Egzamin radcowski 2011

• Autor wątku Autor wątku ann_torun
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
No i właśnie tak się kończy to studiowanie klucza.
Czekajmy w spokoju. Chyba nie ma i tak nikogo, kto napisał na tiptop według klucza, więc nie może on być naszym biletem do pozytywnego wyniku, bo w takich warunkach, nikt by pewnie nie zdał. Więc cóż.WSZYSTKO W RĘKACH KOMISJI PIERWSZEGO STOPNIA.
Zamiast nerwów proponuję siłownię,fitness albo kielicha i do poduchy :).
Będzie dobrze.
Bo inaczej by było źle.... :)

A jaki diabeł Was podkusił, żeby skarżąc wyrok referować do punktów wyroku? Kiedyś Lady Manowska wybiła nam to z głowy, mówiąc, że przyporządkowanie zakresu zakarżenia do punktów wyroku i nasstępnie ich odpowiednia modyfikacja, to rzecz Sądu,a my mamy wskazać zakres zaskarżenia, czyli jakie rozstrzygnięcie, co do czego i w jakim zakresie.

Dlatego wydaje mi się, że jeśli ktoś napisał, że zaskarża punkt 1 w zakresie w jakim Sad nie zasądził odsetek za okres od wezwania do złożenia pozwu ma błąd redakcyjny, a nie merytoryczny.

A co sądzicie o takim uchybieniu w cywilu: zaskarżenie odsetek od dnia 16.05 a wniosek apelacji od 17.06?

zastaw rejestrowy napisał:
ja mam stan "przedzawałowy" a czym dłuzej trzeba czekac tym gorzej się czuję. Ciekawi mnie za co stawiali niedostateczne. czy zaskarzenie odstek w pkt 1 powoduje niedostateczny??

powaznie za odsetki w pkt 1 może być ndst??;/

A co powiesz na takiego zdającego co zaskarżył pkt 1 i 3 (oba w całości)?

Reszta apelacji jest idealnie wstrzelona w założenia, z wyj. odsetek o których zdawający milczy. Mam ciągle nadzieję na brak konsekwencji (nie niweczy to apelacji jako takiej, która spełnia wszystkie założenia formalne i nie działa na niekorzyść klienta ze względu na art. 384 k.p.c. (zakaz reformationis in peius). Jedyny problem to co z tym sąd zrobi bo jest rozbieżność: niektóre odrzucają w tej części apelację (i to jest moim zdaniem korzystne dla naszego zdającego) a niektóre oddalają (i tu można dostać po dupie na kosztach ale niby w sumie chyba nie - jeżeli tylko druga nie złoży apelacji). No a jak złoży apelację to sytuacja się niczym nie różni od osoby, która nie zaskarżyłaby pkt 1.

Tak to sobie wykoncypowałem na potrzeby odwołania.

PS Polecam pisanie o sobie w trzeciej osobie, odsuwa to trochę stres :D

Wniesiona opłata od apelacji w cywilu, pomimo zwolnienia od kosztów sądowych, do tego lapsus językowy: zamiast od dnia doręczenia odpisu pozwu pozwanemu napisane od dnia doręczenia odpowiedzi na pozew pozwanemu, no i odsetki zaskarżone w pkt I...jakie mogą być konsekwencje?:o

Witajcie
Przeczytałam te wytyczne i nie powinno byc źle, pomimo drobnego szczegółu ,że zaskarżylam odsetki w zakresie pkt I ;-( może to spowodować ndst???teraz jak myślę o tym co napisałam,to mam ochote sama sobie jakąś karę wymierzyć:mad::mad::mad::mad:

bamboo25 i ann_torun nikt tu szklanej kuli nie posiada. Zamiast prosić o wróżenie z fusów może lepiej ustosunkować się do mojej koncepcji, tudzież przedstawić własną :)

loyd30 napisał:
Albo jesteś taki głupi albo udajesz. Wytyczne:

W ocenie zespołu, istotne jest przede wszystkim sporządzenie przez zdającego ważnej umowy, uwzględniającej wszystkie założenia wskazane w zadaniu.

I teraz sobie zinterpretuj czy chodzi o założenia do zadania i pomyśl które to są założenia, czy też założenia do wytycznych. Jak będziesz miał z tym problem to Ci pomogę.

W świetle powyższego ważna umowa sprzedaży, bez warunku, spełniające wszytskie założenia (żona, zastaw, itp.) jest ok. W tym temacie pozamiatane.

No widzisz to jednak Ty jesteś aż tak głupi, bo po pierwsze nie potrafiłeś zrozumieć założeń i sporządziłeś umowę bezwarunkow (a teraz srasz w gacie bo wiesz, że jest z tym u nas problem). Po drugie nie potrafiłeś zrozumieć mojego posta, więć drukowanymi literami: ZACYTOWAŁEM WYTYCZNE, A PONIŻEJ WYRAZIŁEM SOWJE ZDANIE, ŻE DLA MNIE Z ZAŁOŻEŃ wYNIKAŁO TO W SPOSÓB OCZYWISTY.
No ale Ty teraz masz czym się martwić więc...

ann_torun napisał:
Witajcie
Przeczytałam te wytyczne i nie powinno byc źle, pomimo drobnego szczegółu ,że zaskarżylam odsetki w zakresie pkt I ;-( może to spowodować ndst???teraz jak myślę o tym co napisałam,to mam ochote sama sobie jakąś karę wymierzyć:mad::mad::mad::mad:

Napisał/a not_in_spe
Witam forumowiczów!
Info z Rzeszowa, sądząc po mojej pozytywnej ocenie ))))))) w Rzeszowie z karnego przechodził zarzut materialny przy drugim czynie, oraz zaskarżanie odsetek z punktu I na cywilu (o co najbardziej drżałem i przez co miałem kilka nocy nieprzespanych).
Mam nadzieje że uspokoiłem trochę zmartwionych, szczególnie zaskarżeniem w cywilu, o co sporo osób tak drżało na tym forum.
Powodzenia wszystkim

Witam z mojego doświadczenia mogę powiedzieć że nie masz o co się martwić. Też popełniłem tego byka i mam wynik pozytywny :) Tak więc głowa do góry

Oczywiście to jest odpowiedź na pytanie antekkk :)

Hej Rzeszowianie! Proszę aby zgłosili się Ci, którzy na admie skarżyli wszystko OPRÓCZ 149 i powiedzieli z jakim wynikiem!

No to się zaczęło, jak to możliwe że w jednej komisji wyniki są 1.07 a w innych ... szkoda gadać. Człowiek tylko się denerwuje. To niepowazne.

blablab napisał:
Hej Rzeszowianie! Proszę aby zgłosili się Ci, którzy na admie skarżyli wszystko OPRÓCZ 149 i powiedzieli z jakim wynikiem!

Z tego co wiem u nas 149 był bardzo "popularnym" zarzutem (wszyscy moi znajomi mieli go w skargach). Myślę że wszyscy będziemy wiedzieć więcej w poniedziałek, dzisiaj otrzymaliśmy tylko suchą informację o osobach które zdały.
Ale generalnie już po ogłoszeniu wyników nachodzi mnie tylko jedna refleksja. Największym moim błędem po egzaminie było bieżące śledzenie tego wątku. Gdyby moja komisja przyjęła wszystkie pseudo wytyczne i postulaty które się tutaj pojawiły powinienem nie tylko dostać ndst ale też co najmniej sto batów na gołe stopy. A tu taki klops i ocena pozytywna :)
Dlatego mam tylko jedną radę dla tej większości która niecierpliwie czeka na wyniki - więcej dystansu do swoicj prac i do informacji które się tu pojawiają. Będzie naprawdę dobrze !!

Tristan0 napisał:
admin nie zarzucilem ani 149 ani 145 :) tylko 7,77, 28
gospodarcze umowa bezwarunkowa

rzeszow

no niekoniecznie, tutaj kolega nie zapodal:) 149 i jakos mu sie udalo:)

paolob napisał:
no niekoniecznie, tutaj kolega nie zapodal:) 149 i jakos mu sie udalo:)

Nie twierdzę że wszyscy mieli ten zarzut, tylko że był ona u nas dosyć popularny. Z drugiej strony należy wziąć poprawkę że u nas w izbie ze zdawalnością z admin. nigdy nie było problemów.

a czy w ogóle jest jedna ocena z egzaminu, czy jest wynik pozytywny i wymienienie ocen z każdej części?

zomada napisał:
A czy pisałeś bezwarunkową?I czy robiłeś to założenie, że wspólnicy już złożyli oswiadczenie o zrzeczeniu się prawa pierwokupu?

założenie, że złożyli oświadczenie o niekorzystaniu z prawa pierwszeństwa

mając na uwadze fakt, iż opis istotnych zagadnień z prawa administracyjnego przygotowywała sędzia WSA w Lublinie - Ewa Ibrom - to jestem ciekaw jak do osób, które nie zarzuciły ani 149 lub 145 podejdzie lubelska OIRP????

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót