Egzamin radcowski 2011

• Autor wątku Autor wątku ann_torun
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
nie no...przeczytałam w pracy tego posta o 70% i zadano mi pytanie, ale to liczba wskazująca na zdanych czy na niezdanych? No i wtedy... stweirdziłam, że z informacji w Wawie 70% nie wynika czy "na korzyść" czy na "niekorzyść"

Waw-iak napisał:
Ponoć dobra wiadomość.
Komisja nr 1 w Wawie (lub ta od pierwszych wyników "słowo 1" może tu mieć jakieś znaczenie)- ponoć nie zdało tylko 8 osób.
Brzmi nieźle, co?

Ja jestem z Komisji nr 1 w W-wie. Wyniki mamy dopiero 3 sierpnia.
Komisja zbiera się 27 lub 28 lipca (wiadomość z pierwszej ręki od Członka Komisji). Dopiero wtedy będzie podjęta uchwała. Do tego dnia nie sądzę, że coś będzie wiadomo. Członkowie tej Komisji mają wakacje i już.

podkop_kreta napisał:
nie no...przeczytałam w pracy tego posta o 70% i zadano mi pytanie, ale to liczba wskazująca na zdanych czy na niezdanych? No i wtedy... stweirdziłam, że z informacji w Wawie 70% nie wynika czy "na korzyść" czy na "niekorzyść"

ok. 70% na korzyść (ale powtarzam jeszcze raz każda Komisja ma wolną rękę, zatem nie przywiązywałabym uwagi do tej liczby, jeżeli ktoś jest w komisji, która ogłasza się w późniejszym terminie)

myszeaux102 napisał:
szamag a o innych komisjach nic nie wiesz?

niestety nie.
Każda Komisja spotyka się na kilka dni przed ogłoszeniem wyników (ok. 5 dni wcześniej)

szamag napisał:
Członkowie tej Komisji mają wakacje i już.

Nikomu nic nie ujmując - to jest q. skandal.

Wydaje mi się, że skoro osoba została powołana do komisji (zakładam, że to jest forma nobilitacji, a nie przymus) i jeszcze dostaje za to $ (choć to pewnie marne grosze dla takiej osoby) to powinna zakasać rękawy i do roboty. Jedyne co tłumaczy sędziów to konieczność równoległej pracy zawodowej (orzekanie i uzasadnienia), ale skoro r.pr. podjął się tego zadania to nie ma zmiłuj się - powinien być odpowiednio zorganizowany i przewidzieć, czy ma czas na udział w komisji, a nie tłumaczyć się pracą zawodową (oczywiście jakaś bomba zawodowa może niespodziewanie spaść, ale to już przypadek losowy, nie do przewidzenia przy ustalaniu terminu ocen) lub urlopem.

Kurcze - w mojej komisji też padło (nieoficjalnie + jeszcze na ostatnich zajęciach w oirp), że członkowie komisji też mają urlop....... no normalnie łapy opadają. Każda komisja ma do sprawdzenia TYLE SAMO PRAC - to czemu Kraków (duże miasto - 4 komisje) już się uwinął, a ja czekam do KOŃCA SIERPNIA na wykonanie przez moją komisję TEJ SAMEJ PRACY!!!!!!!

Może teraz to trochę z grubej rury, ale kurcze - domagam się odrobiny szacunku dla swojej osoby i reszty zdających, a czekanie 2 miesiące na wyniki, gdy można to zrobić w 2 tygodnie to jest LEKCEWAŻENIE.

Jeżeli w którymś z poczynionych w poście założeń się mylę to wejdę pod stół i odszczekam.

Zastrzegam, że nie miałem zamiaru nikogo urazić.

Ostatnia edycja:
szkoda, że nic nie wiadomo, do 14.07 dostane zawału, pocieszeniem jest fakt, ze nie ja jedna tak sie czuje, oczywiście poza osobami, które wszytsko mają ok

Waw-iak napisał:
Ponoć dobra wiadomość.
Komisja nr 1 w Wawie (lub ta od pierwszych wyników "słowo 1" może tu mieć jakieś znaczenie)- ponoć nie zdało tylko 8 osób.
Brzmi nieźle, co?

z tego co wiem to w tej komisji testu już niestety nie zdały 3 osoby

KANTapli napisał:
Nikomu nic nie ujmując - to jest q. skandal.

Wydaje mi się, że skoro osoba została powołana do komisji (zakładam, że to jest forma nobilitacji, a nie przymus) i jeszcze dostaje za to $ (choć to pewnie marne grosze dla takiej osoby) to powinna zakasać rękawy i do roboty. Jedyne co tłumaczy sędziów to konieczność równoległej pracy zawodowej (orzekanie i uzasadnienia), ale skoro r.pr. podjął się tego zadania to nie ma zmiłuj się - powinien być odpowiednio zorganizowany i przewidzieć, czy ma czas na udział w komisji, a nie tłumaczyć się pracą zawodową (oczywiście jakaś bomba zawodowa może niespodziewanie spaść, ale to już przypadek losowy, nie do przewidzenia przy ustalaniu terminu ocen) lub urlopem.

Kurcze - w mojej komisji też padło (nieoficjalnie + jeszcze na ostatnich zajęciach w oirp), że członkowie komisji też mają urlop....... no normalnie łapy opadają. Każda komisja ma do sprawdzenia TYLE SAMO PRAC - to czemu Kraków (duże miasto - 4 komisje) już się uwinął, a ja czekam do KOŃCA SIERPNIA na wykonanie przez moją komisję TEJ SAMEJ PRACY!!!!!!!

Może teraz to trochę z grubej rury, ale kurcze - domagam się odrobiny szacunku dla swojej osoby i reszty zdających, a czekanie 2 miesiące na wyniki, gdy można to zrobić w 2 tygodnie to jest LEKCEWAŻENIE.

Jeżeli w którymś z poczynionych w poście założeń się mylę to wejdę pod stół i odszczekam.

Zastrzegam, że nie miałem zamiaru nikogo urazić.

Bo w Poznaniu musi być porzudnek. Najpierw trzeba wypocząć a potem pomalutku, dokładnie każdą pracę obejrzeć z każdej strony. Ordnung muss sein

theBostonian napisał:
z tego co wiem to w tej komisji testu już niestety nie zdały 3 osoby

Potwierdzam. W Komisji nr 1 testu nie zdało 3 osoby (informacja od Członka Komisji ostatniego dnia egzaminu).

sluchajcie, tak sobie zebralem info co i jak i mi wychodzi ze:

- z testem nie ma wiekszych problemow;
- karne raczej nie ma problemow;
- cywil - podobno przechodzi blad z zaskarzeniem pkt I co do odsetek jesli ma sie zarzuty kluczowe tj. 362 KC i 233 KPC;
- admin - koncepcja 149 jak i koncepcja 28 Pbud + 7,77, 80 KPA przechodza....
- gospodarz - jak nie ma sie uwalonej reprezentacji to powinno byc ok....

czy cos wymaga dodania? chodzi mi o to aby ukrocic pytania w stylu: "czy jak mam blad ortograficzny to czy dostane 3?"

KANTapli napisał:
Każda komisja ma do sprawdzenia TYLE SAMO PRAC

U nas wyniki miały być pierwotnie 15.07. Komisja obiecała, że będą 10.07. Po czym dziekan - po 1 czy 2 dniu egzaminu - stwierdził, że jednak uda się sprawdzić prace do 02.07.
Chcieć, to móc.

szamag napisał:
Potwierdzam. W Komisji nr 1 testu nie zdało 3 osoby (informacja od Członka Komisji ostatniego dnia egzaminu).

ale ja mówię o tej komisji, która pierwsza podaje wyniki, bo chyba o niej też jest dyskusja, skoro Komisja nr 1 ma wyniki 3 sierpnia

odnośnie wyników testu to wiadomość z pierwszej ręki od członka Komisji, ze procentowo testu nie zdało tyle samo osób co w zeszłym roku - nie wiem jakie były zeszłoroczne wyniki tej części

kirk napisał:
sluchajcie, tak sobie zebralem info co i jak i mi wychodzi ze:

- z testem nie ma wiekszych problemow;
- karne raczej nie ma problemow;
- cywil - podobno przechodzi blad z zaskarzeniem pkt I co do odsetek jesli ma sie zarzuty kluczowe tj. 362 KC i 233 KPC;
- admin - koncepcja 149 jak i koncepcja 28 Pbud + 7,77, 80 KPA przechodza....
- gospodarz - jak nie ma sie uwalonej reprezentacji to powinno byc ok....

czy cos wymaga dodania? chodzi mi o to aby ukrocic pytania w stylu: "czy jak mam blad ortograficzny to czy dostane 3?"

chyba wszystko ok

kirk napisał:
zarzuty kluczowe tj. 362 KC i 233 KPC;

362 i 233 to nie są kluczowe zarzuty bo to jest zarzut dotyczący tego samego błędu (w wytycznych pisze, że można podnieść 362 ewentualnie 233).

Kluczowe to 445 i 362 ewentualnie 233 .....

Choć to kluczowe według klucza. A komisje i tak będą puszczać pewnie bez tego ..... I chwała im za to.

szamag napisał:
niestety nie.
Każda Komisja spotyka się na kilka dni przed ogłoszeniem wyników (ok. 5 dni wcześniej)

wiem jeszcze, że administracja stanowi problem, bo to kontrowersyjny kazus.

Ciekawe jak będzie w Komisji nr 9. Ja chyba zrobiłabym zadymę i złożyła wniosek o wyłączenie autora zadania od sprawdzania.

podkop_kreta napisał:
nie zdało 8, w tym 3 testu... czyli pozostałe 5 z pozostalych części...
jest nadzieja

nie wierzę, że to Komisja nr 1 (bo jak pisałam wcześniej to moja Komisja i zbierają się dopiero 27 lub 28 lipca).
A co do Komisji, która pierwsza ogłasza wyniki, nie pokrywa się to z moimi informacjami.
Zatem, nie ma się chyba co pocieszać.

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót