Egzamin radcowski 2011

• Autor wątku Autor wątku ann_torun
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
JohnyKozak napisał:
Test 4, karne 3, cywil 5, gospodarcze 2, administracja 3

Ujebali mnie z gosp. za reprezentację, jak ktoś ma pomysł jak uzasadnić odwołanie, że umowa nie jest nieważna to niech pisze lukas2121@interia.pl

ogromna szkoda.............

JohnyKozak napisał:
Test 4, karne 3, cywil 5, gospodarcze 2, administracja 3

Ujebali mnie z gosp. za reprezentację, jak ktoś ma pomysł jak uzasadnić odwołanie, że umowa nie jest nieważna to niech pisze lukas2121@interia.pl

Poddaje pod rozwagę taki argument, o którym już wcześniej pisałem:

To, że spółkę reprezentuję członek zarządu nie oznacza z automatu, że nie ma on pełnomocnictwa od Walnego. Teoretycznie może więc mieć pełnomocnictwo, a wskazanie w treści w umowy, że ma takie pełnomocnictwo, nie jest elementem koniecznym umowy. Równie dobrze można byłoby wpisać, że spółkę reprezentuje Pan XY, nie pisząc na jakiej podstawie. Określenie sposobu i podstawy reprezentacji w umowie, nie jest elementem koniecznym w umowie.

Zarzut nieważności mógłby być co najwyżej wtedy, gdyby ktoś wyraźnie napisał, że reprezentuje członek zarządu, który nie ma pełnomocnictwa walnego.

Przecież w umowie nie napisałeś, że nie ma pełnomocnictwa. To skąd komisja niby wie, że nie ma pełnomocnictwa. To, że w umowie nie zostało to napisane, nie znaczy, że go nie ma.

martax: nie masz pojęcia jak mnie ucieszyłaś ;)

Czy mogę się do Ciebie odezwać w sytuacji gdyby w moim ośrodku zaskarżenie pkt I cywila w całości było większym problemem? Generalnie mam już sporo (mam nadzieję skutecznej) amunicji na odwołanie w tej kwestii i gdyby ktoś inny był w takiej potrzebie obiecuję pomoc - oby nikomu z nas nie była potrzebna.

śmiem twierdzić, że to jest bezwględność ludzka uwalać tylko na złej reprezentacji

wawka30 napisał:
HALO KRAKÓW! GRATULACJE!!!
czy na forum jest obecny ktos kto zdał lub nie zdał z administracyjnego a miał niewaznośc z uwagi na to, że postanowienie powinien wydać organ wyższego stopnia? pls o info

zdałam w Rzeszowie, nie miałam nieważności, ale od nas kilka osób wnosiło o stw. nieważności na tej samej podstawie co Ty i zdały, więc spokojnie, u Ciebie też powinno być ok :)

Tutaj Kraków. Ja akurat zdałem, choć obawy miałem gigantyczne. Pozytywnych wyników było ok. 80 %.
cywilne - miałem tylko 362,233 i 455 i dst
karne- tylko pierwszy zarzut prawidłowy - art. 7 kpk, drugi do bani, koszty ogólnie zaskarżone i dst
administracyjne- 7,77,80, 28 budowlanego, rozporządzenie i 145 par. 1 pkt 4, wiec totalnie niezgodnie z wytycznymi i dst
gospodarcze - warunek i pełnomocnik, tutaj akurat byłem zaskoczony - bdb
Pozdrawiam wszystkich i trzymam kciuki za tych co czekają jeszcze na wyniki lub będą sie odwoływać.

Słyszałem tylko, że w Krakowie wyciągali z gospodarczego jeśli ktoś miał coś nie teges z warunkiem, ale podobno zła reprezentacja niestety nie przechodziła.

szemas napisał:
Tutaj Kraków. Ja akurat zdałem, choć obawy miałem gigantyczne. Pozytywnych wyników było ok. 80 %.
cywilne - miałem tylko 362,233 i 455 i dst
karne- tylko pierwszy zarzut prawidłowy - art. 7 kpk, drugi do bani, koszty ogólnie zaskarżone i dst
administracyjne- 7,77,80, 28 budowlanego, rozporządzenie i 145 par. 1 pkt 4, wiec totalnie niezgodnie z wytycznymi i dst
gospodarcze - warunek i pełnomocnik, tutaj akurat byłem zaskoczony - bdb
Pozdrawiam wszystkich i trzymam kciuki za tych co czekają jeszcze na wyniki lub będą sie odwoływać.

cholera, pocieszyles mnie bardzo, bo mam identyczna prace i czekam wciaz na wyniki. mam takie same zarzuty i jestem pelen obaw.... mam nadzieje na takie oceny

prawo_wita82 napisał:
zdałam w Rzeszowie, nie miałam nieważności, ale od nas kilka osób wnosiło o stw. nieważności na tej samej podstawie co Ty i zdały, więc spokojnie, u Ciebie też powinno być ok :)

wielkie dzięki za info, czy orientujesz się może czy osoby te miały sama nieważność czyli "idziemy na całość" czy jeszcze jakieś inne zarzuty?

kirk napisał:
cholera, pocieszyles mnie bardzo, bo mam identyczna prace i czekam wciaz na wyniki. mam takie same zarzuty i jestem pelen obaw.... mam nadzieje na takie oceny

kurde martwie sie ja mam zarzut tylko 362 k.c. że się nie przyczyniła, a ty aż 3 artykuły i dostateczny ://, w uzasadnieniu piszę jeszcze o 445 k.c. ale zaczynam sie martwić

wawka30 napisał:
wielkie dzięki za info, czy orientujesz się może czy osoby te miały sama nieważność czyli "idziemy na całość" czy jeszcze jakieś inne zarzuty?

W Lbn sama nieważność = ndst. Jeśli nieważność była połączona z innymi zarzutami, to komisja zaliczała takie prace.

AgaDominika napisał:
kurde martwie sie ja mam zarzut tylko 362 k.c. że się nie przyczyniła, a ty aż 3 artykuły i dostateczny ://, w uzasadnieniu piszę jeszcze o 445 k.c. ale zaczynam sie martwić

Spoko, jak masz 362 i 445 to chyba wystarczy - tak było w wytycznych

szemas napisał:
Spoko, jak masz 362 i 445 to chyba wystarczy - tak było w wytycznych

to ja chyba inne wytyczne czytałam. W moich było napisane, że ocenę pozytywną zapewniają zarzuty procesowe, ale że wytyczne są niewiążące
to moim zdaniem, które oczywiście nic nie znaczy 362 i 445 powinny wystarczyć :). Gratulejszyn dla Krakusków! Ps. takie mam wrażenie, że na tym forum panuje wyjątkowa (ciepła i sympatyczna) atmosfera i aż chciałoby się napisać, że będzie mi go brakowało, ale po chwili zastanowienia stwierdzam, że wolałaby nie musieć po 05.08 na nie wchodzić. :)

kirk napisał:

z tego zestawu z admina nie mam 145 mam za to 138 par. 2 więc się trochę uspokoiłem:-)

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót