Egzamin radcowski 2011

• Autor wątku Autor wątku ann_torun
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
Czy ktoś z Katowic bierze ze sobą te "skrypty warszawskie"?

Jeszcze na radcowskim nie było nieprocesu. Ma ktoś jakiś sen co do tego?

Katowice
Nie mam skryptów ani komentarzy za wielu, więc nie biorę.... ;(

Taaa, test nieprocesowy będzie :cool:

A tak serio to będzie apelacja - tu naprawdę nie ma co kombinacji szukać.

Pewnie że będzie apelacja i to nawet dwie :) jedna z cywila druga z karniaka, a z adm dadzą skargę do WSA. Nie dajmy się zwariować. Są to pisma które pozwalają dobrze sprawdzić umiejętności (którekolwiek umiejętności miałyby sprawdzać) - nie za proste i nie za trudne na te 6 godzin. Poziom trudności można regulować merytorycznym zagadnieniem. Po co pchać się w kasacyjną z adm, gdzie podobno jest więcej problemów nawet dla sędziów (tak nam mówił na zajęciach). Piszę podobno bo z adm to nie mam styczności i szczerze się modlę o zwykłą skargę do WSA - to jeszcze jakoś opanuję mam nadzieję :)
Z gosp dadzą jakąś umowę i to też nie wydumaną żeby nie było problemów za dużych z odwołaniami.
Test - jak patrzę teraz na zeszłoroczny to mnie on nie przeraża. Jak patrzyłem na niego 4 miesiące temu było wręcz odwrotnie.

Spoko zdamy :)

No apelacja z nieprocesu. Tylko ma ktoś jakiś pomysł na zagadnienie?
Dla sportu pomyślmy.

Ma ktoś jakieś wzory skarg do WSA z komentarzem (albo i bez) w formie elektronicznej i byłby tak uprzejmy się podzielić ? :-)

Witam wszystkich. Ja obstawiam następująco:

1. Test - poziom trudności zbliżony do ubiegłorocznego - może z lekką przewagą pytań pozakodeksowych - na 60 pkt powinno się napisać,
2. Karne - typuję apelację - sprawa o kradzież lub oszustwo,
3. Cywilne - myślę że apelacja - nie wykluczam nieprocesu np. sprawa zasiedzeniowa, zniesienie współwłasności, zmiana postanowienia spadkowego. W przypadku procesu - delikt albo pozbawienie wykonalności tytułu egzekucyjnego, eksmisja z lokalu - problem lokalu socjalnego, przywrócenie posiadania itp. Myślę że w tym roku nie będzie typowej odpowiedzialności kontraktowej - ale kto wie,
4. Gospodarcze - umowa nazwana - z okrasą w postaci dodatków np. zabezpieczenie wekslem i inne klauzule,
5. Administracyjne - skarga na decyzję, ale może też na uchwałę rady gminy, nie sądzę by dali skargę kasacyjną.

Pozdrawiam

Czy odnotowujecie już znaczny spadek skupienia?
Ja już nie czytam, teksty przebiegam wzrokiem, a testy "stukam" mechanicznie.
Czas na odpoczynek.
Tydzień powinien wystarczyć......:(:o

To nawet zabawne jak tak typujecie :)

Odpowiadając na pytanie wyżej: w zawiadomieniu OIRP Katowice nie ma przydziału do komisji.

A jeżeli mam się bawić w typowanie to:

a) karne - subsydiarny albo prywatny akt oskarżenia,
b) cywilne - apelacja lub pozew z jakiegoś stosunku pozaumownego,
c) gospodarcze - umowa o świadczenie usług podobna do zlecenia,
d) admin - skarga do wsa na akt prawa miejscowego, np. regulamin utrzymania porządku i czystości ;P

boski_jurysta napisał:
d) admin - skarga do wsa na akt prawa miejscowego, np. regulamin utrzymania porządku i czystości ;P

Tu się zgadzam tylko, że ja typuję skargę na MPZP ...

Witam Towarzyszy Niedoli :),

będę zdawać pierwszy raz - I hope, że ostatni, chociaż optymizm w tej chwili na poziomie podpiwniczenia...
Zdaję w Warszawie, razem mam wrażenie z połową Warszawiaków :) Z 18 kimisji - jestem przyporządkowana do komisji nr 10 (jest może ktoś też w tej sytuacji ?), przewodniczy i sprawdza cywil sędzia Waś.... mieszane uczucia zwłaszcza po tym jaki był odsetek zdawalności rodzinnego w naszej grupie - mimo tego, iż był test wyboru i można było mieć kodeks przy sobie - wydawało się wszystkim, że bajka - fajna materia, fajna forma egzaminu i pomoce naukowe.... i w tym stanie rzeczy połowa oblała... :o
Macie może jakieś doświadczenia z przeszłości związane z w/w sędzią na egzaminie?

A co do karnego i AOS to aktem tym można oskarżać tylko o to, co było przedmiotem postępowania przygotowawczego, nie wiąże nas kwalifikacja prawna, byleby był to ten sam czyn.
No i nie może być prywatnego aktu oskarż., nie ma go w ustawie, z tego co kojarzę, poza tym to już byłoby stanowczo za proste.

A w ustawie naszej to nie pisze czasem o "akcie oskarżenia" - bez rozróżniania na prywatny i subsydiarny ?

Teoretycznie prywatny też może być ale zgadzam się, że czekają z tym chyba na egzamin dla rocznika 2009 .... :cool:

Z 18 kimisji - jestem przyporządkowana do komisji nr 10 (jest może ktoś też w tej sytuacji ?)

Tak się składa, że ja jestem w takiej samej sytuacji :D.
Pamiętam ten egzamin z rodzinnego. Na szczęście ja go wtedy zdałem, wydawało mi się wówczas, że napisałem super i dostane wysoką ocenę ale finalnie ledwo załapałem się na 3, hehe :D. Wszystko dobre, co się dobrze kończy :D. Ja akurat jestem zadowolony, że Pani Sędzia Prezes SO jest w naszej komisji jako egzaminator z cywila.
Co do aktu oskarżenia - może być prywatny, ustawa mówi ogólnie o akcie oskarżenia nie precyzując czy chodzi o subsydiarny czy prywatny.
Niemniej jednak uważam że będzie apelacja. Ja akurat z karnego czuję się dobrze, mogą mi podesłać zadanie z adwokackiego - też dam radę :D.

Rzeczywiście jest mowa jedynie o akcie oskarżenia - i już mi umknął niuansik i już 1 punkt na teście mniej :)

Co do testu z rodzinnego, to też byłam wśród "szczęśliwców" z 3 :) Zatem, jeśli mogę zapytać, to skąd to zadowolenie ze składu komisji ? Poza tym wiesz coś o pozostałych nam przyporządkowanych sprawdzających ? Ja jestem chyba nieobyta, bo niewiele mówią mi pozostałe nazwiska....

O reszcie nie wiem nic. Pani Sędzia mimo wszystko wtedy nas łagodnie potraktowała z tego rodzinnego. Dlatego wypada być zadowolonym :).

To się nazywa fachowo "syndrom ofiary" - albo jakoś tak ....

Kiedyś Wam opiszę egzaminy w "małych przyjaznych izbach".

Nasza warszawska uchodzi za mało przyjazną na egzaminie końcowym. Hehe.

Nie tylko na końcowym ;-)

Jak była afera z masowym odsiewem aplikantów 1. roku to gdzie... Warszawa & Katowice.

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót