Egzamin radcowski 2011

• Autor wątku Autor wątku ann_torun
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
(Nie)pewna napisał:
A widzieliście już jakieś nowe komentarze do kpa? Bo to chyba jeszcze nie jest realne w sprzedaży. Ja biorę nowy drukowany kpa i stary komentarz z lexis nexis do niego.

Są w becku nowe. Ja kupilam.

No to jestem zorientowana. Nie ma co.
A kiedy w ogóle jest ten egzamin? :rolleyes: :grin::grin:

Przejrzałam dzisiaj ustawę o zwalczaniu nieuczciwej konkurencji i tam pod test to ja widzę tylko dwa pytania. Na dodatek one już były. Nie sądzę bowiem, że będą jakieś opisówki z wyliczanki tych niedozwolonych czynów, a więc..... chyba tym razem jej nie będzie.
Za to niestety widać, że zamówienia publiczne będą..., w zeszłym roku nie dali, więc chyba będą. I z niej chyba trzeba początek przyswoić i procedurę przed KIO i potem. Tam jest trochę zagadnień pod testy.

Macie jakieś "koniki" pod test? Coś, co Wam się najbardziej "widzi", że będzie?

Ależ pytanie traktowało o zakresie pozakodeksowym :)
Bo jeśli sprawy kodeksowe mamy na myśli, to ja myślę, że nawet może być ksh i kk. Hardcore.:rolleyes:

Rzeczywiście loyd widzę, że lecisz statystycznie. Ale w tych 60 będzie jeszcze jakaś ustawa. A więc?

Sądzę, że będzie na 100 %: ugn, ppsa, ochr. lok., spółdzielnie, usp, coś z sądów naczelnych (SN lub NSA), konstytucja, Unia.

Na 100% to będzie także ustawa o radcach prawnych i kodeks etyki.

To jest w tych "kodeksowych" nie wypełniających całych 60 punktów.
Ja typuję te zamówienia ( więc może powinnam się ich pouczyć.....) i myślę, że będzie też zagospodarowanie przestrzenne i zastaw rejestrowy.

Co by na tym teście nie było, mi i tak już nic nie wchodzi.

Też typuję dwa pytania z zamówień (jedno z początku, drugie z końca ustawy), dwa z prawa własności przemysłowej, jedno ze spółdzielczego (np. o pełnomocnictwo na walnym), jedno z działalności ubezpieczeniowej.

Mam nadzieję, że nie będzie znowu prokuratury, bo tej ustawy to nadal w ręku nie miałem... Jest tam coś istotnego, na co warto uwagę zwrócić i poświęcić 15 minut?

Rambubu__ napisał:
Też typuję dwa pytania z zamówień (jedno z początku, drugie z końca ustawy), dwa z prawa własności przemysłowej, jedno ze spółdzielczego (np. o pełnomocnictwo na walnym), jedno z działalności ubezpieczeniowej.

Mam nadzieję, że nie będzie znowu prokuratury, bo tej ustawy to nadal w ręku nie miałem... Jest tam coś istotnego, na co warto uwagę zwrócić i poświęcić 15 minut?

Nie nie ma tam nic ciekawego poza bełkotem i zasadami wynagradzania - zresztą w najgorszym wypadku będzie 1 pytanie

A konsumenckie - ze 3 tam podali te ustawki - krótkie - nie zaszkodzi przelecieć

Oby nie... Bo jeżeli będą te minikazusy, to znaczyć będzie, że szykuje się subsydiarny akt oskarżenia... A ja wolę apelację karną ;-)

Tak, i skarga kasacyjna do NSA. Zastaw, co nam powiesz w piątek jak się okaże, że nie miałeś racji? ;)

Będzie zwykly test ....

Ale do wtorku może nas straszyć ....

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót