Egzamin radcowski 2011

• Autor wątku Autor wątku ann_torun
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
IGCIU, jestem tu nowa. Szacun dla tego co robisz.
Oczywiście ja tak jak większość, bez 149:( i oczywiście W-wa (na szczęście nie Komisja nr 9).

Szukam orzeczeń na odwołanie.
Znalazłam takie (bardzo świaże) II OSK 259/10 - Wyrok NSA z 08.02.2011, wydaje mi się, że może nam pomóc, ale prośba, abyś się z nim zapoznał.
Ja szukam przez Centralną Bazę Orzeczeń Sądów Administracyjnych.

szamag, szkoda czasu na szukanie. Napisz jakie przepisy wskazałas?? Mysle, ze 7,77, wystarczy. ZDASZ

wskazałam 7,77,107, 28 ust. 2 prbud, 3 pkt 20 prbud i 28 kpa, ale tu ciekawstka.
Jakoś inaczej zrozumiałam ten kazus, może dziwnie, a może był niejasno napisany;)
W uzasadnieniu Wojewoda napisał, że waruniem skuteczności zażalenia jest to aby wniosła go strona (jakoś tak). Ja zrozumiałam, że Wojewoda odmawia legitymacji czynnej do wniesienia zażalenia na postanowienie Starosty odmawiające wznowienia postępowania. Dlatego skarżyłam też 28 kpa.

Teraz czekam na wyrok (do sierpnia).

rzeczywiści do sierpnia jescze dużo czasu. Jestem przekonany, że zdałas. Skoro w innych izbach to przechodziło dlaczego w twojej nie? Życzę spokoju, opanowania emocji i dużo wytrwałosci

a wiecie cy w tych szczęsliwych komisjach to przeszły apelacje cywilne bez zaskarżenia odsetek?

andd79: nie zaskarżyłes odsetek, dałes wniosek o zwolnienie od kosztów, wniosek o rozprawe pod nieobecnosc powoda. A jakie zarzuty podniosles??

zastaw rejestrowy napisał:
andd79: nie zaskarżyłes odsetek, dałes wniosek o zwolnienie od kosztów, wniosek o rozprawe pod nieobecnosc powoda. A jakie zarzuty podniosles??

1. 316 §1 kpc w zw. z art. 233 §1 kpc w zw. z art. 11 kpc poprzez
pominięcie dowodu w postaci wyroku Sąd Rejonowy w Rzeszowie XI wydział
Grodzki, sygn. XI K 122/07 z dnia 31 października 2007, na mocy którego uznał
Janna Battona w całości winnym zarzucanego mu czynu nie ustalając jednocześnie
aby pokrzywdzona Krystyna Homar przyczyniła się do popełnionego przez niego
przestępstwa zwłaszcza naruszając przeisy ustawy Prawo o ruchu drogowym, na
skutek czego Sąd cywilny wydając wyrok nie zastosował się do mocy wiążącej
prawomocnego wyroku Sądu karnego co miało wpływ na wynik sparwy,
2. art. 233 § 1 kpc tj. naruszenia zasady swobodnej oceny dowodów poprzez
nieprawidłowe rozumowanie i wyciągnięcie błędnych wniosków z opinii biegłego z zakresu rekonstrukcji wypadków drogowych z dnia a 14 marca 2010 z jak również z
jego ustnej opinii uzupełniającej złożonej do protokołu na posiedzeniu jawnym w
dniu 12 maja 2011 i uznanie, że wynika z nich, iż powódka przyczyniła się do
skutków zdarzenia w sytuacji gdy w pkt. 2 opinii biegły stwierdza, iż niemożliwym
jest wypowiedzenie się (a tym samym uznanie), że przyczyniła się do wypadku a
tym samym do powstałej szkody co miało beżpośredni wpływ na wynik sparwy, a co
w ustnej opinii uzupełniającej stwierdza, że nie może się wypowiedzieć co do
przyczynienia się powódki do zaistniałej szkody jak rówież nie jest on w stanie
określić stopnia przyczynienia sie.
3. 233 § 1 kpc w zw. z 444, 445, 446 kc tj. błąd w ustaleniu wysokości sumy
zadośćuczynienia poprzez orzeczenie jej w wysokości mniejszej, niż żadana przez
nią mimo prawidłowego ustalenia rozmiaru szkody i znacznego stopnia krzywdy
jakiej doznała powódka w oparciu o ustalenia sądu co do rozmiaru szkody i doznanej
krzywdy ustalonej w oparciu o zeznania świadków i opinie biegłych
4. art. 233 § 1 kpc w zw. z art. 328 § 2 kpc poprzez brak uzasadnieia
faktycznego i prawnego co do skutków i wpływu na treść zasakrżonego orzeczenia
prawomocnego wyroku Sąd Rejonowy w Rzeszowie XI wydział Grodzki, sygn. XI
K 122/07 z dnia 31 października 2007 przez co nie można ustalić jakie były
podstawy do pominięcia skutków wydania ww. wyroku jak również jaki one mają
wpływ na wynik sprwy oraz przywoływania w uzasadnieniu błędnie wyciągniętych
wniosków z opinii biegłego sądowego w zakresie rekonstrukcji zdażeń losowych i
podanie ich jako podstawy do zmniejszenie wysokości zadośćuczynienia.

