Egzamin radcowski 2011

• Autor wątku Autor wątku ann_torun
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
Przynajmniej nie będziecie mieli zmarnowanych wakacji i nie będziecie czekać na wyniki do końca sierpnia. Mam nadzieję, że jednak ktoś pójdzie po rozum do głowy i te wyniki będą wcześniej. Już nie mogę patrzyć na wpisy osób, które zdały. Jasne, gratuluje wszystkim, ale po prostu zazdroszcze spokoju.

n_bt napisał:
832 zł. 50% minimalnego (opłata za wpis) + 10% minimalnego (koszty manipulacyjne).
Wysokość opłaty określona jest uchwałą Nr 144/VII/2010 KRRP z dnia 17 września 2010 r. w sprawie wysokości opłat związanych z wpisem na listę radców prawnych, listę aplikantów radcowskich i listę prawników zagranicznych.

To sie pomyliłem. Na którejś z izb najwidoczniej nie zmienili uchwały i jest stara.

Na pewno tyle. Na stronie mojej izby jest to podane. Poza tym już zapłaciłam i nikt nie krzyczał, że za mało ;)

Problem opłaty od wpisu na listę to fajny problem :D można pozyczkę w SKOK-u. Generalnie to marze o tym problemie. nie moge sie na niczym skupic. tylko przyczynienie i odsetki, odsetki i przyczynienie. Klade sie spac odsetki, budze sie rano 445. Jak dlugo mozna taki stan zniesc. Ale jedna osoba mieszka gdzies w poblizu Tworek i mam nadzieje ze zarezerwuje mi miejsce. Przed egzaminem zero nerwow, w czasie egzaminu srednio, a teraz PARANOJA.

Czy ktos ma potwierdzoną ibformację od czlonkow komisji jaki powinien byc prawidlowy wpz?? 26 tys z groszami??

podkop_kreta napisał:
a z tymi odsetkami to potwierdzone...???

W końcu jak jest prawidłowo?

Co do odsetek, przypomniało mi się coś - abstrahując od wliczania ich do wpz czy zakresu zaskarżenia. Pani sędzia, która sprawdzała prace z cywilnego stwierdziła, że nikt prawidłowo nie sformułował żądania co do kwoty 20.000 zł. Żądanie powinno być nie od dnia wniesienia powództwa, ale od dnia następnego po doręczeniu pozwu. Tylko jakie to jest działanie na rzecz klienta?

n_bt napisał:
Na pewno tyle. Na stronie mojej izby jest to podane. Poza tym już zapłaciłam i nikt nie krzyczał, że za mało ;)

Dziwne ale też już bym chciał im zapłacić:D

zastaw rejestrowy napisał:
Czy ktos ma potwierdzoną ibformację od czlonkow komisji jaki powinien byc prawidlowy wpz?? 26 tys z groszami??

ale przez WPZ nieprawidłowy, nie uwalą chyba, co nie? sorry, za głupie pytanie, ale panikuję.

zgadzam się z Panią sedzią ale czy ktos tak "w realu opisuje zadanie"??

zastaw rejestrowy napisał:
Problem opłaty od wpisu na listę to fajny problem :D można pozyczkę w SKOK-u. Generalnie to marze o tym problemie. nie moge sie na niczym skupic. tylko przyczynienie i odsetki, odsetki i przyczynienie. Klade sie spac odsetki, budze sie rano 445. Jak dlugo mozna taki stan zniesc. Ale jedna osoba mieszka gdzies w poblizu Tworek i mam nadzieje ze zarezerwuje mi miejsce. Przed egzaminem zero nerwow, w czasie egzaminu srednio, a teraz PARANOJA.

to ja;)

Oczywiście, że nie. Niemniej zwróciła moją uwagę na takie uchybienie w naszych pracach.

n_bt napisał:
Co do odsetek, przypomniało mi się coś - abstrahując od wliczania ich do wpz czy zakresu zaskarżenia. Pani sędzia, która sprawdzała prace z cywilnego stwierdziła, że nikt prawidłowo nie sformułował żądania co do kwoty 20.000 zł. Żądanie powinno być nie od dnia wniesienia powództwa, ale od dnia następnego po doręczeniu pozwu. Tylko jakie to jest działanie na rzecz klienta?

a ja zgodnie z nauką wyniesioną z zajęć tydzień po doręczeniu pozwu

n_bt napisał:

Czytam takie posty i nie kumam Waszej postawy - normalnie umyślnie skarżyłbyś źle, narażając się na oddalenie w części powództwa, bo być może Sąd to przeoczy i da więcej????????. Dżizas ludzie......

To był egzamin, gdzie nie tylko należało patrzyć jak najwięcej urwać od pozwanego, ale by pokazać K1, że zna się przepisy i umie je stosować. Skoro 20k, zgodnie z literą prawa, należało liczyć od doręczenia odpisu pozwu to tak właśnie należało napisać (a poza tym zrobić założenie do pracy, bo tej informacji nie było w kazusie), a jak jest inaczej to kamyczek do negatywów w ocenie pracy. W mojej ocenie uzasadnianie wszystkiego magicznym zwrotem "dobro klienta" to jakiś nonsens, który podczas egzaminów i w tym wątku uległ całkowitej aberracji. Powoli jakiekolwiek działanie - całkowicie bezsensowe - jest uzasadnianie działaniem dla dobra klienta. Nonsens i głupota

Musiałem to z siebie wyrzucić :D

Ostatnia edycja:
n_bt napisał:
Oczywiście, że nie. Niemniej zwróciła moją uwagę na takie uchybienie w naszych pracach.

Zupełnie tego nie rozumiem, z jednej strony interes klienta, z drugiej uchybienie formalne - czemu ten egzamin tak odstaje o rzeczywistości? Kto tak napisałby w rzeczywistości. Faktycznie rację mieli moi znajomi, którzy podkreślali, że egzamin rządzi się innymi prawami, szczególnie jeśli chodzi o oceny sędziów. ;)

Normalnie umyślnie prawidłowo sformułowałabym pozew. Amen.

cos jescze mówiła?? interesuje mnie co na temat zadania z cywila mowia sedziowe. jak powinna wygladac apelacja? :D glupie pytanie powinienem wiedziec skoro zdawalem ten egzmin :mad: ale tyle bledow jeszcze w zyciu nie zrobilem na zadnym egzaminie i nigdy nie balem sie czy moja praca bedzie na 3 i czy sie uda. w wawie pierwsze wyniki 8 lipca, a osatnie w sierpniu. Ciekawe dlaczego tak duza roznica w terminie ogloszenia.

Witam mam w plecy cywilne:( pkt I w części zaskarżyłem odsetki, pkt III w całości no i pkt V:(, zbieram materiały do odwołania się do Komisji II stopnia, jak możecie pomóżcie dzięki

KANTapli napisał:
Czytam takie posty i nie kumam Waszej postawy - normalnie umyślnie skarżyłbyś źle, narażając się na oddalenie w części powództwa, bo być może Sąd to przeoczy i da więcej????????. Dżizas ludzie......

Wytłumacz to czasem klientowi...

Dodatkowo tylko, że brak 445 obniżał ocenę.
O zakres zaskarżenia, wpz, skapitalizowanie odsetek - nie pytałam, sędzia też nic o tym nie mówiła.

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót