Egzamin radcowski 2011

• Autor wątku Autor wątku ann_torun
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
KANTapli napisał:
Nigdzie nie jest powiedziane, że jedna osoba nie ma lufy z kilku rzeczy.

Znowu zaczynacie czarnowidztwo? Lufy liczyć będą. No nie wytrzymam.
Żadnych luf. Błędy komisji.

emmma napisał:
Nadto uważam, że dobry administratywista spojrzy na wytyczne jednym okiem i tyle. Ostatecznie podają one tylko z jakimi uchybieniami mamy do czynienia w postanowieniu wojewody, a nie o tym, że jedynie słuszna droga jego wzruszenia prowadzi przez art. 149kpa.

NIE TRAĆCIE DUCHA.

też się zgadzam z takim podejściem - zwłaszcza, że w tych "wytycznych" jest napisane, iż zdaniem Komisji należy wnieść skargę do WSA, ponieważ został naruszony art. 149 par. 3 kpa i nic więcej.

w zeszłym roku, z tego co pamiętam, to było wyraźnie napisane jakie zarzuty powinien podnieść zdawający, a tu nic tylko, że naruszony ten przepis i tyle

sluchajcie, ja tez nie mam 149 na adminie, ale przestalem (dzieki igciowi oraz innym) sie tym martwic. otoz ludzie w komisji az tak ograniczeni nie sa aby nas na tym uwalac... z teog co tu bylo powiedziane, to jak na razie z admina lufy lecialy na niewaznosci a nie 149 czy 28 budowlanki... oni tak samo jak my zdaja sobie sprawe z rozbieznosci w judykaturze wiec spokojnie... nie przesadzajmy....

a info sprzed kilku postow o tym ze na adminie poleglo co najmniej 20 osob z kazdej komisji (czy jakos tak) nalezy wlozyc miedzy bajki... napisala to osoba (nie ujmujac jej) ktora napisala tylko ten post, po czym sama sobie odpowiedziala ze "to sporo"... wiec odmawiam jej wiarygodnosci... :) jesli okaze sie to prawda to przeprosze :)

Informacja z 3 ręki. Zdało ok. 70%. (nie wiem która Komisja, ale raczej nie z tych co ogłaszają dopiero pod koniec lipca czy w sierpniu).

kirk napisał:
sluchajcie, ja tez nie mam 149 na adminie, ale przestalem (dzieki igciowi oraz innym) sie tym martwic. otoz ludzie w komisji az tak ograniczeni nie sa aby nas na tym uwalac... z teog co tu bylo powiedziane, to jak na razie z admina lufy lecialy na niewaznosci a nie 149 czy 28 budowlanki... oni tak samo jak my zdaja sobie sprawe z rozbieznosci w judykaturze wiec spokojnie... nie przesadzajmy....

a info sprzed kilku postow o tym ze na adminie poleglo co najmniej 20 osob z kazdej komisji (czy jakos tak) nalezy wlozyc miedzy bajki... napisala to osoba (nie ujmujac jej) ktora napisala tylko ten post, po czym sama sobie odpowiedziala ze "to sporo"... wiec odmawiam jej wiarygodnosci... :) jesli okaze sie to prawda to przeprosze :)

odmowa wiarygodności - mistrz! lubię to;)

szamag napisał:
Informacja z 3 ręki. Zdało ok. 70%. (nie wiem która Komisja, ale raczej nie z tych co ogłaszają dopiero pod koniec lipca czy w sierpniu).

czyli chodzi o pierwsze komisje, te co dają wyniki 8 lipca i 14 lipca????

podkop_kreta napisał:
czyli chodzi o pierwsze komisje, te co dają wyniki 8 lipca i 14 lipca????

nie wiem, ale można się spodziewać, skoro ogłaszają już za pare dni. NIE WIEM.

A może spokojnie na wyniki trzeba poczekać tylko?
Ciekawe czy jak każdy dostanie uchwałę do ręki też tak będzie zainteresowany procentową zdawalnością...
Dajcie spokój :(

kirk napisał:

Ja też nie wyobrażam sobie, żeby egzaminatorzy sprawdzali prace tylko pod kątem tego co napisano w wytycznych. Moim zdaniem, każdy "poważny" egzaminatro przed przystąpieniem do sprawdzania nie czytał tylko wytycznych, ale siadł do lexa poatrzył w orzecznictwo i komentarze, wyrobił sobie własne zdanie na dany temat, a później zaczął sprawdzać.

emmma napisał:
A może spokojnie na wyniki trzeba poczekać tylko?
Ciekawe czy jak każdy dostanie uchwałę do ręki też tak będzie zainteresowany procentową zdawalnością...
Dajcie spokój :(

Pewnie nie. Ale dopóki tej uchwały się nie ma, to zdawalność może dla niektórych stanowić wyznacznik - im więcej nie zdało, tym większa szansa znaleźć się w tej grupie.

jadycha napisał:
Pewnie nie. Ale dopóki tej uchwały się nie ma, to zdawalność może dla niektórych stanowić wyznacznik - im więcej nie zdało, tym większa szansa znaleźć się w tej grupie.

mając na uwadze fakt, że pewnie w każdej komisji znajdzie się góra 10 osób, która wpisała błędną reprezentację to już jest jakieś 15%

ludzie skarżyli też całość w cywilu co mój komisarz stwierdził, że jest to błąd, jak również twierdził, że błędem była kapitalizacja odsetek;
ponadto na zarzut nieważności postępowania komisarze twierdzili, że to dość radykalne podejście;

co do karnego to już mniej więcej wiemy, że uwalała opinia

jednym słowem sam sobie tłumaczę, że brak 149 nie uwala:-)

Ostatnia edycja:
theBostonian napisał:
mając na uwadze fakt, że pewnie w każdej komisji znajdzie się góra 10 osób, która wpisała błędną reprezentację to już jest jakieś 15%

ludzie skarżyli też całość w cywilu co mój komisarz stwierdził, że jest to błąd, jak również twierdził, że błędem była kapitalizacja odsetek;
ponadto na zarzut nieważności postępowania komisarze twierdzili, że to dość radykalne pojęcie;

i ta kapitalizacja to na ndst?

podkop_kreta napisał:
i ta kapitalizacja to na ndst?

kapitalizacja powaznym bledem jest, ale nie na ndst... to mniej wiecej blad rowny zaskarzeniu punktu I w czesci co do odsetek... tak mi sie wydaje moim nieskromnym zdaniem :)

kirk napisał:
kapitalizacja powaznym bledem jest, ale nie na ndst... to mniej wiecej blad rowny zaskarzeniu punktu I w czesci co do odsetek... tak mi sie wydaje moim nieskromnym zdaniem :)

No to mam oba te błedy... fcuk

a czy macie jakieś info jak traktowane są umowy w wawie z niewłaściwą reprezentacją????

theBostonian napisał:

ponadto na zarzut nieważności postępowania komisarze twierdzili, że to dość radykalne pojęcie;

Co do błędnej reprezentacji proponuję poczekać na wyniki i nie przesądzać z góry wyniku

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót