Egzamin radcowski 2011

• Autor wątku Autor wątku ann_torun
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
Informacja z Katowic.

W dwóch Komisjach nie zdało 15 i 6 osób.

blablab napisał:
to ja chyba inne wytyczne czytałam. W moich było napisane, że ocenę pozytywną zapewniają zarzuty procesowe, ale że wytyczne są niewiążące
to moim zdaniem, które oczywiście nic nie znaczy 362 i 445 powinny wystarczyć :). Gratulejszyn dla Krakusków! Ps. takie mam wrażenie, że na tym forum panuje wyjątkowa (ciepła i sympatyczna) atmosfera i aż chciałoby się napisać, że będzie mi go brakowało, ale po chwili zastanowienia stwierdzam, że wolałaby nie musieć po 05.08 na nie wchodzić. :)

z zarzutów procesowych miałem tylko 233 kpc i jeszcze przepis (nie pamiętam numeru) dot. nieprzeprowadzenia dowodu z urzędu z przesłuchania powódki, ale nie wiem, czy to było trafne
nic nie jest przesądzone, ocenianie jest elastyczne bardzo

blablab napisał:
to ja chyba inne wytyczne czytałam. W moich było napisane, że ocenę pozytywną zapewniają zarzuty procesowe, ale że wytyczne są niewiążące
to moim zdaniem, które oczywiście nic nie znaczy 362 i 445 powinny wystarczyć :).

W wytycznych jest, że musi być zarzut dotyczący podstawy faktycznej, a w ramach podstawy faktycznej wymienili zarzut 362 k.c., więc to wystarcza, a procesowe według klucza nie są niezbędne.

zastaw rejestrowy napisał:
z reprezentacją chyba nic nie przejdzie....przykro mi. Chyba ze na forum znajdzie się ktos kto ma jakis pomysl. Tak jak juz pisałem w wawie nie ma zadnych szans mimo bardzo dobrej tresci umów

To się dopiero okaże.

AgaDominika napisał:
kurde martwie sie ja mam zarzut tylko 362 k.c. że się nie przyczyniła, a ty aż 3 artykuły i dostateczny ://, w uzasadnieniu piszę jeszcze o 445 k.c. ale zaczynam sie martwić

tylko z tymi zarzutami plus odsetki i zdałam

n_bt napisał:
W Lbn sama nieważność = ndst. Jeśli nieważność była połączona z innymi zarzutami, to komisja zaliczała takie prace.

no to widzę, że szanse są 50/50

może Kraków coś wie w temacie nieważności z administracyjnego?

Korniles napisał:
W wytycznych jest, że musi być zarzut dotyczący podstawy faktycznej, a w ramach podstawy faktycznej wymienili zarzut 362 k.c., więc to wystarcza, a procesowe według klucza nie są niezbędne.

okok :) racja! :D

(Nie)pewna napisał:
Do tego zaczęłam się zastanawiać czy koniecznie muszę być radcą. Więc ten jeden raz jeszcze spróbowałam. Jak się nie uda - wymyślę coś innego.
Ej, Ty! Jest jedna opcja - wynik pozytywny. Nie stać mnie będzie przecież na Ciebie w charakterze asystentki ;-) Będziesz prowadziła swoją kancelarię radcowską. No i pamiętaj, mam przynajmniej jedną substytucję u Ciebie gratis:!: Kochana, będziesz moją substytutką ;-)

Nieszczęsną reprezentację w umowie można chyba faktycznie bronić tylko na zasadzie skali ocen, a nie merytorycznie. Trzeba przyznać, że był to błąd, który w życiu codziennym dyskwalifikowałby umowę, jednak ocenie ma podlegać całość pracy. Zgodnie z ustawą o radcach prawnych egzamin radcowski polega na sprawdzeniu przygotowania prawniczego osoby przystępującej do egzaminu radcowskiego, do samodzielnego i należytego wykonywania zawodu radcy prawnego, w tym wiedzy z zakresu prawa i umiejętności jej praktycznego zastosowania. Oceny rozwiązania każdego z zadań z części drugiej do piątej egzaminu radcowskiego dokonują niezależnie od siebie dwaj egzaminatorzy, biorąc pod uwagę w szczególności zachowanie wymogów formalnych, właściwość zastosowanych przepisów prawa i umiejętność ich interpretacji, poprawność zaproponowanego przez zdającego sposobu rozstrzygnięcia problemu z uwzględnieniem interesu strony, którą zgodnie z zadaniem reprezentuje. Należy się bronić tym, że skala ocen jest duża, a jeden z wymogów formalnych nie może decydować o niezdaniu całej części egzaminu (w efekcie całego egzaminu). Niestety z drugiej strony K2 może stać na stanowisku, że błędna reprezentacja przy umowie stanowi odpowiednik opinii o niezasadności wnoszenia apelacji w cywilnym lub karnym. Moim skromnym zdaniem jednak to byłoby zbyt daleko idące porównanie, ponieważ jeśli wybrało się odpowiednie przepisy do umowy, zawarło w niej wszystkie przewidziane w zadaniu elementy (klauzule), to błąd w reprezentacji, pomimo że niosący za sobą najcięższe skutki, nie powinien być najważniejszym elementem umowy. To jest zadanie egzaminacyjne i należy je oceniać w oderwaniu od życia codziennego. Nie można na nie patrzeć w aspekcie skutków prawnych, jakie wywołałoby w praktyce, ponieważ komisja ma sprawdzić i ocenić różne elementy, a nie tylko zachowanie wymogów formalnych.

FrankF napisał:
Ej, To jest zadanie egzaminacyjne i należy je oceniać w oderwaniu od życia codziennego. Nie można na nie patrzeć w aspekcie skutków prawnych, jakie wywołałoby w praktyce, ponieważ komisja ma sprawdzić i ocenić różne elementy, a nie tylko zachowanie wymogów formalnych.

Zgadzam się w 100%.
Poza tym nie wieżę, że sam brak reprezentacji decyduje czy zdający zdaje/nie zdaje.

W nieskończonym oczekiwaniu na wyniki (koniec sierpnia - skandal, skandal, skandal, dlaczego wszędzie można szybko, a w Poznaniu 2,5 miesiąca), inne wyniki, które znalazłem na forum. Czyli, kto najwięcej postów ma. Pozdrawiam pierwszą dziesiątkę :)

loyd30 525
(Nie)pewna 350
po_egz 305
jadycha 200
igciu 194
zastaw rejestrowy 192
Rambubu__ 161
podkop_kreta 138
Toledo 101
Marek.R 98

po egz faktycznie w Poznani przegięli trochę z tym terminem wyników.
ilu Was zdawało? przecież nie 1300 osób jak w Warszawie, gdzie wyniki będą dużo wcześniej. no nic. trzeba się uzbroić w ... cierpliwość nade wszystko.

Dla odwołujących się - tak oto wyglądał wstęp odwołania od jednej części egzaminu (obu egzaminatorów wystawiło ndst.). Zaznaczam, że odwołanie zostało rozpatrzone i uwzględnione.

Komisja Egzaminacyjna II stopnia
przy Ministrze Sprawiedliwości

za pośrednictwem

Komisji Egzaminacyjnej Nr ...
do przeprowadzenia egzaminu radcowskiego
w 2010 roku z siedzibą w .......
(obszar właściwości Okręgowej Izby Radców
Prawnych w .......)

ODWOŁANIE
od uchwały nr ..... z dnia ..........
w sprawie ustalenia wyniku egzaminu radcowskiego,
podjętej przez Komisję Egzaminacyjną Nr ... do przeprowadzenia
egzaminu radcowskiego w 2010 roku z siedzibą w ......

Odwołujący, działając na podstawie art. 36 zn. 8 ust 1 ustawy o radcach prawnych, odwołuje się od uchwały nr ..... z dnia .........., podjętej przez Komisję Egzaminacyjną Nr ... do przeprowadzenia egzaminu radcowskiego w 2010 roku z siedzibą w ......, zarzucając jej niewłaściwe określenie ocen cząstkowych zadania z zakresu prawa ......... (....... część egzaminu radcowskiego) na poziomie niedostatecznym, a w konsekwencji nietrafne stwierdzenie o negatywnym wyniku całego egzaminu radcowskiego.

W związku z powyższym, odwołujący wnosi o:

- rozpatrzenie niniejszego odwołania,
- zmianę ocen cząstkowych zadania z zakresu prawa .......... (....... część egzaminu radcowskiego) na oceny pozytywne,
- uchylenie uchwały nr ..... z dnia .......... w sprawie ustalenia wyniku egzaminu radcowskiego, podjętej przez Komisję Egzaminacyjną Nr ... do przeprowadzenia egzaminu radcowskiego w 2010 roku z siedzibą w ......,
- podjęcie uchwały w sprawie ustalenia wyniku egzaminu radcowskiego złożonego w 2010 roku przez odwołującego, stwierdzającej pozytywny wynik z tego egzaminu.

UZASADNIENIE

..........

po_egz napisał:
W nieskończonym oczekiwaniu na wyniki (koniec sierpnia - skandal, skandal, skandal, dlaczego wszędzie można szybko, a w Poznaniu 2,5 miesiąca), inne wyniki, które znalazłem na forum. Czyli, kto najwięcej postów ma. Pozdrawiam pierwszą dziesiątkę :)

loyd30 525
(Nie)pewna 350
po_egz 305
jadycha 200
igciu 194
zastaw rejestrowy 192
Rambubu__ 161
podkop_kreta 138
Toledo 101
Marek.R 98

Halo halo - ja mam już ponad 530 - proszę o sprostowanie.
Ale jego ekscelencja loyd to na pewno dzierży palmę pierwszeństwa.
Tylko coś ostatnio ucichł.:rolleyes:

Co do oceniania zadań, to naprawdę nie ma co teorii snuć, tylko przeczytać dobrze uzasadnienie i może z tego coś się zrodzi.
Ubiegłoroczne doświadczenia pokazują, że komisje doprawdy oceniają według klucza, ale nie tego ministerialnego. Bardziej chyba chodzi o taki inny ....... klucz :).
Ale będąc konsekwentna nadal twierdzę, że będzie dobrze.

A które to komisje już tak wiedzą ile negatywów wystawiły w Katowicach?
Zeszłoroczne przecieki procentowe były sprawdzone. Czyżby i w tym roku wróble ćwierkały jak należy?

To by nie było źle. Czyżbym została prorokiem? :)

kookoo2 napisał:
po egz faktycznie w Poznani przegięli trochę z tym terminem wyników.
ilu Was zdawało? przecież nie 1300 osób jak w Warszawie, gdzie wyniki będą dużo wcześniej. no nic. trzeba się uzbroić w ... cierpliwość nade wszystko.

Liczba osób zdających nie ma żadnego znaczenia. W komisjach wszędzie było ok. 50-70 osób w całej Polsce. Skład liczebny komisji wszędzie jest taki sam. Sprowadza się to do tego, że egzaminator w Poznaniu czyta sobie jedną pracę na dzień, a w innych miastach po kilka. No bo gdzie się spieszyć. Czekanie na wyniki jest stresem samym w sobie, ale ludzie nie mogą zawodu wykonywać, do sądu chodzić. Żyją w zawieszeniu, często rozwiązali umowę z dotychczasowym pracodawcą i czekają na wyniki, nie wiedząc co dalej. Ale nic, Szanowna Komisja nie musi się spieszyć, po drodze urlop akurat pewnie wypada, nic się nie stanie, jak wszyscy poczekają. Przecież komisja nie robi tego z łaski, czy dobrego serca, dostają za to pieniądze. Można by się sprężyć, sprawnie sprawdzić i góra 3-4 tygodnie wyniki. Przecież błędy i niedociągnięcia się powtarzają, nie trzeba wymyślać prochu przy każdej ocenia egzaminacyjnej. Jest pewnie kilka prac "oryginalnych", gdzie ktoś wpadł na zarzut jedyny w swoim rodzaju, ale generalnie wszystko się powtarza. Oceny można pisać komputerowo, kopiuj-wklej, jak z klocków składać. Nie znaczy to, że trzeba czytać niedbale. Ale ile czasu potrzebuje doświadczony sędzia na sprawdzenie kolejnej apelacji? Nie można sprawdzić kilku dziennie np. pięciu i po 2 tygodniach wszystko zrobione? Czy to jest takie niemożliwe do zrobienia?

Irytuje mnie to.

(Nie)pewna:

Ta statystyka dotyczy tylko tego wątku. Może na forum udzielasz się gdzieś indziej też i stąd masz ogólnie więcej postów

Witam! Czy wiadomo ktora komisja 15, a ktora 6??

Podbijam stawkę jeszcze raz, jak myślicie czy warto zacząć się przygotowywać do egzaminu wstępnego na aplikację gdy zostało zaledwie 80 dni na naukę , czy lepiej dać sobie spokój, nie tracić pieniędzy i się nie kompromitować we wrześniu?

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót