Egzamin radcowski 2011

• Autor wątku Autor wątku ann_torun
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
Właśnie dostałam zawiadomienie i u nas (Wrocław) jest informacja, iż będzie 12 komputerów z systemem prawniczym lex, a korzystanie z tego systemu stanopwi jedynie żródło uzupełniające, obok własnych materiałów (którymi nie mozna się wymieniać)

adam_info napisał:
Ale Sąd (nie wiem na pewno, bo czytam tylko z przepisu, a nie mam orzecznictwa) wcale nie musi wypowiadać się na tym etapie co do kwalifikacji prawnej. Wystarczy, że wskaże iż powodem uchylenia jest nie wyjaśnienie przez prokuraturę wszystkich okoliczności czynu oraz wskaże np. kogo tam mają sobie przesłuchać albo jakie inne dowody przeprowadzić. I tyle. Ta uchyłka sądu może być prawidłowa i wcale nie musi być w niczym pomocna przy konstruowaniu AO.

No właśnie....

A tak patrząc statystycznie.... , to przecież opinii też jeszcze nie było.... ani razu...., a i to przecież formuła stanowiąca sól wykonywanego zawodu.., jakby nie było....

Dajcie spokój z SAO. Na wykładach prok. nam mówił, że napisanie najtrudniejszego AO jest dużo łatwiejsze niż napisanie najłatwiejszej nawet apelacji.

Dlatego nie będzie AO. To, że w ustawie jest taka mozliwość o niczym nie świadczy.

Nie było też jeszcze opinii z cywila i nikt się tego nie spodziewa.

Ostatnia edycja:
loyd30 napisał:
Dajcie spokój z SAO. Na wykładach prok. nam mówił, że napisanie najtrudniejszego AO jest dużo trudniejsze niż napisanie najłatwiejszej nawet apelacji.
.

??????????

Co do opinii, to też racja. Ale myślę, że z karnego nie będzie opinii.
Już prędzej z administracji, bo z cywila też uważam, że tylko pozew albo apelacja wchodzą w grę. Zawsze... Zobaczymy

Co do cywila nie ma żadnych typów - można się spodziewać wszystkiego (opinii też).

Co do karnego - to opinia to jeszcze "wyższy poziom wtajemniczenia" (szczególnie dla radców). Myślę, że najpierw dadzą AO - wymieniony w ustawie na pierwszym miejscu, a mimo to jeszcze nie "wypróbowany".

Może i w życiu rzeczywiście AO się pisze łatwo:
"Oskarżam XYZ, syna XYZ, zamieszkałego XYZ, numer PESEL/NIP/NUMER BUTA .....
o to że..........
to jest o czyn z ....................."
(do tego jakieś proste uzasadnienie)
i w sumie gotowe,

...gdzie później Sąd Karny i tak prowadzi w całości postępowanie sam i nie jest niczym związany - i np. zmiana kwalifikacji prawnej w toku procesu czy przeprowadzenie nie zawnioskowanych dowodów nie wiąże się dla prokuratora z żadnym wytykiem (czy nawet jakąś kąśliwą uwagą przełożonego !).

Tymczasem to jest egzamin, gdzie jak czytam, nawet wnioski ewentualne w apelacji cywilnej (dla mnie dotychczas "w zwykłym życiu" zupełnie normalna rzecz) - są uznawane za błąd.

Właśnie dostałem zawiadomienie o egzaminie.
Generalnie nic nadzwyczajnego nie napisali.
Zapewniają wodę mineralną.
Trzeba wziąć długopis. Natomiast nie wolno mieć np. notatników. Ale piszą że papier też zapewnią.

Ws opinii na egzaminie.
Ogólnie panuje taki pogląd, że skoro jednym z oceniających jest sędzia to opinia odpada. Sędziowie nie pracują na opiniach. Jednakże najciemniej pod latarnią. Teoretycznie opinia zawsze możliwa. Pewnym ułatwieniem jest, iż ustawa stanowi że jest ona możliwa do napisania tylko w razie uznania że wniesienie pisma procesowego jest nieuzasadnione.
A więc zadanie ze stanem faktycznym wprost do napisania opinii odpada. Teoretycznie zawsze musi być alternatywa...

Taka mała uwaga: jak ktoś dostał zawiadomienie i jest tam coś ciekawego to może niech pisze od razu Miasto (ewentualnie: radcowski czy adwokacki).

test będzie jak test. już dawno sobie powiedziałem: "nie ma ch*ja we wsi, mylisz się najwyżej 40 razy", będzie dobrze z testem:) będziemy strzelać:)

O teście już chyba napisano wszystko.

-albo będzie łatwy (bo wybory, bo trwają dyskusje nad ustawą o "doradcach prawnych"),
-albo będzie trudny (bo rocznik 2007 jest dużym rocznikiem i egzamin zdaje chyba rekordowa liczba osób),
-albo będą mini-kazusy (bo w projektowanej ustawie o "Państwowych Egzaminach Prawniczych" są one zapisane wprost i trzeba je wypróbować, bo są takie nieoficjalne "domysły"),
-albo nie będzie mini-kazusów (bo trudno przedstawić cały stan faktyczny w jednym zdaniu i dotychczas były to najbardziej kontrowersyjne pytania).

...a tak w rzeczywistości...
To mam wrażenie, że każdą część testu przygotowują różne osoby i trudno coś powiedzieć - bo nawet jedna część testu może się diametralnie różnić formą i poziomem trudności od drugiej.

mam zawiadomienie z OIRP K-ce - 4 Komisje; to co mnie niepokoi w tym zawiadomieniu - zdający może korzystać z tekstów aktów prawnych, kodeksów, komentarzy a także orzecznictwa, (...) - o ty, jakie materiały są dozwolone każdorazowo rozstrzyga Przewodniczący Komisji :mad:
czyli dalej nic konkretnego w temacie: ksera, wydruki, podkreślenia, zakreślenia ...
a ta decyzja Przewodniczącego to może chyba nastąpić i na sali w trakcie egzaminu? :(

Katowice nie napisały nic konkretnego. Przedrukowali ustawę i rozporządzenie.
Aplikanci tegoroczni mówią, że można mieć ksera bez przeszkód.
Natomiast jak będzie? Nie wiadomo. W zeszłym roku mieliśmy nie móc mieć kserówek, a wolno było, w tym roku mówią, że wolno od razu.
Zobaczymy.
Ciekawe czy piszącym ręcznie dadzą papier, czy trzeba przynieść swój.
No chyba, że będziemy wyjmować z drukarek :)
Bo długopisów to na pewno nie będzie. W zeszłym roku egzamin był ręczny i nie było, to w tym roku tym bardziej :).....
Egzamin państwowy.
A wiadomo ile będzie stanowisk z lexem? 25? Ktoś potwierdza?

We wrocławiu (adwokacki) "dopuszczalne jest posiadanie własnych wydruków aktów prawnych, a także własnych kodeksów [:-) dobre :-)] nawet jesli zawierają zakreslenia i kolorowe zaznaczenia". Ponadto nie wolno sobie pożyczać materiałów. Będzie 12 komputerów z Lexem (obawiam się że Lex to nazwa dla programu prawniczego :-) bowiem ma byc również legalis.

Wisielczy humor daje się we znaki.
Czy to może przepowiednia.....:cool:

Co do opinii z cywila, nie sądzicie że sprowadzała by się w przeważającej części do przepisania orzeczenia Sądu ? Jakoś przecież trzeba by było uzasadnić stanowisko o niezasadności opinii a to naturalnie musiałoby się pokrywać z uzasadnieniem orzeczenia. Dlatego nie wydaje mi się żeby tak nam ułatwili życie. Chyba że na zasadzie podpuchy - na pewno będą szukać dziury w całym ...

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót