Egzamin radcowski 2011

• Autor wątku Autor wątku ann_torun
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
JohnyKozak: a jaka realna szkoda dla klienta wynika z zaskarżenia pkt I oprócz tego, że nie weźmie na to klauzulki od razu po uprawomocnieniu się wyroku I instancji tylko musi poczekać do końca II? Jest szereg orzeczeń, które wymagają od sądu rozpytania pełnomocnika (także profesjonalnego) w takiej sytuacji (rozbieżność zakresu zaskarżenia i wniosków) a nie odrzucania apelacji.

Ostatnia edycja:
puerto napisał:
Pałę to można dostac, bo egzaminator tak zadecyduje. Dla jednego konkrteny bład to 2, a dla drugiego tylko obniżenie oceny o 1 stopień. Prawda jest taka, że to nie są wyznaczniki dla innych. Co najwyżej pokazują pewien kierunek.. Pokazują to wyniki z Krakowa, gdzie ocen dostatecznych jest bardzo duzo. Wśród nich są osoby które dost powinny dostać i takie, które napisały na niedost ale...

ale...?

czy to jest właściwa sygnatura, bo nie mogę znaleźć tego orzeczenia? i nie jestem do końca pewno czy zadziała w odwołaniu bo jest orzecznictwo które mówi że niewłasciwa reprezentacja z ksh powoduje bezwzględną nieważność:(

Barca napisał:
JohnyKozak: a jaka realna szkoda dla klienta wynika z zaskarżenia pkt I oprócz tego, że nie weźmie na to klauzulki od razu po uprawomocnieniu się wyroku I instancji tylko musi poczekać do końca II? Jest szereg orzeczeń, które wymagają od sądu rozpytania pełnomocnika (także profesjonalnej) w takiej sytuacji (rozbieżność zakresu zaskarżenia i wniosków) a nie odrzucania apelacji.

widzę Barca, że jedziemy na tym samym wózku ech...
parę postów wcześniej koleżanka martax
napisała: "Z cywila to pozdrawiam kolegę zalogowanego jako Barca, bo też skarżyłam I i III w całości i żądałam tak jak w pozwie, ale z mojej apelacji wynikało, że chodzi mi o odsetki niezasądzone i miałam wszystkie konieczne zarzuty procesowe i materialne, plus podpierajace je orzeczenia SN, wystarczyło, nawet na wiecej niz 3.Tak więc oczekujący wyluzujcie, będzie dobrze."

niestety nie wszystkie komisje oceniają na podstawie tych samych kryteriów, dobrze byłoby dowiedzieć się za co jest ndst z cywila, to wiedzielibyśmy na czym stoimy...

JohnyKozak napisał:
z cywila to chyba można dostać pałę jedynie za skarżenie pkt.1 lub nie ruszanie przyczynienia

a co masz na myśli pisząc "nieruszanie przyczynienia"?

kirk napisał:
eee z tym zaskarzeniem pkt I w czesci dot odsetek to chyba od razu paly nie ma,... tam gdzie byly juz wyniki to podobno to przechodzilo....

potwierdzam! oczywiście pod warunkiem że się nie zaskarżyło punktu w całości

scottie33 napisał:
niestety nie wszystkie komisje oceniają na podstawie tych samych kryteriów, dobrze byłoby dowiedzieć się za co jest ndst z cywila, to wiedzielibyśmy na czym stoimy...

I to są najistotniejsze wnioski płynące z analizy forum.
Czekajmy spokojnie. W końcu jeszcze nic złego się nie stało.
Tej wersji więc należy się trzymać :)

scottie33 napisał:
widzę Barca, że jedziemy na tym samym wózku ech...
parę postów wcześniej koleżanka martax
napisała: "Z cywila to pozdrawiam kolegę zalogowanego jako Barca, bo też skarżyłam I i III w całości i żądałam tak jak w pozwie, ale z mojej apelacji wynikało, że chodzi mi o odsetki niezasądzone i miałam wszystkie konieczne zarzuty procesowe i materialne, plus podpierajace je orzeczenia SN, wystarczyło, nawet na wiecej niz 3.Tak więc oczekujący wyluzujcie, będzie dobrze."

no wlasnie... ja mam tak zaskarzone te odsetki... jestem bardzo ciekaw jak u mnie podejda do tego tematu. wyniki we wtorek za tydzien...

Ponawiam pytanie: czy zdal ktos kto nei zaskarzyl odsetek od 33 tys? tylko wskazal 20 tyz wpz i w zarzutach jedynie 233 i 362. czy sa takie osoby w wawie?

do ann torun: ta osoba co wniosla oplate w cywilu zrobila jeszcze jakies bledy? ale i tak sie chyba nie dowiem bo raczej chwalic sie nie ma czym :(

zastaw rejestrowy napisał:
Ponawiam pytanie: czy zdal ktos kto nei zaskarzyl odsetek od 33 tys? tylko wskazal 20 tyz wpz i w zarzutach jedynie 233 i 362. czy sa takie osoby w wawie?

a dlaczego miałaby taka osoba nie zdać kluczowe zarzuty, podane więc o co chodzi to że nie ma odsetek, to wg mnie nie oznacza niedostatecznej

tylko co powodowalo niedstateczna?? to mnie zastanawia i nie daje spac. 233 i 362 wystarczaja?? na 3 i brak zaskarzenia odsetek od 33 tys??

co mozna bylo napisac z cywila ze dostalo sie 2?? formalne bledy?? brak 233, 362?? w kluczu jest tylko napisane, ze podstawowym bledem bedzie nie zwrocenie uwagi na te kwestie , ale to nie oznacza ze dzieki temu sie zdaje na 3 i jeszcze nie ma sie odsetek (czyli klient ok 6 tys w plecy)

co mozna bylo napisac z cywila ze dostalo sie 2?? formalne bledy?? brak 233, 362?? w kluczu jest tylko napisane, ze podstawowym bledem bedzie nie zwrocenie uwagi na te kwestie , ale to nie oznacza ze dzieki temu sie zdaje na 3 i jeszcze nie ma sie odsetek (czyli klient ok 6 tys w plecy)

moim zdaniem uwalali za powołanie się tylko i wyłącznie na nieważność postępowania

tylko co powodowalo niedstateczna?? to mnie zastanawia i nie daje spac. 233 i 362 wystarczaja?? na 3 i brak zaskarzenia odsetek od 33 tys??

z postów powyższych wynika że wystarczają , niedostateczna podobno tak jak pisali wcześniej to ci co pisali m.in. nieważność. Pamiętaj że w kluczu napisali, że podstawą było wyłapanie że powódka się nie przyczyniła , jak to masz a masz jak widzę, to raczej trudno by było postawić ndst, ja też mam tylko 362 w uzasadnieniu mam 445 zaskarzyłam odsetki tak jak trzeba było ale np. złożyłam wniosek o zwolnienie z kosztów mimo że nie trzeba było, a w jednym miejscu w uzasadnieniu napisałam prawo ruchu lądowego zamiast drogowego, też się boje ale trzeba wierzyć :)), więc nie łam się , napewno dostaniesz więcej niż 3

3 to bym przyjał bez mrugniecia okiem. gorzej, ze mam zle przeczucie. ze spowoduje to niedostateczna. a to bylby cios straszny.

Zapewne Toruń już opija, niemniej, jeżeli jest tutaj jeszczeprzypadkiem jakiś toruński mecenas, to prosiłbym o info, jakie miał wątpliwości, co do swoich prac i odpowiednio jaki był rezultat (ocena) .z góry w. :cool:

myslisz ze byly osoby, ktore powolaly sie tylko na niewaznosc? watpie. raczj napisaly to i dodaly szerg innych zarzutow. A wniosek o uchylenie zamiast o zmiane wyroku??
cholera mam juz obsesje. Chce miec 3 chce miec 3 powtarzam to jak mantre. ale co to da jak trzeba jescze dluuuuuugo czekac

jesli jest na forum ktos kto zdal cywil na 3 niech napisze co pisal w apelacji. moze ukoi to moje sklolatane nerwy.

myslisz ze byly osoby, ktore powolaly sie tylko na niewaznosc? watpie. raczj napisaly to i dodaly szerg innych zarzutow. A wniosek o uchylenie zamiast o zmiane wyroku??
cholera mam juz obsesje. Chce miec 3 chce miec 3 powtarzam to jak mantre. ale co to da jak trzeba jescze dluuuuuugo czekac

nie wiem, ale po egzaminie słyszałem, że dość spora grupa osób w jednej z komisji warszawskich poszła w nieważność, ale czy tylko tego już się nie dowiedziałem :-(

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót