Egzamin radcowski 2011

• Autor wątku Autor wątku ann_torun
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
opcja (schemat) zasilania ustawiona na funkcję „prezentacja”
Ustawiliście to w swoich komputerach??bo ja tego nie mogę odszukać ;-(

taki schemat występuje tylko w Windows XP - jak nie masz takiego schematu to zmodyfikuj istniejący/utwórz nowy schemat zasilania. Musi być wysoka wydajność i generalnie zero możliwości hibernacji/wygaszenia/wyłączenia.

Czyli jak poustawiam wszędzie - nie wygaszaj, nie hibernuj itp to będzie ok? bo już się pogubilam w tym

(Nie)pewna napisał:
Matko jedyna. b?

A. - biednemu zawsze wiatr w oczy, nie?
nie martw się takich nie będzie, to dla takich wariatów jak ja ;-) rok temu mogłam to cytować z pamięci artykułami nieomalże, a teraz trochę gorzej - wywietrzyło się:(

No to dalej.

Kolumna transportu sanitarnego to:
a) stowarzyszenie
b) przedsiębiorca
c) podmiot podlegający wpisowi do KRS

Jadąc samochodem z fajną sekretarką mecenas - kierowca się zagapił i wrąbał w drzewo. Sekretarce złamał się paznokieć i "zburdała" fryzura, która miała być na wieczór w kierowcą, i która kosztowała pół wypłaty. Na jakiej zasadzie odpowiada kierowca?
a) winy
b) ryzyka
c) nie odpowiada - dogadają się wieczorem:cool:

będzie jak najbardziej ok - tylko trzeba zmienić też ustawienia zaawansowane - np nie wyłączaj dysków twardych / nic nie rób po naciśnięciu przycisku "wyłącz", nic nie rób po naciśnięciu przycisku "hibernuj" itd

A czy na czas egzaminu będziecie odinstalowywać antywirus??czy wystarczy jak sie go wyłączy?

zgodnie z instrukcją ma być wyłączony - i tyle powinno wystarczyć :D

Wiem,ale nam jeszcze napisali,że powinno wystarczyć ale zaleca sie odinstalowanie. Ale tak generalnie to sami chyba nie wiedzą dokladnie jak to powinno byc i czy u wszystkich będzie ta aplikacja działała

Dziwne jest, że lekarze taki odpowiedzialny zawód i już nie mają na koniec żadnego egzaminu sprawdzającego jak my egzaminu po aplikacji a my prawnicy oprócz studiów i aplikacji 4 letniej jeszcze mamy na koniec egzamin? Czy to nie jest dziwne że grupa zawodowa która decyduje o życiu człowieka od razu po studiach dopuszczana jest do zawodu a my nie ingerujemy aż tak w życie ludzkie i jesteśmy bardziej egzaminowani? A przecież każde pismo procesowe teraz można wyszukać w lexie i internecie a oni na siłę chcą nam udowodnić że nie umiemy ich jeszcze pisać i dopiero ten wielki egzamin niby ma nam to udowodnić. Moim zdaniem powinno się coś z tym zrobić, dziwne że nikomu to nie przeszkadza.!!!

To tylko polityka. Nie trzeba się doszukiwać racjonalnych przesłanek tego stanu.
Prędzej czy później przyjdzie kolej na inne zawody.
Ale może my już będziemy po egzaminie.
Kassandra - nie denerwuj się tym, na co nie masz wpływu.
Powodzenia na egzaminie :)

Jakiś egzamin być powinien .... Albo wpuszczamy doradców i heja (jestem za), albo się bawimy na napuszone zawody prawnicze o najwyższej profesjonalizacji ..... i wtedy egzamin ....

Dobra, to ja wymyśliłem minikazus z kpk:

Oskarżyciel posiłkowy wniósł apelację na niekorzyść oskarżonego. Apelację sformułował w ten sposób, że w pierwszej kolejności wskazał zarzuty przeciwko wyrokowi, a następnie dopiero określił zakres zaskarżenia. Czy taka konstrukcja środka zaskarżenia w kpk (w pierwszej kolejności zarzuty, a dopiero później zakres zaskarżenia):

a) stanowi rażące naruszenie wymogów formalnych każdego środka zaskarżenia w kpk;
b) stanowi rażące naruszenie wymogów formalnych tylko apelacji, ale jest dopuszczalna w innych środkach zaskarżenia wymienionych w kpk;
c) nie stanowi żadnego naruszenia - jest w pełni dopuszczalna.

I co Wy na to? :-D

Ja podaję C, chociaż u nas były elaboraty mówiące o niedopuszczalności apelacji, w której nie określono expressis verbis kierunku :), czego właściwie nie można wyczytać jako wymogu koniecznego w kodeksie, prawda?

PS - i własnie dlatego nie będzie żadnych minikazusów .....

Ja też bym podał C ... Co z tego, skoro osoby oceniające moją pracę w zeszłym roku miały inne zdanie i wskazały mi to jako naruszenie wymogów formalnych apelacji :-D Tylko w dalszym ciągu nie mam pojęcia, czy poprawną odpowiedzią jest A czy B, bo niestety nie wskazano mi z jakiego przepisu to wynika (miło by było, gdyby komisja była do tego zobowiązana)...

Edit: A co do kierunku zaskarżenia - jasne, że nie trzeba go wskazywać w przypadku posiłka; napisane wyraźnie to jest w komentarzach, jest multum orzeczeń, a do tego sędzia, który prowadził z nami zajęcia z apelacji karnej też to wyraźnie powiedział.

Ale zarówno K1 jak i K2 zajęły inne stanowisko :-D

Ostatnia edycja:
Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót