Egzamin radcowski 2011

• Autor wątku Autor wątku ann_torun
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
Rambubu__ napisał:
Cywil:

W ocenie zespołu, podstawowym błędem zdającego byłoby niedostrzeżenie uchybienia w zakresie podstawy faktycznej w kwestii przyczynienia się powódki do powstania szkody. Powołanie jedynie zarzutów naruszenia prawa materialnego (art. 445 § 1 k.c. i art. 481 § 1 k.c.) wydaje się niewystarczające do uwzględnienia apelacji. Zdaniem zespołu apelacja winna zmierzać do wydania wyroku reformatoryjnego, co można uwzględnić w ramach stopniowania oceny.

Hmm...

Niewłaściwa ocena opinii biegłego przez sąd była clue tego cazusu :)

boski_jurysta napisał:
Haha, nie wiem czy nie byłoby to przedwczesne ale ja idę pić ze szczęścia chyba...

Ja się obawiam wyłącznie o test :) Ale chyba napiję się z tobą :D :beer:

Karne - git, szczególnie w zakresie tej kwestii materia/ustalenia. Dziwi mnie passus o kwestionowaniu dowodu z opinii biegłego lekarza, skoro to była główna podstawa ustalenia, że gość został pobity i w jakim zakresie. To chyba nielogiczne??

Cywilne - jak ktoś ma 233 re: opinii biegłego, 362 i 445, to ma ocenę z wyższej półki.

Gospodarcze - no nie rozpisali się chłopcy...

Administracyjne - wprost przyznają, że zarzut jest na orzecznictwe, tylko (tak jak już tłumaczyłem) komuś się udało niedoczytać całego i nieodnaleźć linii odmiennej. W tym zakresie mają zwalone wytyczne i w żaden sposób tego nie obronią, szczególnie w kontekście orzeczeń WSA, że zadania egzaminacyjne mają wykluczać możliwość alternatywnych rozwiązań przy premiowaniu tylko jednego z nich.

Z wytycznych nie wynika, ażeby opinia biegłego łękotki miała znaczenie -> czyli chyba jednak sąd uwzględnił wszystkie negatywne aspekty wypadku na krzywdę.

O prace mam na kompie w domu........... zjedzą mnie nerwy i stres teraz, ale ogólnie to jest chyba nawet lepiej niż myślałem

Ostatnia edycja:
Nie wytrzymałem jednak i wyszukałem moją pracę z cywila w końcu... ;-)

I jednak podniosłem więcej zarzutów, niż mi się wydawało ;-) Nie powinno być źle chyba :-D

"W ocenie zespołu, istotne jest przede wszystkim sporządzenie przez zdającego ważnej umowy, uwzględniającej wszystkie założenia wskazane w zadaniu. "

Czy uważacie, że założeniem zadania było sporządzenie umowy pod warunkiem?
Dla mnie uwzględnienie założeń zadania, to wzięcie pod uwagę takich elementów jak: prawo pierwszeństwa wspólników, zastaw, zgoda małżonka, cena, ilośc akcji, strony umowy.
Warunku nie było w założeniach zadania. Oczywiście pośrednio powinność zastosowania warunku wynika własnie z tego prawa pierwszeństwa, ale uważam, że umowa mogła zostać ważnie sporządzona, z uwzględnieniem wsztskich założeń (w tym prawa pierwszeństwa) także w inny sposób niż przy zastosowaniu warunku.
Ja akurat zrobiłem to z zastosowaniem 63 kc a nie warunku, ale w efekcie umowa jest wazna i w sumie wywołuje zbliżony efekt jak umowa warunkowa.

I z karnego co do pkt III należało skarżyć o te 10 zł -> wynika z tego, że nawet gravamenu nie trzeba było uzasadniać

W ogóle z karnego, to wynika, że naprawdę niewiele trzeba było napisać - zaskarżyć jeden czyn na jakiejkolwiek podstawie procesowej albo i nawet jako błąd w ustaleniach i załatwione...

"Przedmiotem uwagi zdających winien być więc zakres zaskarżenia (co do jednego czynu albo w całości), rysujące się podstawy odwoławcze w kontekście stopnia naruszenia interesu oskarżyciela prywatnego, co winno spowodować zaskarżenie wyroku co najmniej co do czynu z art. 157 § 2 k.k., i uchwycenie tych uchybień sądu, których podniesienie skutkowałoby z dużym prawdopodobieństwem uwzględnieniem apelacji. Pozostałe elementy mogą zostać wykorzystane do stopniowania oceny pracy."

JAk zatem rozumieć stanowisko MS co do drugiego czynu z karnego ?

zomada napisał:
"W ocenie zespołu, istotne jest przede wszystkim sporządzenie przez zdającego ważnej umowy, uwzględniającej wszystkie założenia wskazane w zadaniu. "

Czy uważacie, że założeniem zadania było sporządzenie umowy pod warunkiem?
Dla mnie uwzględnienie założeń zadania, to wzięcie pod uwagę takich elementów jak: prawo pierwszeństwa wspólników, zastaw, zgoda małżonka, cena, ilośc akcji, strony umowy.
Warunku nie było w założeniach zadania. Oczywiście pośrednio powinność zastosowania warunku wynika własnie z tego prawa pierwszeństwa, ale uważam, że umowa mogła zostać ważnie sporządzona, z uwzględnieniem wsztskich założeń (w tym prawa pierwszeństwa) także w inny sposób niż przy zastosowaniu warunku.
Ja akurat zrobiłem to z zastosowaniem 63 kc a nie warunku, ale w efekcie umowa jest wazna i w sumie wywołuje zbliżony efekt jak umowa warunkowa.

"Umowa winna mieć charakter warunkowy, tj. pod warunkiem, że wszyscy wspólnicy spółki z o.o. w określonym terminie złożą oświadczenia, iż rezygnują z prawa pierwszeństwa nabycia zbywanych udziałów lub upłynie termin do złożenia oświadczenia o skorzystaniu z prawa pierwszeństwa;

Z założeń ewidentnie to wynika

boski_jurysta napisał:
Haha, nie wiem czy nie byłoby to przedwczesne ale ja idę pić ze szczęścia chyba...

Mnie też uspokoiły te wytyczne. Może nie wszystko jest tak jak w nich, ale myslę, że będzie dobrze.:D

jadycha napisał:
Mnie też uspokoiły te wytyczne. Może nie wszystko jest tak jak w nich, ale myslę, że będzie dobrze.:D

No to teraz tylko czekamy na wyniki. Ciekawe czy uda się jakiś celujący dostać :lol:

no dobra, tylko co z adminem bedzie? bo ja jestem z tych co maja 28 Pbud i 7, 77, 80 KPA... z klucza wyglada to do dupy...

kirk napisał:
no dobra, tylko co z adminem bedzie? bo ja jestem z tych co maja 28 Pbud i 7, 77, 80 KPA... z klucza wyglada to do dupy...

Musieliby na adminie upierniczyć 50% ludzi, więc sądzę, że przyjmą wykładnie, że prawidłowo formalnie wniesiona skarga z uwagi na to, że i tak sąd nie jest związany zarzutami, wystarcza na dostateczny.

boski_jurysta napisał:
Musieliby na adminie upierniczyć 50% ludzi, więc sądzę, że przyjmą wykładnie, że prawidłowo formalnie wniesiona skarga z uwagi na to, że i tak sąd nie jest związany zarzutami, wystarcza na dostateczny.

to bosko by bylo :)

kirk napisał:

To klucz jest do dupy, co wynika z "utrwalonej linii orzeczniczej" choćby w postaci:
II OSK 1241/06, II SA/Gd 579/00, II SA/Gd 129/08, VII SA/Wa 122/09, VII SA/Wa 284/08, VII SA/Wa 1662/06, I OSK 1406/06.

kirk napisał:

Wszystko w rękach komisji, ale znając życie będą stawiać dst jeżeli skarga została dobrze sformułowana i uzasadniłeś to o co ci chodziło. W zasadzie nie trzeba w skardze do WSA wskazywać zarzutów, jeżeli z jej uzasadnienia wynika, że kwestionujesz fakt, że skarżący miał przymiot strony to w mojej ocenie są podstawy do jej uwzględnienia.

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót