Egzamin radcowski 2011

• Autor wątku Autor wątku ann_torun
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
zwariować można dopóki nie było wytycznych bałem się cywila, pojawiły się wytyczne przestałem się bać cywila, teraz jak Was czytam to znowu zacząłem się bać cywila

przepraszam, ale posrać się można, a na wyniki każą czekać:mad:

Waw-iak napisał:
No to niech ktoś się wypowie kiedy było doręczenie pozwu, jaki to jest dzień następny po tym dniu.

ja napisałam, że nie ma takiej informacji w kazusie, ale skoro z 7 stycznia (o ile dobrze pamiętam) jest odpowiedź na pozew to najpóźniej ten dzień jest dniem dręczenia pozwwu. Doliczyłam tydzień i od tego dnia. Takie wyjaśnienie dla Komisji.

prokuratorek napisał:
Jak jeszcze pamiętam to w pkt I zarzucałem naruszenie pr.mat 455 kc w zw. z art. 481 § 1 kc, w pkt III naruszenie art. 362 kc, 445 § 1 w zw. z art. 444 § 1 kc, procesowe 233 § 1 kpc, 233§ 1 kpc w zw. 278 kpc, 233 § 1 kpc w zw. 232, w pkt V 100 i 98, mało uzasadniłem brak czasu WPZ 20.000 zł, i na dodatek nie mam pracy w komputerze i to jest problem
§ § §

To rzeczywiście bardzo dziwne. Mam podobnie i myślałam, że przynajmniej na 3 będzie.

W dniu dzisiejszym wyniki egzaminu ogłosiła Komisja Egzaminacyjna do przeprowadzenia egzaminu radcowskiego z siedzibą w Zielonej Górze – gdzie wynik pozytywny uzyskało 19 z 40 zdających (47,5 %).

podkop_kreta napisał:
W dniu dzisiejszym wyniki egzaminu ogłosiła Komisja Egzaminacyjna do przeprowadzenia egzaminu radcowskiego z siedzibą w Zielonej Górze – gdzie wynik pozytywny uzyskało 19 z 40 zdających (47,5 %).

To jakiś pogrom

jeżeli jest ktoś z torunia kto polał gospodarcze to prosiłabym bardzo o podzielenie się tym co powodowało ocenę ndst z tego bloku

Waw-iak napisał:
Nie było tej daty w aktach sprawy! Więc jak mogę to pisać.
A może zgubili zwrotkę i data początkowa odsetek nigdy nie zostanie ustalona.
a Tak mam prezentatę od daty wniesienia pozwu- przynajmniej była w aktach

doskonale wiem, że "lepiej" jest od doręczenia pozwu, ale tych dat nie było!!!
niech sobie jaj z nas nie robią

Wystarczyło założenie w pracy zrobić - ja tak mam i podałem konkretne daty w zarzutach i uzasadnieniu. I teraz rodzi się pytanie - przeoczyli to egzaminatorzy celowo czy to przeoczenie :D

Waw-iak napisał:
Nie było tej daty w aktach sprawy! Więc jak mogę to pisać.
A może zgubili zwrotkę i data początkowa odsetek nigdy nie zostanie ustalona.
a Tak mam prezentatę od daty wniesienia pozwu- przynajmniej była w aktach

doskonale wiem, że "lepiej" jest od doręczenia pozwu, ale tych dat nie było!!!
niech sobie jaj z nas nie robią

Miałeś datę odpowiedzi na pozew. Trzeba było wziąć dzień przed lub ten dzień i wskazać, że skoro pozwany wniósł odpowiedź na pozew, to jest jasne, że pozew otrzymał. Chodzi by było zgodnie ze sztuką, to jest egzamin. Parę dni odsetek nie jest bardzo istotne, ale przynajmniej masz okazję wykazać się, że wiesz, jak to powinno być liczone.

MATKOOOO... Zielona Góra... poniżej 50%...
Czyli Warszawa ma szansę uzyskać jeszcze niższy wynik niż w zeszłym roku...skoro już teraz pękła zła granica 50%...

prokuratorek napisał:
Jak jeszcze pamiętam to w pkt I zarzucałem naruszenie pr.mat 455 kc w zw. z art. 481 § 1 kc, w pkt III naruszenie art. 362 kc, 445 § 1 w zw. z art. 444 § 1 kc, procesowe 233 § 1 kpc, 233§ 1 kpc w zw. 278 kpc, 233 § 1 kpc w zw. 232, w pkt V 100 i 98, mało uzasadniłem brak czasu WPZ 20.000 zł, i na dodatek nie mam pracy w komputerze i to jest problem
§ § §

może uzasadnienie Ciebie położyło + nie dość, że pkt I skarżysz, to jeszcze zła podstawa odsetek.... strzelam, że nie oblałeś na jednej rzeczy, ale na ich sumie

Ostatnia edycja:
Zielona Góra jest jakaś pechowa. W zeszłym roku ZG zdawała z Poznaniem. Jeden egzaminator mówił, że nie wiedział, kogo pracę sprawdza, a na końcu się okazało, że wszystkie ndst z karnego to akurat z Zielonej. W tym roku strasznie walczyli o to, by zdawać u siebie. Niezbyt korzystnie im to i tak nie wyszło. Ale pozdrowienia dla tych co zdali, w tym wszczególności dla znajomego, który jakby to czytał to będzie wiedział, od kogo to :)

KANTapli napisał:
Wystarczyło założenie w pracy zrobić - ja tak mam i podałem konkretne daty w zarzutach i uzasadnieniu. I teraz rodzi się pytanie - przeoczyli to egzaminatorzy celowo czy to przeoczenie :D

Rzeszów, dnia 25 listopada 2009 r.

Sąd Rejonowy
Wydział I Cywilny
w Rzeszowie
/prezentata:
Sąd Rejonowy w Rzeszowie
Wpływ: 30.11.2009 r.

Mam od 30.11.2009...tylko to było to w aktach :(

Przepraszam Szanowaną Komisję ale mnie czasu na założenia dla Komisji nie starczyło, oraz do dodatkowego wyprodukowania braków w aktach.

dobra, najwyżej z cywila też uleję... patrząc na wyniki ZG, mam przeczucia, że w Wawie też lekko nie będzie.

W Warszawie na pewno będzie "Kosi kosi łapki", ale nie spodziewam się aż tak drastycznych procentów. Zwyciężymy!

Zielona Góra to zlepek statystyczny - proszę o wybaczenie Zielonogórzan :roll:
Wyniki będą na poziomie 70% zdawalności w skali kraju. Tak sobie wymyśliłam i tego się będę trzymać, bo huśtawka jest niezdrowa i można zwymiotować.
Wydaje mi się, że tym oblanym kolegom jednak lżej jest w Zielonej Górze niż w pozostałych ośrodkach. Dlatego - trzymajcie się i nie składajcie broni.

podkop_kreta napisał:
Rzeszów, dnia 25 listopada 2009 r.

Sąd Rejonowy
Wydział I Cywilny
w Rzeszowie
/prezentata:
Sąd Rejonowy w Rzeszowie
Wpływ: 30.11.2009 r.

Mam od 30.11.2009...tylko to było to w aktach :(

Nie od daty wpływu, ale od daty DORĘCZENIA ODPISU POZWU POZWANEMU - on wtedy dowiaduje się o roszczeniu i zgodnie z 455 stanowi to o wezwaniu do spełnienia świadczenia

Uważam, że w Warszawie wyciągną ludzi z admina.
Skutek wniesienia skargi daje efekt, że sąd sam sobie zobaczy "błąd wznówki"
i z innych powodów zrobi uchyłki. Takżę ADMIN jest do obrony.

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót