Egzamin radcowski 2011

• Autor wątku Autor wątku ann_torun
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
not_in_spe napisał:
Witam forumowiczów!
Info z Rzeszowa, sądząc po mojej pozytywnej ocenie :)))))))) w Rzeszowie z karnego przechodził zarzut materialny przy drugim czynie, oraz zaskarżanie odsetek z punktu I na cywilu (o co najbardziej drżałem i przez co miałem kilka nocy nieprzespanych).
Mam nadzieje że uspokoiłem trochę zmartwionych, szczególnie zaskarżeniem w cywilu, o co sporo osób tak drżało na tym forum.
Powodzenia wszystkim

ten punkt pierwszy w cywilu mnie wlasnie martwi, ale info pocieszajace! :)

Kofek napisał:
Jakieś info co powodowało ocenę negatywną ?

Na razie mamy tylko podaną listę osób które zdały. Coś więcej będzie wiadomo pewnie na początku tygodnia.

loyd30 napisał:
Albo jesteś taki głupi albo udajesz. Wytyczne:

W ocenie zespołu, istotne jest przede wszystkim sporządzenie przez zdającego ważnej umowy, uwzględniającej wszystkie założenia wskazane w zadaniu.

I teraz sobie zinterpretuj czy chodzi o założenia do zadania i pomyśl które to są założenia, czy też założenia do wytycznych. Jak będziesz miał z tym problem to Ci pomogę.

W świetle powyższego ważna umowa sprzedaży, bez warunku, spełniające wszytskie założenia (żona, zastaw, itp.) jest ok. W tym temacie pozamiatane.

Wciąż jednym z założeń do zadania było "Nie upłynął termin do złożenia oświadczeń przez pozostałych wspólników o skorzystaniu z prawa pierwszeństwa" -> dla mnie założenie w pracy, że jednak upłynął (na skutek jego zrzeczenia się) jest jednak contra założeniu.

tak na marginesie zastanawiam się czy wśród 3118 osób zdających egzamin radcowski znalazł się ktoś kto na adminie podniósł tylko art. 149 par. 3 kpa wniósł o uchylenie, wstał i wyszedł

pokażcie mi takiego kozaka/kozaczkę

theBostonian napisał:
tak na marginesie zastanawiam się czy wśród 3118 osób zdających egzamin radcowski znalazł się ktoś kto na adminie podniósł tylko art. 149 par. 3 kpa wniósł o uchylenie, wstał i wyszedł

Ja bym za coś takiego oblewał;) To niebezpieczne dla klienta w świetle poważnego sporu w judykaturze ;)

theBostonian napisał:

Calkiem sporo osób, choć skarga tylko na 149,i tak 5 stron gdzieś miała

theBostonian napisał:

Ja tak mam... zarzut tylko co do 149 par. 3 i na podst. 145 par. 1 pkt 1 lit. c ppsa wniosek o uchylenie postanowienia wojewody + na podst. 135 ppsa o uchylenie postanowienia starosty...
i mam nadzieję, że zdam.

kielarek napisał:
UWAGA UWAGA- RZESZÓW, ZDAŁEM!!!! info specjalne dla lyoda, bezwarunkowa przeszła. Ocen nie znam, tylko wynik pozytywny. nie zdało na ok. 70 osób jakieś 16-18. Nic nie wiem, jakie zarzuty były właściwe

A czy pisałeś bezwarunkową?I czy robiłeś to założenie, że wspólnicy już złożyli oswiadczenie o zrzeczeniu się prawa pierwokupu?

po_egz napisał:
Calkiem sporo osób, choć skarga tylko na 149,i tak 5 stron gdzieś miała

My zarzucaliśmy oprócz 149 również 28 bud oraz 7, 77 itp, ot tak na wszelki wypadek :D

GRATULUJE ZDANEGO EGZAMINU :beer:

martusia_q napisał:
Ja tak mam... zarzut tylko co do 149 par. 3 i na podst. 145 par. 1 pkt 1 lit. c ppsa wniosek o uchylenie postanowienia wojewody + na podst. 135 ppsa o uchylenie postanowienia starosty...
i mam nadzieję, że zdam.

Zdasz z oceną celującą. Oni się martwią tymi bez149 a Was uznają za proroków;)

igciu napisał:

U mnie nagle admin urósł do być, albo nie być :)

wszystko mam git, tyle tylko, że w zarzucie nie powołałem się ani na 149, ani na 138, a zamiast tego 145+7+budowlane i drugi zarzut dotyczący kiepskiego uzasadnienia. Przynajmniej mam wniosek o uwalenie obu orzeczeń orgnaów

igciu napisał:

hehe
Celująca mi nie jest potrzebna.

Za to mam nadzieję, że w gospodarczym przejdzie zastaw z późniejszym terminem...
Napisałam w umowie, że Kupujący wyda Sprzedającemu przedmiot zastawu w dniu doręczenia mu przez Sprzedającego dokumentu x [wskazałam jakiego oczywiście i w jakim terminie powinno nastąpić najpóźniej to doręczenie].
Dopisałam też, że w razie nieprzedstawienia Kupującemu zawiadomienia zastaw uważa się za nieustanowiony.
nie wiem czy nie przekombinowałam, ale naprawdę 3 będzie wystarczające...

theBostonian napisał:

Ja znam taką osobę, tylko 149 i nic więcej.

KANTapli napisał:
U mnie nagle admin urósł do być, albo nie być :)

wszystko mam git, tyle tylko, że w zarzucie nie powołałem się ani na 149, ani na 138, a zamiast tego 145+7+budowlane i drugi zarzut dotyczący kiepskiego uzasadnienia. Przynajmniej mam wniosek o uwalenie obu orzeczeń orgnaów

W każdym razie szacun za te 30 zl z karnego bo wielu mądrych ludzi straszylo wielkim potworem o imieniu GRAVAMEN

martusia_q napisał:
i mam nadzieję, że zdam.

no to nic innego tylko 6

KANTapli napisał:
Wciąż jednym z założeń do zadania było "Nie upłynął termin do złożenia oświadczeń przez pozostałych wspólników o skorzystaniu z prawa pierwszeństwa" -> dla mnie założenie w pracy, że jednak upłynął (na skutek jego zrzeczenia się) jest jednak contra założeniu.

Weź posłuchaj sam siebie .... mam robić założenia contra legem (jakie ku..a mądre słowo) do zadania egzaminacyjnego ?

A jakby było w wytycznych, że zdający powinien przyjąć założenie o rezygnacji z pierwszeństwa to byś pisał, że clara non sunt interpretanda .....

Masz pretensje do świata, że ktoś wymyślił łatwiejszy sposób na zadanie i to jest też ok. ?

zgadzam się co do proroków:-) moje gratulacje tym co podnieśli tylko 149

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót