Egzamin radcowski 2011

• Autor wątku Autor wątku ann_torun
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
KANTapli napisał:
Nie od daty wpływu, ale od daty DORĘCZENIA ODPISU POZWU POZWANEMU - on wtedy dowiaduje się o roszczeniu i zgodnie z 455 stanowi to o wezwaniu do spełnienia świadczenia

i jak to ma być błąd uwalający - chyba skoro nikt w Krakowie (?) dobrze tego nie podniósł a nie oblali to aż tak źle nie będzie

fakt mój błąd, że nie zwróciłem na to uwagi, ale nie pierwszy i nie ostatni raz

Skąd wiadomo jaka była zdawalność z ZG skoro nie opublikowano wyników?

Waw-iak napisał:
Przepraszam Szanowaną Komisję ale mnie czasu na założenia dla Komisji nie starczyło, oraz do dodatkowego wyprodukowania braków w aktach.

strasznie mnie to intryguje - tak jak kwestia z założeniem, że wspólnicy zrezygnowali już z pierwszeństwa. Czy to była celowa luka, czy takie upsss:what:

Waw-iak napisał:
Uważam, że w Warszawie wyciągną ludzi z admina.
Skutek wniesienia skargi daje efekt, że sąd sam sobie zobaczy "błąd wznówki"
i z innych powodów zrobi uchyłki. Takżę ADMIN jest do obrony.

Masakra argument do odwołania - tak samo jak pytanie: TO PO CO NA EGZ JEST DO NAPISANIA SKARGA DO WSA, SKORO WYSTARCZY JĄ DOBRZE ZAADRESOWAĆ, BY SĄD ZOBACZYŁ SAM BŁĄD.

Nie kompromitujcie się z takimi argumentami, bo nie warto.

Na stronie MS jest tylko Poznań i Rzeszów a ZG brak, patrzyłam przed chwilą

To nie arguemnt do odwołania, tylko odwołanie się do "rozsądnych" sprawdzających co widzą skutki pracy. skarga jest jest. zarzuty są są. krążą wokół tematu? tak. to 3 i do widzenia. To życzliwi i rozsądni egzaminatorzy.

Rozmawiałem z OIRP Zielona Góra. Faktycznie zdało 19 z 40. Wynik taki stąd, że aplikanci polegli na gospodarczym (nieważność - zła reprezentacja) oraz administracyjnym (brak 149). To jest mała izba, więc wynik jest niereprezentatywny. NIe przejmowałbym się

theBostonian napisał:
i jak to ma być błąd uwalający - chyba skoro nikt w Krakowie (?) dobrze tego nie podniósł a nie oblali to aż tak źle nie będzie

fakt mój błąd, że nie zwróciłem na to uwagi, ale nie pierwszy i nie ostatni raz

To ja mam to źle, wpz zle, ale przynajmniej sprawdziłam, że skarżyłam punków, tylko "zakresie oddalającym"...

Kantapil- przypominam CI, że jak Zdzisiek sam by se wniósł skarge i napisał "ble ble" postanowienia mi się nie podobają to SĄD dokonuje i tak kontroli legalności decyzji.

Oczywiście w tej naszej pracy wystarczyło napisać to co w kluczu i koniec. Ale skoro dużo ludzi napisało inaczej, to moża im pomóc po prostu.

podkop_kreta napisał:
To ja mam to źle, wpz zle, ale przynajmniej sprawdziłam, że skarżyłam punków, tylko "zakresie oddalającym"...

i przeszło??

Waw-iak napisał:
To nie arguemnt do odwołania, tylko odwołanie się do "rozsądnych" sprawdzających co widzą skutki pracy. skarga jest jest. zarzuty są są. krążą wokół tematu? tak. to 3 i do widzenia. To życzliwi i rozsądni egzaminatorzy.

Jeżeli w pracy będzie istota (przedwczesne rozstrzygnięcie od statusie strony) to praca powinna być OK, nawet, jeżeli 149 nie jest wprost zarzucony - to 100% racji. Ale jeżeli ktoś tego nie wychwycił to ndst, bo nie wykazał się wiedzą na egzaminie i to, że WSA i tak to skoyguje nic nie da przy ocenie

Waw-iak napisał:
Kantapil- przypominam CI, że jak Zdzisiek sam by se wniósł skarge i napisał "ble ble" postanowienia mi się nie podobają to SĄD dokonuje i tak kontroli legalności decyzji.

Oczywiście w tej naszej pracy wystarczyło napisać to co w kluczu i koniec. Ale skoro dużo ludzi napisało inaczej, to moża im pomóc po prostu.

Tylko, że Ty jako profesjonalny pełnomocnik to jesteś inaczej oceniany niż Zdzisiek. Po cholere tyle lat studiów i aplikacji, skoro może przyjść na egzamin Zdzisiek i go zdać.

KANTapli napisał:
Jeżeli w pracy będzie istota (przedwczesne rozstrzygnięcie od statusie strony) to praca powinna być OK, nawet, jeżeli 149 nie jest wprost zarzucony - to 100% racji. Ale jeżeli ktoś tego nie wychwycił to ndst, bo nie wykazał się wiedzą na egzaminie i to, że WSA i tak to skoyguje nic nie da przy ocenie

a co w takim przypadku z orzecznictwem znalezionym przez igciu, że WSA jednak bada charakter strony

wczoraj już byłem mniej zestresowany niż dzisiaj - wyniki zbliżajcie się!!!!!

KANTapli napisał:
może uzasadnienie Ciebie położyło + nie dość, że pkt I skarżysz, to jeszcze zła podstawa odsetek.... strzelam, że nie oblałeś na jednej rzeczy, ale na ich sumie

Może i tak, ale będę walczył do końca, już myślę o odwołaniu

Waw-iak napisał:

Powtarzaj jak mantrę: to był egzamin, to był egzamin, a nie życie, gdzie skarga do wsa nie musi mieć ŻADNEJ merytorycznej treści (sam taką widzialem i to od r.pr.) - ja sam nie mam pracy idealnej i jak obleję to sam będę miał do siebie pretensję, a Twojego argumentu użyję w odwołaniu, ale na samym końcu i na marginesie.

Jadycha - dokładnie o to mi szło.

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót