Egzamin radcowski 2011

• Autor wątku Autor wątku ann_torun
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
Dzwoniłem do Rzecznika Ubezpieczonych. Dział prawny twierdzi, że jak zgłosiłem szkodę, to wysokość mojego roszczenia jest nieistotna. ZU powinien wycenić moją krzywdę i stosowne zadośćuczynienie wypłacić, nawet wyższe niż żądam. Twierdzą zatem, że od tych 20.000 zł odsetki powinny też być od uplywu 30 dni od zgłoszenia. Już wtedy powinien nam zakład 60.000 wypłacić, jeżeli taka faktycznie krzywda była i takie zadośćuczynienie się nam należało.

Kofek napisał:
Uchwała Sądu Najwyższego z dnia 9 czerwca 1995 r., sygn. III CZP 69/95, opubl. OSNC 1995/10/144
Drukuj

Zakład ubezpieczeń odpowiadający za sprawcę wypadku komunikacyjnego z tytułu ubezpieczenia odpowiedzialności cywilnej dopuszcza się zwłoki, jeżeli nie spełnia świadczenia na rzecz poszkodowanego w terminie 30 dni, licząc od dnia otrzymania zawiadomienia o wypadku. Jeżeli poszkodowany wezwał wcześniej sprawcę wypadku do zapłaty odszkodowania, który jednak świadczenia nie spełnił, wówczas zakład ubezpieczeń dopuszcza się zwłoki od daty tego wezwania.

Wymagalność w zadaniu z cywilnego była od daty złożenia pisma do ubezpieczyciela. W aktach chyba miało datę 26 maja czy jakoś tak.

Chyba zacznę cytować samego siebie :lol:

Neffra napisał:
nie wiem, na czym w tym wypadku polega naciąganie. zadanie z cywila rozumiem w ten sposób, że skarżę, co mogę, a jedynie w razie ewidentnej przegranej sobie daruję.

Teraz wyobraź sobie, że sprawa toczyłaby się tylko o te 10 tys, o których dyskutujemy (czyli odjęte na dzień dobry z żądanej kwoty, bez wpływu przyczynienia) to pisałbyś opinię o bezzasadności czy wnosiłbyś apelację?

każdy ma jak ma i jakoś to uzasadnia. Do mnie argument o braku rażącego zaniżenia zadośćuczynienia dociera, ale o 'naciąganiu'?

ale te 10 tys. odjęte było niezasadnie,naruszony został art. 362 (z tej czy innej przyczyny bo tu są rozbieżności) tak więc trzeba było wnosić apelację choćby co do tych 10 tys. choć nie twierdzę ża teraz nie skarzyłbym 20 tys. ale cóż

Pozytywne to stanowisko RU, ale mam wątpliwości co do zasadności - w każdym razie w apelacji i tak byś tego nie mógł podnieść, bo rozszerzasz roszczenie....

pilne. informacja z OIRP w rzeszowie wyniki będą dziasiaj. jak nerwicy nie dostane to postaram się napisać jaka była zdawalność.

Jak czytałem większość zarzutów w tym swoje, wszędzie jest "zaskarżonemu wyrokowi zarzucam". A właśnie czytam sobie uzasadnienie do jednego z wyroków SN i tam pisze tak:
"Kasacji nie oparto na ustawowych podstawach (art. 393[1] i art. 393[3] kpc), a jedynie „zarzucono” (i to temu wyrokowi, a nie Sądowi, który go wydał) „naruszenie prawa materialnego..."

I tak sobie myslę, że w sumie to i racja bo błędy są po stronie sądu, wyrok sam się nie napisał.:)

W rzeszowie 20 proc. nie zdało, dzwoniłem

Nie chcieli mi podać, z jakiego przedmiotu najwięcej.

Mają klucz, ale nie dadzą

Wniosek do MS w sprawie naszych wytycznych już wysłany. Też piszcie, bo jeden mogą olać, a jak dostaną kilka maili to może się zorganizują.

Adres do departamentu: dnap@ms.gov.pl

jadycha napisał:
A pytałeś czy będą wyniki na stronie?

Pani z Rzeszowa wyraziła się, że to są wstępne wyniki i je opracowują jeszcze (cokolwiek to znaczy), ale liczba niezdanych już się nie zmieni. Ale zanim na stronę wrzucą może potrwać

Jak znacie kogoś z Rzeszowa, to proście go by wyciągnął klucz

Ale lubiszto jest z Rzeszowa, więc może napisać nam co i jak, o ile będzie w stanie.

Lubiszto, przedzwoń do swojej OIRP proszę, to Ci faksem zaraz prześlą. Mi się prawie udało namówić Panią z Izby, ale jak się dowiedział, że ja nie swój, to mnie pogoniła

Chciałabym Wam przekazać, że 7,77,107 w katowicach przechodzi :D:D:D
I nie pytajcie, skądwiem, ale informacja jest pewna

Neffra napisał:
Chciałabym Wam przekazać, że 7,77,107 w katowicach przechodzi :D:D:D
I nie pytajcie, skądwiem, ale informacja jest pewna

A jakieś przecieki na temat karnego są może...? ;-)

Fajnie, że wiemy ile osób zdało a ile nie. Szkoda tylko, że nie wiemy za co nie zdali, a to jest najważniejsze.

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót