Egzamin radcowski 2011

• Autor wątku Autor wątku ann_torun
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
1a
2b
3c
4a
5c
6c
7b
8c
9a
10b
11b
12a
13c
14b
15a
16a
17.a to co? wybrakowało się pytanie?
18c
19c

FrankF - weź no Ty kochany się idź i przewietrz.....:razz:

ps. ile mam dobrze?

1 a
2 b
3 c
4 a
5 c
6 c
7 b
8 c
9 a
10 b
11 b
12 a
13 b
14 b
15 a
16 a
17 c
18 c
19 c

Ostatnia edycja:
(Nie)pewna napisał:
ps. ile mam dobrze?

Pisałem, że to test z sieci. Nie mam odpowiedzi ;-)
Ale dokleiłem tam drugi test i były odpowiedzi, ale za ich jakość i trafność nie odpowiadam.

ksh:

Suma grzywien możliwych do nałożenia przez sąd rejestrowy na spółkę z o.o. za nieusunięcie w terminie braków wynikłych z niedopełnienia przepisów prawa:

a) nie może przekroczyć 100 tys. zł
b) nie może przekroczyć 5 tys. zł
c) nie jest ograniczona.

Czy to nie b?
Jako grzywna z kpc po prostu? Czy jest haczyk?

Jednorazowa grzywna nie może chyba być większa niż 5.000 ale sąd może ją nakładać wielokrotnie wiec C (ale nie jestem pewien, może niech ktoś sprawdzi z przepisami).

art 34 KRS ust 3 i 4 do 5.000 zł więc tak jak w kpc

pytanie niejednoznacznie sformułowane, więc takiego nie będzie

moim zdaniem c

bo art. 24 krs wyłącza zdanie drugie 1052 kpc a tam jest ograniczenie sumy do 100 tys.

KSH

Istnienie jednoosobowej spóki z o.o., której jedynym udziałowcem jest inna jednoosobowa spółka z o.o. jast wg KSH:
a) dopuszczelne
b) niedopuszczalne
c) niedopuszczalne, chyba że są rejestrowy wyrazi zgodę na istnienie takiej spółki

A\
Istnienie jest dopuszczalne. Założenie sp. z o.o. przez jednoosobową sp. z o.o. nie jest dopuszczalne.

Wygrałaś nagrodę: 4-dniowa wycieczka od wtorku do piątku na egzamin

ksh, mój "ulubiony" typ pytań:

Kto, będąc likwidatorem, nie zgłasza wniosku o upadłość spółki handlowej pomimo powstania warunków uzasadniających według przepisów upadłość spółki:
a) podlega grzywnie, karze ograniczenia wolności albo pozbawienia wolności do 6 miesięcy
b) podlega grzywnie, karze ograniczenia wolności albo pozbawienia wolności do roku
c) podlega grzywnie, karze ograniczenia wolności albo pozbawienia wolności do lat 2

B) art 586 KSH

jak nie jestem pewny to celuję w odpowiedź pośrednią pomiędzy dwoma innymi

To teraz z zamówień.

Do postępowania toczącego się wskutek złożenia skargi na orzeczenie KIO stosuje się odpowiednio przepisy:
a) kpc
b) kpc o apelacji z wyjątkiem terminu złożenia skargi
c) o sądzie polubownym

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót