L
loyd30
Stały bywalec
- Odpowiedzi
- 870
Aaaa - jasne 
Podążaj za instrukcjami wyświetlonymi na poniższym wideo, aby zainstalować aplikację internetową na Twoim urządzeniu.
Uwaga: Ta opcja może nie być dostępna w niektórych przeglądarkach internetowych.
puerto napisał:Oprócz 7, 77... oraz budowlanki, też powołałem 149 i 145, ale w takiej konfiguracji i tak sformułowane, że cienko to widzę... Chyba przyćpany byłem na tym egzaminie.
puerto napisał:Nie wiem, co lepszeA prawda jest taka, ze przezywamy admina, gdy mozemy uwalic z czegos innego. Nadzieja jednak w madrej komisji. W stołecznych komisjach wiem na 100% ze jednak podejscie jest takie, zeby ratowac tam gdzie sie da.
pickwick napisał:Przestancie pisac juz o tym adminie, bo to już jest nudne. Szczególnie że te wywody przewaznie wygladaja, jakby ktos z nas zaczał pisac komentarz do kpk.
Lepiej odpowiedzcie mi czy ktoś zarzucał naruszenie 11 kpc z cywila.
lblegal napisał:Zarzucałem ale nie jako główny zarzut. Sąd w sprawie cywilnej jest związany ustaleniami co do okoliczności popełnienia przestępstwa, które znajdują sentencji wyroku. W wyroku w sprawie karnej było wskazane, że kierowca uderzył drzwiami w powódkę, natomiast sąd w sprawie cywilnej, ustalając stan faktyczny przyjął, że to powódka wjechała w drzwi samochodu.
W sumie to szczegół ......![]()
Mumio napisał:art. 11 k.p.c. nie ma zastosowania, jeśli pozwany i skazany to dwa różne podmioty (art. 11 k.p.c. zdanie drugie). SN i doktryna dosyć jednoznacznie wypowiadają się, że ustalenia wyroku skazującego nie wiążą sądu w sprawie o zapłatę wytoczonej przeciwko zakładowi ubezpieczeń. po mojemu zarzut chybiony na gruncie naszego kazusu.
puerto napisał:Raz 149 par 3 w połączeniu z 138 i drugi 149 par 2 w zw. 145 ze nie wydal postanowienia w przedmiocie wznowienia post. i odmówienia skarzacemu prawa strony, podczas gdy skarzacy bez swojej winy nie bral udzialu w postepowaniu. Co do uzasadnienia, to brak wywodu (orzeczen).
Nie, oczywiście, że nie jest to wymóg formalny. Ale to nie tylko kwestia orzeczeń, ale w ogóle uzasadnienia, że organ nie powinien badać statusu strony przed wznowieniem postępowania, a o to chyba przeciez chodzi. W ogóle jak tak patrze, to uzasadnienie skąpe mamjadycha napisał:Ale czy te orzeczenia to wymóg formalny. Jeżeli masz ok uzasadnione to czym, się przejmujesz. Ja też nie pisałem sygnatur bo stwierdziłem, że szkoda czasu na ich przepisywanie.
lblegal napisał:jakieś sygnatury orzeczeń?, chętnie poczytam....