hehehehe...to chyba jest dobre...rozumiem że poklepujesz mnie pocieszająco po plecach...można powiedzieć że z tych zarzutów to tylko dwa są ok, w tym jeden git

zastaw rejestrowy napisał:
AgaDominika: podniosłas tylko 362?? i zadnego innego zarzutu?? 481 tez? jaki mialas zakres zaskarzenia

tak tylko który okazał się kluczowy bo w kluczu jasno napisali że podstawowym błędem byłoby jego nie podniesienie :

Zdaniem zespołu apelacja winna zmierzać do wyda W ocenie zespołu, podstawowym błędem zdającego byłoby niedostrzeżenie uchybienia w zakresie podstawy faktycznej w kwestii przyczynienia się powódki do powstania szkody. Powołanie jedynie zarzutów naruszenia prawa materialnego (art. 445 § 1 k.c. i art. 481 § 1 k.c.) wydaje się niewystarczające do uwzględnienia apelacji nia wyroku reformatoryjnego, co można uwzględnić w ramach stopniowania oceny

to właśnie ten zarzut daje podstawę do reformatoryjnego zarzutu:
ja nauczyłam się zasady że wcale im więcej to nie lepiej u nas ostrzegano: żeby nie zarzucać zbyt duzo bo może to świadczyć że nie wiemy o co chodzi w kazusie i próbujemy ratować się : a może coś chwyci ... fakt że w uzasadnieniu piszę jeszcze o 445 K.c, trochę żałuje że go też nie wpisałam w zarzutach ale już trudno, odsetki zaskarżyłam ale już nie zdążyłam napisać w uzasadnieniu .....

andd79 ja tez nie zaskrazyłam odsetek i jeszcze mam bezsensowny zarzut nieważności
zobacz:
Na podstawie art. 368 § 1 pkt 2 kpc Sądowi Rejonowemu zarzucam:
1) naruszenie przepisów postępowania tj, art. 89 kpc w poprzez dopuszczenie do działania w sprawie jako pełnomocnika pozwanego osoby nienależycie umocowanej, co skutkuje nieważnością pstępowania z art. 379 pkt 2 kpc.
2) naruszenie przepisów postępowania mogące mieć istotny wpływ na wynik
rozstrzygnięcia tj.
- art. 233 § 1 kpc poprzez przekroczenie granic swobodnej oceny dowodów, poprzez wyprowadzenie z zebranego materiału dowodowego tj. opini biegłego mgr inż Krzysztofa Maliniaka wniosków niezgodnych z zasadami logiki i doświadczenia
życiowego, w konsekwencji ustalenie, że powódka w aktywny sposób pozbawiła się
możności uniknięcia wypadku, zaniedbała zasady utrzymania bezpiecznego odstępu
od omijanego pojazdu, podczas gdy opinia ta jest wewnętrznie sprzeczna i
pozbawiona podstaw prawnyc oraz faktycznych, na co wskazywała powódka w
piśmie procesowym z dnia 2 kwietnia 2010 r., co doprowadziło do niewyjasnienia
istotnych okoliczności sprawy;
-art. 233 § 1 poprzez brak wszechstronnego rozważenia materiału dowodowego i
pominięcie ustalaniu okoliczności faktycznych zeznań biegłego mgr inż Krzysztofa
Maliniaka złozonych na rozprawie w dniu 12 maja 2010 r., w których stwierdził, że
bezpośrednią lub jedyną przyczyną wypadku mogło być niewłaściwe zachowanie
pozwanego;
- art. 299 kpc w zw. z art. 232 kpc poprzez niezarządzenie przesłuchania powódki w charakterze stony podczas gdy pozstały niewyjaśnione okoliczności, w szczególności, czy powódka dysponowała bezwarunkową lub warunkową
możliwością uniknięcia wypadku oraz kwestie w jakiej odlegości od powódki
nastapiło otwarcie drzwi samochodu przez pozwanego;
2) naruszenie przepisów prawa materialnego mogących mieć istotne znaczenie dla
wyniku sprawy:
- tj. art 362 kc w zw. z art. 361 §1 kc poprzez błedną wykładnię i niewłaściwe
zastosowanie, polegającego na przyjęciu, że zachwoanie powódki obiektywnie
prawidłowe pozostaje w związku przyczynowym w powstaniu wypadku i uzasadnia zmniejszenie wysokości odszkodowania;
- art. 445 kc poprzez niewłaściwe zastosowanie i nieprzyznanie zadośćuczynienia
powódce w wysokości adekwatnej do doznanej krzywdy, podczas gdy z zebranego materiłau dowodowego, w szczgólności opinii biegłego dr nuk med. Mateusza
Łękotka oraz zeznan świadka Władysława homara wynika, że w swietle doznanej
przez powdke krzywdy zasadnym jest przyznanie jej zadośćuczynienia w pełnej
wysokości.

strasznie rozbudowałas te zarzuty. najbardziej niepokojacy jest ten pierwszy... ale reszta w miare ok.

no wlasnie gdyby nie ten pierwszy.....szkoda gadac bede sie odwoływac

Hansowy napisał:
Z cywila przechodziło zaskarżenie 20 tyś przy nie podniesieniu 445 (który IMHO był niezasadny). Ale ogólnie cywil ponoć ch... nam poszedł.
A i wiem na 100 że ludzie zaskarżali pkt I w zakresie odsetek i to też przechodziło.;)

ja tak zrobiłam nie wskazałam w zarzutach 445 tylko 362 i też 20 tyś to może zdam :)

oj martwi mnie ten cywil martwi :( pomimo wszystko

wniosłas o zmiane wyroku w zakresie odsetek?

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót