Egzamin radcowski 2011

• Autor wątku Autor wątku ann_torun
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
Rambubu__ napisał:
Z tego pytań nie będzie. :evil:

Na szczęście ;-)

Chłopaki po co się tak gryziecie, co ma być to będzie już i tak niewiele da się zmienić ;-)

Ostatnia edycja:
nie gryziemy się, nie gryziemy. Jeszcze duzo można zmienic. Oj duzo! a ile rzeczy nauczyc.

I tak oto dobiegamy do dnia testu ostatecznego.
On naprawdę nie będzie ciężki.
Minikazusy będą z gatunku - prezes spółki akcyjnej wykupił w niej wszystkie udziały, w jakim terminie spółka ma o tym zawiadomić sąd rejestrowy?
a) 2 tygodnie
b) 3 tygodnie
c) 3 miesiące

Może pobawimy się w takie minikazusy?

I tak na zadaniach będzie rzeź. Nie ma się co martwić. Liczmy na chłodną krew i jasne myśli. Inaczej się nie uda. No i szczęścia trochę by się przydało.

To co? Bawimy się w minikazusy?

Tam cała ustawa jest z minikazusów. Za łatwo będziesz miał.

Myślę, że na pewno będą jakieś pytania z ostatnich nowelizacji. Co ostatnio było zmieniane? Kpa, ppsa, księgi wieczyste, drobne zmiany w kpc, na coś jeszcze zwracacie uwagę?

Były zmiany w art. 42kk.

A to mój kazusik z konstytucyjnego...

Projekt nowelizacji postępowania cywilnego Rada Ministrów może przedstawić Sejmowi do uchwalenia:
a) w trybie pilnym
b) wyłącznie w trybie zwykłym
c) w trybie pilnym lub zwykłym w zależności od rodzaju proponowanych zmian

a loyd co? do roboty :)

Ponieważ w trybie pilnym nie można zmieniać kodeksów (i to pewnie miałaś na myśli), ale postępowanie cywilne (rozumiane szeroko) nie jest tylko uregulowane w KPC ale też w innych ustawach (np. o postepowaniu w sprawach gospodarczych) a te już można zmieniać w trybie pilnym ....

No i jeszcze w kazusie sformułowanie nie było precyzyjne. Mowa tam jest o przedstawieniu w trybie... Tymczasem przepis mówi o uznaniu przez RM projektu za pilny, a w samej organizacji i działaniu Sejmu nie ma sformułowaniu o trybach.

No widzisz? Jak ładnie?
To teraz taki już bez błędów....\

W przypadku sporu pomiędzy Prezydentem a Premierem o miejsce lub krzesło (w parku, hotelu, na posiedzeniu Rady Europejskiej lub w samolocie) rozstrzyga:
a) Trybunał ds. Śmiesznych
b) Trybunał Stanu
c) Trybunał Konstytucyjny

Fajne to podoba mi się

Wierzyciel złożył w złej wierze wniosek o ogłoszenie upadłości, następnie go cofnął po wykonaniu zobowiązania przez dłużnika, koszty sądowe:
a. obciążają wyłącznie dłużnika,
b. obciążają wierzyciela,
c są wzajemnie zniesione

Bez zaglądania do Prawa upadłościowego: chyba a) bo nie pamiętam, żeby tam miało znaczenie wykonanie zobowiązania - ważne, że był złożony w złej wierze. Coś wygrałem?

A takie?

Pełnomocnikiem sprawie o odszkodowanie za wylanie farby z mieszkania na pojazd parkujący pod oknem nie może być:
a) wnuczek powódki
b) adwokat pozwanego
c) ojciec matki pozwanego

Dawaj swoje przykłady. Trzeba się trochę rozluźnić, ale bez poczucia winy.... Więc w temacie zostając.,.... :)

(Nie)pewna napisał:
?

Pełnomocnikiem sprawie o odszkodowanie za wylanie farby z mieszkania na pojazd parkujący pod oknem nie może być:
a) wnuczek powódki
b) adwokat pozwanego
c) ojciec matki pozwanego

pomijając ewentualne kwestie konfliktu interesów, jak dla mnie c

Barca proponuję czytać dokładnie pytania i odpowiedzi :D bo twoje uzasadnienie nie pasuje do zaznaczonej odpowiedzi :P

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót