Egzamin radcowski 2011

• Autor wątku Autor wątku ann_torun
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
loyd30 napisał:
Co wy liczyliście na cywilu ???

Ja nic nie liczyłem - mam sie szykować na ndst ????

NIE STRASZCIE loyda!!!!
On jest od kilkuset stron spokojny o wynik, a Wy tu jakieś zabiegi robicie, żeby chłop się podłamał. Jeszcze zacznie pić....
Dajcie spokój z tymi kosztami. Co to pomoże? No chyba, że uczymy się, a nie czekamy :)

Proszę o odpowiedź co do kosztów:

Zaskarżyłem w części w której sąd nie przyznał pełnych kosztów (pkt. 5 częściowo) i wniosłem o koszty wg. norm przepisnych.

Zawsze tak robię w apelacjach. Czy to jest ok ?

Zaczynam się zastanawiać czy czasem 3 opinii nie napisałem :rolleyes:

podkop_kreta napisał:
jak zobaczyłam na egzaminie, że ludzie coś nerwowo liczą na kalkulatorach pod stolikiem komisji, to ZAINSPIROWAŁO mnie do dalszych przemyśleń w sprawie cywila;)

oczywiście ci ludzie nie stali obok siebie jednocześnie...

Podziwiam tych co liczyli na kalkualtorach, ja użyłam kalkulatora z lexa (taki w którym wpisuje się daty) a i taki nie uchroniłam się przed błędem rachunkowym:(((

Spoko, je jestem z matmy taki nogas, że jak mam jakieś grubsze liczenie to dzwonię do męża, a że na egzaminie dzwonić nie mogłam. napisałam w uwagach, że wiem że ma być tak i tak, ale obliczyć w tych warunkach nie jestem w stanie. Liczene 13% odsetek za niepełny okres mnie przerosło... moje roztrzęsione dłonie nie były kompatybilne z kalkulatorem.

mi odsetek wyszło 5400 czy coś, bo w jakimś terminie odsetki liczyłam po 11,5% a w jakimś 13 %, chyba zmiana była 15.12.2009... a że liczyłam na piechotę... to mi jakoś tak wyszło...

podkop_kreta napisał:
mi odsetek wyszło 5400 czy coś, bo w jakimś terminie odsetki liczyłam po 11,5% a w jakimś 13 %, chyba zmiana była 15.12.2009... a że liczyłam na piechotę... to mi jakoś tak wyszło...

Zmiana była na pewno ja liczyłam tak:
->Rozporządzenie Rady Ministrów z dnia 13 października 2005 roku w sprawie określenia odsetek ustawowych (Dz.U. z 2005,Nr 201, poz 1662) w odniesieniu do okresu od 16. 05.2008 r. do 14.12.2008r. oraz
-> Rozporządzenie Rady Ministrów z dnia 4 grudnia 2008 roku w sprawie
określenia odsetek ustawowych (Dz.U. z 2008, Nr 220, poz 1434) w odniesieniu do okresu od 15.12.2008 do 24.11.2009 r.

kolejne merytoryczne pytanie?? wy te odsetki doliczaliscie do wpz?? w jakim celu je liczyliscie?? teraz to mi sie juz tylko smiac chce Jest fajnie. Dom wariatow.
Trzeba bylo doliczac?? czy ktos madry w komisji tak powiedzial po egzaminie??

zastaw rejestrowy napisał:
kolejne merytoryczne pytanie?? wy te odsetki doliczaliscie do wpz?? w jakim celu je liczyliscie?? teraz to mi sie juz tylko smiac chce Jest fajnie. Dom wariatow.
Trzeba bylo doliczac?? czy ktos madry w komisji tak powiedzial po egzaminie??

Cofnij sie kilkadziesiąt postów wcześniej. Było to dogłęnie roztrząsane.

W metodyce Pietrzykowskiego pisze, że trzeba jak się skarży odsetki bo podobno się wtedy odrywają od roszczenia. Coś mi tak kolega bełkotał przed egzaminem z adm.

Ale ja wogóle się o odsetkach w apelacji nie zająknąłem - poza tym, że podobno je zaskarzyłem (bo skarzyłem wszytsko ponad to co sąd zasądził).

napiszcie za co stawiali ndst w komisji nr 7? nie trzymajcie w niepewności

jadycha, a mozesz mi to przyblizyc?? przeciez kapitalizuje wtedy gdy skarze jedynie odsetki. tutaj skarzylem rowniez naleznosc glowna. Czekam na madre wypowiedzi - moze osob z 5 i 6

jadycha, a mozesz mi to przyblizyc?? przeciez kapitalizuje wtedy gdy skarze jedynie odsetki. tutaj skarzylem rowniez naleznosc glowna. Czekam na madre wypowiedzi - moze osob z 5 i 6

Poczytaj posty po_egz. On to wyjaśnia. Ja osobiscie też twierdzę, że nie powinno sie kapitalizować i doliczać do wzp.

No dobra, nie chciałam z tym wyskakiwać ale jak chcecie się głowić to macie. w pkt I okres odsetkowy nie był zamknięty... brakowało wyrażenia "do dnia zapłaty" i co Wy na to? Pokażcie mi komornika, który będzie to egzekwował

Ja o kosztach w zarzutach nie pisałam. We wnioskach postawiłam żądanie zasądzenia za drugą instancję. Odsetek też nie kapitalizowałam, bo moim zdaniem sąd powinien je zasądzić zgodnie z żądaniem pozwu i o to wnosiłam.
Rzeczywiście teraz to się można zacząć zastanawiać czy człowiek w ogóle pisał apelację...
Matko jedyna. Co to się z nami robi.

blablab napisał:
No dobra, nie chciałam z tym wyskakiwać ale jak chcecie się głowić to macie. w pkt I okres odsetkowy nie był zamknięty... brakowało wyrażenia "do dnia zapłaty" i co Wy na to? Pokażcie mi komornika, który będzie to egzekwował

A dlaczego ma nie egzekwować, skoro jest wskazana kwota i termin od którego nalezy liczyć? Problem ma pozwany, a nie powód.

blablab napisał:

np w Katowicach. Do kancelarii w której pracuję wielokrotnie trafiają takie wyroki lub nakazy zapłaty i nie ma najmneijszego problemu z egzekwowaniem.
Przecież dłuznik, jakby coś było nie tak, ma prawo do powództwa przeciwegekzucyjnego.

blablab napisał:

Bo generalnie sądy nie zasądzają do dnia zapłaty, bo to i tak jest nieistotne. Komornikowi to też nic nie zmieni, bo jak będzie egzekwował wyrok to i tak ten dzień zapłaty nie nastąpi jeszcze i tak będzie musiał przyjąć jakiś dzień

blablab napisał:

Dzwoniłem do komornika. Bez problemu będzie egzekwował. Końcową datę wyznaczy zakończenie egzekucji (ściągnięcie należności głównej).

Odsetki należało zliczyć i doliczyć do WPZ, odsetki były dochodzone za zamknięty okres czasu, w oderwaniu od kwoty, co do której były zasądzone, bo tej kwoty nie skarżyliśmy

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót