Egzamin radcowski 2011

• Autor wątku Autor wątku ann_torun
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
No niestety. OIRP teraz pisze dn. 02-06-11, że zgodnie z ogłoszeniem z dnia 27maja....., a tegoż właśnie nie było wywieszonego,..... hiihhiih Niezłe, co?

Niepewna: a to zdecydowałaś się jednak pisać na komputerze? ;-)

A co do katowickiej oirp... Cóż, średnio mi się to uśmiecha, ale chyba będę się jutro specjalnie zwalniał wcześniej z pracy i tam zapierniczał...

Jak to?
27 maja ogłoszenie zawisło (chyba) na stronach internetowych wszystkich izb radcowskich i rad adwokackich równocześnie (było wtedy oficjalne spotkanie w Warszawie z przewodniczącymi komisji w tej sprawie).

Na wszystkich "losowo wybranych" stronach internetowych takie ogłoszenie widziałem.

W OIRP Katowice też.

OIRP Katowice -> Dla Aplikantów -> Egzamin Radcowski -> 27.05.2011 Ogłoszenie
W sprawie warunków... -> Zobacz

Jest tam na ostatniej stronie nawet wzór tego "Oświadczenia" (niektóre izby i rady mają wzór "oświadczenia", niektóre nie mają i trzeba pisać samemu, albo "ściągnąć" z innego okręgu).

adam_info napisał:
Jak to?
27 maja ogłoszenie zawisło (chyba) ... .

No właśnie a w Opolu do wczoraj nie było, a jak zadzwoniłam to się dowiedziałam, że jestem zadeklarowana pisemnie???? A jak dzwoniłam tydzień wcześniej to uzyskałam info, że będzie info na stronie i w zawiadomieniu, które otrzymam w te sprawie i żeby się nie gorączkować bo jest przecież czas :D ??? Więc w końcu nie wiem jak będzie bo w zasadzie i tak się nie dowiedziałam do kiedy jest/był termin, ale na pewno powinnam sama z siebie już dawno wysłać :what:? Ciekawe jak i na jakiej podstawie??? haha ale może zdany egzamin mi to wynagrodzi??? Gorzej jak nie :(

Po stronach internetowych "małych i przytulnych izb, gdzie wszyscy zdają" (jak pisze Loyd30) nie chodziłem ;-)

Nie mówię, że wszyscy. Ale celem komisji nie jest uwalenie jak największej liczby osób :what:

loyd, a w jakiej "przytulnej" izbie zdajesz?? przeniosłes się? a wczesniej gdzie byłes na aplikacji?

zastaw rejestrowy:

Czy jesteś przekonany co do subsydiarnego i skargi kasacyjnej? Akurat takie info może wyjść i może być prawdziwe i wcale bym się nie zdziwił jeśli tak będzie. Na ile procent obstawiasz?

Jakby był subsydiarny akt to chyba na egzaminie bym jeszcze :beer: :beer:

Co do kasacji to se może być ....

bardzo dziwne, nie chcesz napsiac o izbie. Czy to jakas tajemnica?? Obstawiam na 99%

zastaw rejestrowy: a na cywila i gospodarcze jest szansa na jakieś typy? ;-)

A nie możesz się dowiedzieć od tej osoby co Ci o testach, karnym i adm. powiedziała ??

(Nie)pewna napisał:
Ważne informacje

2011-06-02
Ogłoszenie
W nawiązaniu do informacji zamieszczonej na stronie internetowej OIRP w Katowicach w dniu 27 maja 2011r. uprzejmie informujemy iż do 3 czerwca br. wszystkie osoby przystępujące do egzaminu radcowskiego w 2011 r. winny złożyć dwa pisma:
- pierwsze o wyborze formy pisania egzaminu (ręczne lub komputerowo)
- drugie oświadczenie o akceptacji warunków związanych z użyciem własnego sprzętu komputerowego.
Jednocześnie informujemy, iż pisma winny być podpisane odręcznie nie jest dopuszczalna forma skanu, maila.
Osoby które pierwsze pismo złożyły w formie skanu lub maila proszone są o uzupełnienie dokumentów poprzez doniesienie ich z podpisem oryginalnym.

Takiej oto treści ogłoszenie przed chwilą zawisło na stronie OIRP Katowice....
Ktoś wspominał o dobrej organizacji..... :)

Ależ ja nie miałem od początku wątpliwości, że konieczne są dwa pisma....

boski_jurysta napisał:
Ależ ja nie miałem od początku wątpliwości, że konieczne są dwa pisma....

A ja z kolei zostałem poinformowany w izbie, że wystarczy wysłanie pisma (jednego) mailem ;-)

W katowickiej OIRP lubią papier. U nas w Warszawie obydwa oświadczenia (jeśli pisze się na kompie) są w jednym piśmie.

Nie wiem czy się można tak cieszyć z subsydiarnego AO - bo nie wiadomo co tam może być "dyskalifikujące" (zły opis czynu - bez zwrócenia uwagi na jakiś drobny, ale kluczowy element, zła kwalifikacja prawna - bo będzie do tego trzeba odnaleźć to jedno jedyne właściwe orzeczenie SN, może będzie oceniania spujność uzasadnienia bez wzgledu na brzemienie petitum ???????????? - nie wiem). A może to być coś na granicy "opinii o niezasadności" - np. w związku z brzmieniem art.234kk.

Z apelacją karną, po dwóch egzaminach, to już mniejwięcej coś tam się wyłania, czego na egzeminie oczekują komisje (nie mylić z prawdziwym życiem ;-) ). Np. że oceniane są praktycznie tylko zarzuty i wnioski - bo tylko o tym pisze w kluczu; że jest zakaz zarzutów i wniosków ewentualncyh - bo to brak zdecydowania; że należy uwzględnić bezwzględne przyczyny odwoławcze, choćby z wątpliwą korzyścią dla klienta - bo ważniejsza jest trwałość orzeczenia, niż dążenie do surowej kary, itd. itp. Mniej-więcej też już wyłania się obraz kiedy pisać apelację a kiedy opinię (tzn. prawie zawsze apelację ;-) ).

Tymczasem co do innych pism... nie wiadomo nic. (EDIT: oczywiście nie ma żadnych innych pism, bo zgodnie z ustawą na karnym mogą być tylko: akt oskarżenia i apelacja).

Ostatnia edycja:
(uprzedzając interwencję moderatora strzegącego ortografii: "spujność"="spójność")

Czytając posty każdorazowo ogarnia mnie zdziwienie, że niby jeden egzamin, z odgórnym regulaminem, a w każdej izbie wygląda inaczej.
Tu takie oświadczenia tu inne, tu korzystają z lexa, tu z legalisa (nawiasem mówiąc współczuję), tu można korzystać z komentarzy gdzie indziej nie, albo mieć własne orzecznictwo lub tylko wydawnictwa.
Można się w tym pogubić. Dobrze, że przynajmniej treść pytań taka sama.

Ja zdaję na kompie, i żadne czerwone ekrany mi nie straszne.

Przy okazji dziękuję za przesłaną prywatnie informację o skryptach, ale już je wcześniej nabyłam i na szczęście czytając enigmatyczny zapis mojej komisji wnioskuję, iż mogę je zabrać.

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót