Egzamin radcowski 2011

• Autor wątku Autor wątku ann_torun
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
No ja przepraszam bardzo, ale jednak wolę swoją usraną sytuację z zaskarżeniem całego pkt I z cywila niż z niezaskarżeniem odsetek. Przynajmniej nikt mi nie zarzuci koronnego argumentu o nienadawaniu się do zawodu z powodu działania na szkodę klienta, bo mam w odwodzie art. 384 K.p.c.

Ale przyznaję - zarówno zaskarżenie pkt I w całości jak i pominięcie odsetek to istotna wtopa. Oby tylko wpływająca na obniżenie oceny, choćby i znaczne ;)

Jak napisałem, że zaskarżam w części w której sąd oddalił powództwo ponad 33.100 zł to (pkt. III) to zaskarżyłem odsetki ?

przepiorka napisał:

No właśnie dlatego chcę się odwoływać. Bo gdybym upieprzył wszystko na maxa, albo pojechał na samych trójach, alko był bezmózgiem, który nie wiedział o czym pisze i w życiu nie miał w ręku kk i kpk, to ok. Ale ku...wa, mnie ten egzamin poszedł nieźle! I tylko ta po...na opinia mnie pogrążyła...

Gdyby nie persen, pewnie wyłbym teraz do księżyca... :mad:

Barca napisał:
No ja przepraszam bardzo, ale jednak wolę swoją usraną sytuację z zaskarżeniem całego pkt I z cywila niż z niezaskarżeniem odsetek. Przynajmniej nikt mi nie zarzuci koronnego argumentu o nienadawaniu się do zawodu z powodu działania na szkodę klienta, bo mam w odwodzie art. 384 K.p.c.

Ale przyznaję - zarówno zaskarżenie pkt I w całości jak i pominięcie odsetek to istotna wtopa. Oby tylko wpływająca na obniżenie oceny, choćby i znaczne ;)

no powiem Ci że zaskarżenie I w całości też jest na niekorzyść...zależy jeszcze jak masz wniosek

zastanawiam sie. zaskarzenie pkt I w całosci powoduje odrzucenie apelacji w tym zakresie i przegrywasz koszty zastepstwa procesowego od 33.000 czyli niemalo...ciekawe. Kiedy masz wyniki.

A nasz kolega z opinią z karnego rzeczywiscie ma problem. Tym bardziej ze pozostałe oceny są swietne. Bardzo mi przykro

loyd30 napisał:
Jak napisałem, że zaskarżam w części w której sąd oddalił powództwo ponad 33.100 zł to (pkt. III) to zaskarżyłem odsetki ?

Ja tak napisałem dostałem 4

[Napisał/a loyd30 Zobacz post
Jak napisałem, że zaskarżam w części w której sąd oddalił powództwo ponad 33.100 zł to (pkt. III) to zaskarżyłem odsetki ?]

tak,
ja też tak mam i we wnioskach mam, żeby sąd zmienił wyrok w ten sposób, żeby m.in. przyznał odsetki
no i zarzut

ja się boję tylko tego, że mam rzeczywiście bardzo zwięzłe zarzuty:

typu naruszenie art. 445 w zw. z art. 362 k.c. poprzez błędne zastosowanie (czy jakoś tak) i nic więcej..........

Ostatnia edycja:
andd79 napisał:
no powiem Ci że zaskarżenie I w całości też jest na niekorzyść...zależy jeszcze jak masz wniosek

Na podstawie art. 368 §1 pkt 5 K.p.c. wnoszę o zmianę zaskarżonego wyroku
poprzez zasądzenie od pozwanego na rzecz powódki tytułem zadośćuczynienia
kwoty 53.100,00 zł wraz z ustawowymi odsetkami:
- od kwoty 33.100,00 zł od dnia 16 maja 2008 roku do dnia zapłaty,
- od kwoty 20.000,00 zł od dnia wytoczenia powództwa do dnia zapłaty,
oraz zasądzenie na rzecz powódki kosztów procesu, w tym kosztów zastępstwa
radcowskiego według norm przepisanych.

Więc raczej ok.

zastaw rejestrowy: Koszty przy odrzuceniu? Nieźle. Poczytaj mój wcześniejszy post o kwestii odrzucenia / oddalenia w tej sytuacji.

Barca napisał:
Na podstawie art. 368 §1 pkt 5 K.p.c. wnoszę o zmianę zaskarżonego wyroku
poprzez zasądzenie od pozwanego na rzecz powódki tytułem zadośćuczynienia
kwoty 53.100,00 zł wraz z ustawowymi odsetkami:
- od kwoty 33.100,00 zł od dnia 16 maja 2008 roku do dnia zapłaty,
- od kwoty 20.000,00 zł od dnia wytoczenia powództwa do dnia zapłaty,
oraz zasądzenie na rzecz powódki kosztów procesu, w tym kosztów zastępstwa
radcowskiego według norm przepisanych.

Więc raczej ok.

zastaw rejestrowy: Koszty przy odrzuceniu? Nieźle. Poczytaj mój wcześniejszy post o kwestii odrzucenia / oddalenia w tej sytuacji.

Myślę, że masz spoko i nie masz co się martwić...kasa dla klienta będzie później

przeciez 33.100 juz ci zasadził!!! nie powinienes o to wnosic

andd79: dzięki i odwzajemniam przyjacielskie poklepanie po ramieniu w niedoli egzaminacyjnej ;)
zastaw rejestrowy: jest taka koncepcja oceny prac egzaminacyjnych, która zakłada czytanie zarzutów przez pryzmat wniosków - paru ludziom dobre wnioski, z których wynika co tak naprawdę im się nie podoba i czego chcą, w zeszłym roku uratowały skórę nawet przy zmaszczonym zakresie zaskarżenia - pytanie czy będzie tak w tak skrajnym przypadku jak mój ;)

arvb napisał:
a może wiesz jak podchodzono do złej reprezentacji w umowach?

z pierwszej ręki nic nie wiem, ale z dalszych informacji to tylko, tyle, że dość liberalnie.

Ogólnie, nie zdał jeden osioł karnego (sługa uniżony), a reszta poległa na administracji.

xionc_pb napisał:
z pierwszej ręki nic nie wiem, ale z dalszych informacji to tylko, tyle, że dość liberalnie.

Ogólnie, nie zdał jeden osioł karnego (sługa uniżony), a reszta poległa na administracji.

a na czym polegli na administracji???? czy sprawdza się moja teoria, że to Lublin i nie mogli inaczej???

nie wiem...
wszyscy moi znajomi zdali, jeden co poległ, twierdzi, że nie wiem na czym, ma dać mi znać w poniedziałek.

xionc_pb napisał:

Dzięki za informację. Współczuję Tobie patrząc na inne Twoje oceny

A może ktoś z komisji nr 9 w Warszawie wystąpi z wnioskiem o wyłączenie SWSA E. Ibrom z prac komisji wobec wątpliwości co do poprawności przygotowanych przez SWSA wywtcznych??

tak sie zastanawiam: czy lepszy Persen czy Heineken czy moze jednak czysta wódzia. to oczekiwanie niszczy człowieka. Tym bardziej, ze do pracy chodzic trzeba, a nie tylko się zamartwiac. Ciekawi mnie tez administracja

do Barca: z pewnoscia wniosek jest wazny i tego się trzymajmy!!

arvb napisał:
Dzięki za informację. Współczuję Tobie patrząc na inne Twoje oceny

ARVB - Dzięki...
All - macie kogoś kto w tamtym roku skutecznie się odwołał? Przydałaby się rozmowa motywująco-szkoleniowa...

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót