Egzamin radcowski 2011

• Autor wątku Autor wątku ann_torun
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
Marek.R napisał:
Jak powinien wiec wygladac prawidłowy zakres zaskarzenia w cywilu i żądnie apelacji?

Moim skromnym zdaniem tak:

zaskarżam wyrok X z dnia X
w części oddalającej powództwo co do kwoty 20.000 zł z ustawowymi odsetkami od dnia ..... oraz w części oddalającej powództwo co do odsetek ustawowych od kwoty określonej w pkt 1 wyroku (33.100 zł) za okres od 17.06.2008 r. do dnia 24.11.2009 r. (pkt 3 zaskarżonego wyroku) oraz w części rozstrzygającej o kosztach procesu (pkt 5 zaskarżonego wyroku).

Zakres zaskarżenia:

Wnoszę o:
zmianę zaskarżonego wyroku:
a) w pkt 3 poprzez zasądzenie od pozwanego na rzecz powoda kwoty 20.000 zł z ustawowymi odsetkami od dnia .... do dnia zapłaty oraz zasądzenia od pozwanego na rzecz powoda ustawowych odsetek od kwoty określone w pkt. 1 zaskarżonego wyroku (33.100 zł) za okres od 17.06.2008 r. do dnia 24.11.2009 r.,
b) w pkt 5 poprzez zasądzenie od pozwanego na rzecz powoda … kwoty tytułem zwrotu kosztów procesu,
c) zasądzenia od pozwanego na rzecz powoda … kwoty tytułem postępowania apelacyjnego.

W WYTYCZNYCH MS NIE MA ANI SŁOWA O ODSETKACH....

Ciągle zastanawia mnie czy Komisje czytają uzasadnienia czy tylko zarzuty?:) Nawet nie do końca zgodne z kluczem MS zarzuty przy pozadnym uzasadnieniu bijącym w oczekiwania ministerstwa powinny byc na ocenę pozytywną.

ja na ten przykład nie zaskarżyłem kosztów - nie wiem co mnie ugryzło - stwierdziłem, że skoro część została zasądzona to oleję resztę - zwłaszcza, że to nie jest na niekorzyść klienta tylko moją

po_egz napisał:
Punktu I wyroku nie dało się zaskarżyć, bo był dla nas korzystny. Dlatego co do odsetek należało skarżyć punkt III. Zaskarżenie punktu I co do odsetek, jak dla mnie, może być potraktowane dwojako. Po pierwsze, wersja niekorzystna, egzaminator przyjmie, że w ogóle odsetek nie zaskarżono, a apelacja w tej części zostanie odrzucona. Wersja lightowa, uznane to zostanie za nieścisłość, błąd redakcyjny.

Ale bez przesady, nawet jakby w ogóle odsetek nie zaskarżyć, to nikt za to nie obleje. Choć to było około 5 tys. złotych, a więc kwota nie mała.

Sąd Najwyższy oraz mój egzaminator (sędzia SA) stoją na stanowisku, że odsetki należy skapitalizować i doliczyć do WPZ. Te odsetki od kwoty 33.100 zł oderwały się już od kapitału, nie są dochodzone obok roszczenia głównego, uzyskują przymiot samodzielności. W naszej apelacji były zatem dwa roszczenia, odsetki od zasądzonej kwoty oraz kwota 20.000 z odsetkami od dnia (w zależności od koncepcji) wniesienia powództwa czy doręczenia odpisu pozwu).

Dlatego należało zliczyć odsetki do WPZ. Nasza sprawa nie była kasacyjna, nie było w niej opłaty od apelacji. Wysokość WPZ nie wypływała także na koszty radcowskie, więc wysokość WPZ była całkowicie obojetna. Najwyżej niech sąd sobie ją bada, albo poczeka na zarzut drugiej strony. Kwestia zupełnie poboczna.

A ja mam jednakątpliwości. Gdyby to chodziło o pozew to bez wątpienia. Ale w kazusie mieliśmy nieco inną sytuację. Czy można bowiem przyjąć, że po oddaleniu przez sąd I instancji tych odsetek w apelacji już mają byt samoistny?

po_egz napisał:

w części oddalającej powództwo co do kwoty 20.000 zł z ustawowymi odsetkami od dnia ..... oraz w części oddalającej powództwo co do odsetek ustawowych od kwoty określonej w pkt 1 wyroku (33.100 zł) za okres od 17.06.2008 r. do dnia 24.11.2009 r. (pkt 3 zaskarżonego wyroku) oraz w części rozstrzygającej o kosztach procesu (pkt 5 zaskarżonego wyroku).

Zakres zaskarżenia:

Wnoszę o:
a) w pkt 3 poprzez zasądzenie od pozwanego na rzecz powoda kwoty 20.000 zł z ustawowymi odsetkami od dnia .... do dnia zapłaty oraz zasądzenia od pozwanego na rzecz powoda ustawowych odsetek od kwoty określone w pkt. 1 zaskarżonego wyroku (33.100 zł) za okres od 17.06.2008 r. do dnia 24.11.2009 r.,
b) w pkt 5 poprzez zasądzenie od pozwanego na rzecz powoda … kwoty tytułem zwrotu kosztów procesu,
c) zasądzenia od pozwanego na rzecz powoda … kwoty tytułem postępowania apelacyjnego.

Ja napisałem bardzo podobnie, wnosłem o zmianę zaskarżonego wyroku i:
1. zasądzenie dalszej kwoty 20 000 z odsetkami od .. do dnia zapłaty
2. zasądzenie kwoty ok. 6 000 zł (nie pamiętam dokładnie) tytułem odsetek od kwoty 33 100 zł za okres od ... do 24.11.2009 chyba
3. zasądzenie kwoty x (gdzie x to 3 600 minus te ok. 900 zł zasądzone przez sąd) tytułem uzupełnienia kosztów za i instancję.
4. zasądzenie kosztów zast. procesowego za II instancje wg. norm przepisanych.

Marek.R napisał:
W WYTYCZNYCH MS NIE MA ANI SŁOWA O ODSETKACH....

Ciągle zastanawia mnie czy Komisje czytają uzasadnienia czy tylko zarzuty?:) Nawet nie do końca zgodne z kluczem MS zarzuty przy pozadnym uzasadnieniu bijącym w oczekiwania ministerstwa powinny byc na ocenę pozytywną.

Najbardziej do sprawdzania prac przykładają się sędziowie i to często sędziowie biorący udział w egzaminowaniu aplikantów sądowych. Oni doskonale wiedzą, że nie ma jedynego prawidłowego rozwiązania. Liczy się uzasadnienie. Oni na co dzień mają do czynienia z wyrokami, które przepuszczają, jak są dobrze uzasadnione, ale niekoniecznie trafiają w główną linię orzeczniczą. Inna sprawa jak się działa na niekorzyść klienta i piszę się opinię o niezasadności wnoszenia apelacji, bądź pominięcie niektórych roszczeń

blablab napisał:
Ja się z Tobą zgadzam. W końcu dochodzimy odsetek za zamknięty okres. Co innego jakby ktoś kapitalizował odsetki od 20 000 zł. Dlatego proszę o uściślenie tej niejednoznacznej wypowiedzi!

Nie wiem, jaka jest prawda objawiona, ale myślę że jej nie ma, bo z przepisów to bynajmniej nie wynika.

Ja wskazałem WPZ 20k nie doliczając odsetek i ich nie kapitalizując. Dałem na końcu komentarz, że powódka ustala wpz w kwocie 20k. Zaskarżone rozstrzygnięcie w zakresie odsetek do WPZ nie jest wliczone, gdyż odsetki te nadal są dochodzone obok roszczenia głównego, jakim jest roszczenie o zadośćuczynienie.

Zadośćuczynienie jest jedno, tzn. za to samo zdarzenie/delikt. Tyle że wymagalność się kształtuje inaczej.

Ale prawda jest taka, że pierwotną przyczyną przyjęcia takiej optyki była niechęć do liczenia % "na piechotę" i niewiedza w zakresie istnienia kalkulatora % w Lexie...

jadycha napisał:
A ja mam jednakątpliwości. Gdyby to chodziło o pozew to bez wątpienia. Ale w kazusie mieliśmy nieco inną sytuację. Czy można bowiem przyjąć, że po oddaleniu przez sąd I instancji tych odsetek w apelacji już mają byt samoistny?

One mają byt samoistny bo nie są dochodzone obok roszczenia głównego. Roszczeniem głównym co do zaskarżonych odsetek było 33.100 zł, a tego już w apelacji nie dochodzisz. Chcesz tylko odsetek. Jakbyś dochodził tylko odsetek od 33.100 zł, to musiałbyś jakoś określić WPZ. Czyli zliczyć je za dochodzony okres. A że jednocześnie dochodzisz 20.000 zł z innymi odsetkami, nie ma wpływu na zliczanie tych odsetek co do 33.100 zł

po_egz napisał:
One mają byt samoistny bo nie są dochodzone obok roszczenia głównego. Roszczeniem głównym co do zaskarżonych odsetek było 33.100 zł, a tego już w apelacji nie dochodzisz. Chcesz tylko odsetek. Jakbyś dochodził tylko odsetek od 33.100 zł, to musiałbyś jakoś określić WPZ. Czyli zliczyć je za dochodzony okres. A że jednocześnie dochodzisz 20.000 zł z innymi odsetkami, nie ma wpływu na zliczanie tych odsetek co do 33.100 zł

Postanowienie Sądu Najwyższego - Izba Administracyjna, Pracy i Ubezpieczeń Społecznych
z dnia 17 czerwca 1999 r.
I PZ 24/99
LexPolonica nr 343500
OSNAPiUS 2000/21 poz. 791

W postępowaniu apelacyjnym nie jest dopuszczalne zgłoszenie żądania skapitalizowania odsetek (art. 383 kpc). Kwoty żądanych na tym etapie postępowania sądowego skapitalizowanych odsetek nie uwzględnia się w ustaleniu wartości przedmiotu zaskarżenia w postępowaniu kasacyjnym.

po_egz napisał:

Zakres zaskarżenia:

Wnoszę o:

no ja mam podobnie - nie wyliczałam odsetek od 33.100 z i zaskarżałam w części:
· w jakiej Sąd Rejonowy oddalił powództwo (tj. co do kwoty 20.000 złotych wraz z ustawowymi odsetkami do dnia zapłaty oraz co do odsetek od kwoty 33.100 złotych od dnia ______ r. do dnia ________ włącznie) - pkt III wyroku,
· w jakiej Sąd Rejonowy nie przyznał powódce kosztów zastępstwa procesowego za I instancję powyżej kwoty 936 złotych, wg norm przepisanych - pkt V wyroku.

Wnioski bardzo podobnie. Oby Przewodniczący Komisji uznał, że powyższe nie kwalifikuje się na ndst... tym bardziej, że zarzucałam zarówno naruszenie 233 kpc, jak i 362 w zw. z 361 - ale nie wskazałam, że ewentualnie :/

Uzasadnienie

Powódka Zofia C. wniosła zażalenie na postanowienie Sądu Okręgowego-Sądu Pracy i Ubezpieczeń Społecznych we Wrocławiu z dnia 11 marca 1999 r. (...), którym Sąd ten odrzucił jej kasację. Powódka domagała się w pozwie kwoty 4.769,10 zł i taka też wartość przedmiotu sporu objęta była wyrokowaniem przez Sąd pierwszej instancji. W apelacji napisano wprawdzie, że „wnioskowane jest w pierwszej kolejności jako korzystniejsze dla powódki, zasądzenie roszczenia w innej formie, tj. w kwocie skapitalizowanej na dzień 30. 09. 1998 r. w wysokości 6.533,60 zł wraz z ustawowymi odsetkami od dnia 1. 10. 1998 r. do dnia zapłaty”. W myśl art. 383 kpc w postępowaniu apelacyjnym nie można jednakże rozszerzać żądania pozwu. Wbrew odmiennemu przekonaniu wyrażonemu w zażaleniu, uzupełnienie dokonane przez stronę w apelacji pozostaje w sprzeczności z normą art. 383 kpc; w świetle tego przepisu było ono niedopuszczalne. Kapitalizacja odsetek oznacza, iż stają się one roszczeniem głównym w pojęciu art. 20 kpc, a to z kolei oznacza, iż domaganie się ich w tej formie w apelacji stanowi wystąpienie z nowym roszczeniem w rozumieniu art. 383 kpc i z mocy tego przepisu jest niedopuszczalne. Ponadto, kapitalizacja odsetek nie mieści się w pojęciu świadczeń za dalsze okresy, o których mowa w art. 383 zdanie drugie kpc, między innymi z tego względu, iż powódka nie dochodziła świadczenia powtarzającego się (dochodziła bowiem odprawy za 6 miesięcy). W rachubę nie wchodzi także inny przypadek ujęty w tym przepisie, a mianowicie żądanie zamiast pierwotnego przedmiotu sporu jego wartości lub innego przedmiotu, gdyż odprawa nie jest „przedmiotem”, a ponadto kapitalizacja odsetek nie ma następować zamiast dochodzonego „przedmiotu”, lecz obok niego. Oznacza to, że z mocy art. 383 kpc Sąd drugiej instancji nie mógł orzekać i nie orzekał o roszczeniu powódki w większym zakresie niż wynikało to z żądania określonego w pozwie (4.769,10 zł), które było przedmiotem rozstrzygnięcia pierwszoinstancyjnego. To zaś oznacza, iż kasacja jest niedopuszczalna.

Z powyższych względów orzeczono jak w sentencji.

po_egz - zares i żądanie mam tak jak Ty, z tym ze zarzuciłem 34 ustawy o obow.ubezp OC, art. 11 kpc w zw. z 233 w konsekwencji na skutek błędnej oceny dowodów(opini inż Maliniaka) ustalenie ze powódka sie przyczyniła oraz na skutek nie uzwzglednienia rozmiaru cierpień , spadku stopy zyciowej itp. - zasadzienie nieadekwatnego zadoscuczynienia.uzasadnienie 100% pod klucz MS- ciekawe czy przejdzie.

Pzrekombinowałem ..szukajac haka...w zadaniu. wydawalo sie bowiem za proste ..:).

ps. podniosłęm to jako ewentualny zarzut materilany na okolicznosc wykazania,ze pozwany ponosi pelna odpowiedzialnosc bez wzgledu na fakt iz szkoda powstala juz po zatrzymaniu pojazdu -byl taki watek w zeznaniach sprawcy Battona.

art.34 ust.2 pkt 1 ust. o ubezp.oc. - Za szkodę powstałą w związku z ruchem pojazdu mechanicznego uważa się również szkodę powstałą przy wsiadaniu do pojazdu mechanicznego i wysiadaniu z niego;

igciu napisał:
Zadośćuczynienie jest jedno, tzn. za to samo zdarzenie/delikt. Tyle że wymagalność się kształtuje inaczej.

Ale prawda jest taka, że pierwotną przyczyną przyjęcia takiej optyki była niechęć do liczenia % "na piechotę" i niewiedza w zakresie istnienia kalkulatora % w Lexie...

Roszczenie o zadośćuczynienie jest podzielne. Mógłbyś dochodzić części, mógłbyś tylko część skarżyć. Od jednego roszczenia nie możesz naliczać dwojako odsetek. Więc liczysz odrębnie dla części roszczenia (33.100 zł) i odrębnie dla 20.000 zł.

Najlepiej to widać na takim przykładzie:

Sąd oddalił Ci odsetki w łącznej wysokości 100.000 zł oraz zadośćuczynienie w niewielkiej części. Chciałbyś skarżyć tylko odsetki. Wtedy dochodziłbyś tylko odsetek, więc WPZ 100.000 zł. I bardzo wysoka opłata. Wystarczyło by zatem zaskarżyć zadośćuczynienie w oddalonej wysokości 1 zł i odsetki co do 100.000 zł. I co? Wtedy WPZ byłby 1 zł? I opłata minimalna? W tym Państwie fiskalnym? Sąd Najwyższy inaczej do tego podchodzi

jadycha napisał:
Postanowienie Sądu Najwyższego - Izba Administracyjna, Pracy i Ubezpieczeń Społecznych
z dnia 17 czerwca 1999 r.
I PZ 24/99
LexPolonica nr 343500
OSNAPiUS 2000/21 poz. 791

W postępowaniu apelacyjnym nie jest dopuszczalne zgłoszenie żądania skapitalizowania odsetek (art. 383 kpc). Kwoty żądanych na tym etapie postępowania sądowego skapitalizowanych odsetek nie uwzględnia się w ustaleniu wartości przedmiotu zaskarżenia w postępowaniu kasacyjnym.

bardzo mi się podoba to OSN :)

zaliczenie odsetek nieskapitalizowanych do wpz jest błedem, a kapiatlizacja jest zbedna skoro roszczenie o odsetki zostało zgłoszone w pozwie

po_egz napisał:
Najbardziej do sprawdzania prac przykładają się sędziowie i to często sędziowie biorący udział w egzaminowaniu aplikantów sądowych. Oni doskonale wiedzą, że nie ma jedynego prawidłowego rozwiązania. Liczy się uzasadnienie. Oni na co dzień mają do czynienia z wyrokami, które przepuszczają, jak są dobrze uzasadnione, ale niekoniecznie trafiają w główną linię orzeczniczą. Inna sprawa jak się działa na niekorzyść klienta i piszę się opinię o niezasadności wnoszenia apelacji, bądź pominięcie niektórych roszczeń

Niestety nie zawsze tak jest. W zeszłym roku w niektórych przynajmniej komisjach kluczowy okazywał się jednak "klucz"...
Ale w tym roku wytyczne wskazują jedynie rozwiązania, które są prawidłowe w ocenie przygotowujących pytania, więc jest szansa na to, że wytyczne nie będą traktowane jako coś nieomylnego i jedynie słusznego.

jadycha napisał:
Ale o co konkretnie Ci chodzi?:)

Przeczytaj dokładnie uzasadnienie powódka domagała się odsetek od odsetek. Skapitalizowała na dzień 30.09 i od 1.10 chciała odsetek od skapitalizowanych odsetek. To jest już ponad żądanie. Bez związku z naszym kazusem, chyba że ktoś dochodził odsetek od odsetek.

sąd oddalił roszczenie o odsetki, wiec skarzysz to rozstrzygniecie i wnosisz o jego zmiane popzrez ich zasadzenie. po co tu kapitalizacja

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót