Egzamin radcowski 2011

• Autor wątku Autor wątku ann_torun
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
theBostonian napisał:
nie wiem, ale po egzaminie słyszałem, że dość spora grupa osób w jednej z komisji warszawskich poszła w nieważność, ale czy tylko tego już się nie dowiedziałem :-(

ja słyszałam o takich przypadkach... ale nie jest to chyba zbyt liczna grupa.

Dzisiaj potwierdziło się to co "mówiło" się w Toruniu od pewngo czasu, a mianowice, że komisje w tym roku będą robic wsyztsko by jak najmniej osób oblało. Podobno (nie znam osób które oblały cywila) w ich pracach nie można było niczego poprawnego wyciągnąć. Komisja nie miała jak uzasadnić pozytywnej oceny. Opłata od apelacji była jednym z wielu niedociągnęć tej pracy (podobno). Z gopsodarczego oblały osoby które miały reprezentację przez zarząd.

Ja z cywila jakieś wielkiej pracy to nie napisałem (m.in. zaskarżyłem pkt I) a mimo to dostałem 4.

Podusmuwując: oceny lepszy niż wyobrażenia o własnych pracach.

Pozdrawiam

To jest za...ista wiadomość. Oby komisje w większych ośrodkach też tak podchodziły.

ale miales zarzuty z klucza!!! a skarzyles pkt 1 w calosci?? GRATULUJE EGZAMINU

jedyny post napisał:
Dzisiaj potwierdziło się to co "mówiło" się w Toruniu od pewngo czasu, a mianowice, że komisje w tym roku będą robic wsyztsko by jak najmniej osób oblało. Podobno (nie znam osób które oblały cywila) w ich pracach nie można było niczego poprawnego wyciągnąć. Komisja nie miała jak uzasadnić pozytywnej oceny. Opłata od apelacji była jednym z wielu niedociągnęć tej pracy (podobno). Z gopsodarczego oblały osoby które miały reprezentację przez zarząd.

Ja z cywila jakieś wielkiej pracy to nie napisałem (m.in. zaskarżyłem pkt I) a mimo to dostałem 4.

Podusmuwując: oceny lepszy niż wyobrażenia o własnych pracach.

Pozdrawiam

REWELACYJNY POST. Gratulacje.

jedyny post napisał:
. Opłata od apelacji była jednym z wielu niedociągnęć tej pracy (podobno). Z gopsodarczego oblały osoby które miały reprezentację przez zarząd. QUOTE]

No właśnie, wiele niedociągnięć. Zapewne przy gospodarczym było tak samo.

Zdałem! W Krakowie :-D Najgorzej to jednak - nie wiadomo czemu - u nas cywil wypadł. Ale wpadła nawet jedna szósteczka. I wakacje. Dziwi mnie jedno - dlaczego K1 w niektórych miastach mają tak odległe terminy ogłoszenia wyników, skoro praktycznie w każdej taka sama liczba zdających? Podobno nawet koniec sierpnia :rolleyes: - współczuję, szczególnie, że wpis także będzie później.

Witam pisałem egzamin w Toruniu i zdałem. Miałem dużo wątpliwości ale się udało. Informacyjnie dla osób które ciągle czekają na wyniki to: z cywila skarżyłem pkt I co do odsetek, nie powołałem się na 445, zarzucałem naruszenie 362 kc, 11 kpc, 233 kpc, 328 par. 2 kpc i dostałem 4.

torun napisał:
Witam pisałem egzamin w Toruniu i zdałem. Miałem dużo wątpliwości ale się udało. Informacyjnie dla osób które ciągle czekają na wyniki to: z cywila skarżyłem pkt I co do odsetek, nie powołałem się na 445, zarzucałem naruszenie 362 kc, 11 kpc, 233 kpc, 328 par. 2 kpc i dostałem 4.

a można spytać jaką miałeś WPZ? Wliczałeś wartość odsetek do wpz?

loyd30 napisał:
Nic nie wiem - nie chciało mi się szukać po prostu.

60% minimalnego od nowego roku - o ile się nie mylę. Jakieś 900 złotych zdaje się. Trzeba szykować pieniążki :)

loyd30 napisał:
Tak z ciekawości - ile kosztuje teraz wpis ?

832 zł. 50% minimalnego (opłata za wpis) + 10% minimalnego (koszty manipulacyjne).
Wysokość opłaty określona jest uchwałą Nr 144/VII/2010 KRRP z dnia 17 września 2010 r. w sprawie wysokości opłat związanych z wpisem na listę radców prawnych, listę aplikantów radcowskich i listę prawników zagranicznych.

n_bt napisał:
832 zł. 50% minimalnego (opłata za wpis) + 10% minimalnego (koszty manipulacyjne).
Wysokość opłaty określona jest uchwałą Nr 144/VII/2010 KRRP z dnia 17 września 2010 r. w sprawie wysokości opłat związanych z wpisem na listę radców prawnych, listę aplikantów radcowskich i listę prawników zagranicznych.

Dam im 1.600 jeżeli powiedzą mi, że zdałem do końca jutrzejszego dnia.
A jeśli dzisiaj, to podwoję stawkę. Mam ku*wa tego dość.

I tak dobrze, że 60%, a nie 100%, jak w tamtym roku było.

Generalnie, jeśli chodzi o moje wrażenia - nie ma się co przejmować tym, co tutaj się wypisuje - szkoda nerwów. Oceny członków komisji to wielka niewiadoma, jak dla mnie to i umowa bezwarunkowa może spokojnie przejść, a z administracyjnego 7,77,107 par. 3 powinno wystarczyć, gorzej z wadliwą reprezentacją w gospodarczym. A jak się ktoś będzie chciał przyczepić...... -----> K2, Jak się okazało WPZ 10.000 zł, czy 20.000 zł nie ma większego znaczenia, a z cywila rozwiązań prawidłowych było wiele. Stawiam na zdawalność egzaminu na poziomie 82 % w skali kraju, choć nie powiem, że egzamin był łatwy, ale różne okoliczności przyrody mogą mieć na te wyniki wpływ - tak się na to trochę, że tak powiem przydarzyło.

Ostatnia edycja:
Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót