Egzamin radcowski 2011

• Autor wątku Autor wątku ann_torun
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
emmma napisał:
Rozumiem. Dlatego to takie zdradliwe tutaj - to nasze czarowanie i gdybanie :).
Ja też zdawałam w Katowicach. Może to przekonanie koleżanki rodzi się z tego, że oceniać nas będzie nowy skład administracyjnych komisarzy, a może z tego, że w zeszłym roku nie padło wielu na administracji. Ale wszystko to w sferze zgadywania mamy, prawda? Póki każdy nie dostanie na piśmie czy go mają za radcę czy nie.
A Ty kookoo2 gdzie czekasz na wyniki?

Oj, oj, niedowiarki :) W kazdym razie potwierdzam, bez 149 przechodzi , ale siłą rzeczy wiem to z jednej, mojej, komisji.

andd79 napisał:
a powiedz mi czy cywila zdali również ci, którzy nie zasakrżyli odsetek?
Z cywila przechodziło zaskarżenie 20 tyś przy nie podniesieniu 445 (który IMHO był niezasadny). Ale ogólnie cywil ponoć ch... nam poszedł.
A i wiem na 100 że ludzie zaskarżali pkt I w zakresie odsetek i to też przechodziło.;)

czemu twierdzisz że podniesienie zarzutu z 445 było niezasadne ?

Na podsatwie art. 427 § 2 kk oraz art. 438 pkt 2 i 3 Sądowi Rejonowemu zarzucam:
1) w odniesieniu do części orzekającej o uniewinnieniu oskarżonego od popełnienia
czynu z art. 157 § 2 kk:
- poczynienie błędnych ustaleń faktycznych, bedących wynikiem przekroczenia
reguł swobodnej oceny dowodów i błędu w zakresie logicznego rozumowania
poprzez przyjęcie, że oskarżony nie popełnił zarzucanego mu czynu, z uwagi na
bezkrytyczne uznanie za wiarygodne i spójne zeznań oskarżonego oraz swiadków
Zenona Białego oraz Albina Czerwonego, podczas gdy z prawidłowo zebranego
materiału dowodowego oraz z zasad logiki i doświadczenia życiowego wynika, że
pozostają one w oczywistej sprzeczności, co w konsekwencji doprowadziło do
naruszenia art. 4 kpk oraz art. 7 kpk;
- naruszenie przepisów postepowania mające istotny wpływ na wynik sprawy, tj. art.
167 kpk w zw. z art. 366 §1 kpk w zw. z art. 4 kpk, poprzez zaniechanie inicjatywy
dowodej Sądu w sytuacji braku aktywności oskarżyciela tj. konieczności wezwania
jako świadków pracowników sklepu znajdującego sie w pobliżu miejsca zdarzenia,
w celu wyjaśnienia wszystkicj istotnych okoliczności sprawy;
2) w doniesienu do części orzekającej o odstąpieniu od wymierzenia kary za czyn
opisany w pkt II zarzucam poczynienie błednych ustaleń faktycznych, bedących
wynikiem błędu w zakresie logicznego rozumowania oraz doświadczenia zyciowego poprzez przyjęcie, ze zachowanie oskarżyciela prywantego stanowiło naruszenie nietykalności cielesnej, co stanowi znamię retorsji z art. 216 §3 kk, co w konsekwencji doprowadziło do odstapienia przez Sąd od wymierzenia kary.

Myślicie ze to wystarczy?

przepiorka napisał:
czemu twierdzisz że podniesienie zarzutu z 445 było niezasadne ?
Bo by skarżyć zadośćuczynienie, kwota przyznana przez sąd musi być rażąco zawyżona/zaniżona. A tego, przy roszczeniu na 60 tyś i uznaniu, że 50 tyś było zasadne nie można stwierdzić. Inaczej, w praktyce w życiu bym tego nie skarżył, ale wiadomo- egzamin rządzi się swoimi prawami

przepiorka napisał:
czyli skarżyłeś, to ok
No właśnie nie skarżyłem bo w swojej przemądrości uznałem, że nie ma podstaw. Ale zapomniałem przy tym ograniczyć wpz do 10 tyś.

Ja skarżyłem te 10 tys w ramach 233 KPC, tj. że sąd niezgodnie z zasadami doświadczenia życiowego ocenił materiał dowodowy i uznał, że 50 tys jest odpowiednie, a 445 KC nie mam. WPZ 20 tys. Nie wiem, czy to wystarczy???
I jeszcze ta wniesiona opłata od apelacji przy zwolnieniu od kosztów....
Może być nie najlepiej....

Neffra napisał:
Oj, oj, niedowiarki :) W kazdym razie potwierdzam, bez 149 przechodzi , ale siłą rzeczy wiem to z jednej, mojej, komisji.

A można spytać, czy wiesz jedynie,że to Twoja konkretnie praca "przeszła", czy też inne, również bez 149, w tej samej komisji?

BTW myślę, że jeżeli w jednej komisji w Katowicach przechodzą, to w innych też będą. W zeszłym roku komisje miały wspólne stanowisko co do najważniejszych przyczyn oblewania.

wow, 6 z gospodarczego? pomimo ogólnego wyniku gratuluje, ciekawa jestem co w tej umowie było, tj. poza spełnieniem wytycznych z kazusu (zastaw zgoda) dobrą reprezentacją, warunkiem itd. czy były jakies szczególne ozdobniki?

och to czekanie...

Yeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee yeeeeeeeeeeeeeeeeee yeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee zdałem !!!! :)))

a byłem pewny ze bedzie zle :))))
na spokojnie wszystko bym napisal milion razy lepiej wiec dziwi mnie to ze dalo rade wszysko na 3 :)))

aha lubelska oirp - zadalo jakies 80%

pozdro i powodzenia wam ludzie :)
yo

manbearpig a miałeś jakieś konkretne błędy/"niedoskonałości" z powodu których obawiałeś się, że oblejesz?

oj wiele, wiele wiele :) ale nie wiem czy mam sile do tego wracac :)
glowny i najwiekszy mialem w karnym - zly zakres zaskarzenia... nie wiem dlaczego to zrobilem, czy ze stresu czy glupoty czy z czego....
zaskarzylem wyrok w calosci....

w umowie np. nie przyjalem konkretnej daty zwiazanej z warunkiem jak robili inni.

w adm wnosilem o uchyłkę wszystkiego tj. rownie o uchylke decyzji ostatecznej a nie tylko oddalenie zazalenia i odmowe wznowienia

w cywilu chyba jakis powazniejszych nie mialem.

Ale jak mowie wszystko mialem zrobione w mojej ocenie SŁABO !
Uzasadnienia ze wszystkiego mialem slabe, niedorobione....

I ogolnie z karnego, cywila to nie wszystko wylapalem,
z karnego zapomnialem o sklepikarze Ani, nie ogarnalem ze nie przyczytana opinia na rozprawie i cos jeszcze ominalem.

Z cywila tez wiecej sporo rzeczy bym ogarnal gdybym mial wiecej czasu.

Tyle co na biegu pamietam, bardziej nie chce mi sie wglebiac :) ogolnie od examu myslenie bardzo ciezko i przychodzi hehehe :)))

ooooo dziex, nie ogarnalem tego :) to czyli zaraz wsiadam w fure i smigam do lbn :)))

Hansowy: nie wiesz z czego ludzie oblewali?

manbearpig napisał:
ooooo dziex, nie ogarnalem tego :) to czyli zaraz wsiadam w fure i smigam do lbn :)))

Proszę. Im szybciej Rada podejmie stosowne uchwały, tym szybciej wyśle je do MS i tym szybciej zacznie biec 30 dniowy termin na sprzeciw a potem to już tylko ślubowanie :D

Swoją drogą, wybiegajac w przyszłość,znacie przypadki żeby MS robiło jakieś problemy z wpisem na listę osoby która zdała egzamin ?

AgaDominika: podniosłas tylko 362?? i zadnego innego zarzutu?? 481 tez? jaki mialas zakres zaskarzenia

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót