformułować.

Edit: co do pytania wyżej o art. 7 kpk, to ja tam się na prawie karnym nie znam i z apelacjami do czynienia nie mam, ale w tym oto artykule z Prokuratury i Prawa:

http://www.pk.gov.pl/upload_doc/000001553.doc

napisano, że "naruszenie zasady musi być zawsze poparte konkretnymi przykładami", a "zasady procesowe mają bowiem charakter zbyt ogólny, by mogły stanowić samodzielną podstawę środka zaskarżenia" (str. 41).

Ostatnia edycja:
Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót