Egzamin radcowski 2011

• Autor wątku Autor wątku ann_torun
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
Czy bedzie dobrze to dowiem sie 14.07. Pretensje mam tylko i wyłacznie do siebie, bo co ze mnie byłby za r.pr. jak mam działać na szkoe klienta to moze lepiej jeszcze pouczyc sie troche

myszeaux102 napisał:
Czy bedzie dobrze to dowiem sie 14.07. Pretensje mam tylko i wyłacznie do siebie, bo co ze mnie byłby za r.pr. jak mam działać na szkoe klienta to moze lepiej jeszcze pouczyc sie troche

Wyjaśnij mi, gdzie w swoim działaniu widzisz szkodę dla klienta?

ok 445 powinna być błędna wykładnia, Zastaw rejestrowy cofam pytanie

nie sluchaj takich opinii!!! mysle ze duzo umiesz i nie powinnas az tak krytycznie siebie oceniac, a uczymy sie cale zycie. Niektorzy nic nie umieja, a ten egzamin zdali (w rozny sposob oczywiscie), np siedzac przed ekranem z lexem i obserwujac co inni drukuja i o czym szepcza.;), wczesniej to wystarczylo ze sie pokazali na egzaminie i egzamin byl zdant. Zycie nie jest slodkie. 100% ZDASZ

szamag napisał:
na zajęciach przed egzaminem mieliśmy podobny kazus (już to pisałam;) i tam Sąd zasądził za małe zadośćuczynienie, wtedy SSA podniosła zarzut 445 kc przez jego niezastosowanie, bowiem zasądzone zadośćuczynienie nie można nazwać odpowiednim, o którym mowa w tym przepisie (jakoś tak)

Według mnie do niewłaściwe zastosowanie. Hipoteza ok, a dyspozycja źle wykonana

Zawsze jak się trochę nawalę to mi się wydaje, że wszytsko ok. A potem wstaje trzeźwy i ch..jnia. Życie na trzeźwo jest mocno przereklamowane ....

zastaw rejestrowy napisał:
tak oczyywiscie

Ocena sądu II instancji, wyrażająca się w stwierdzeniu, że zasądzone zadośćuczynienie jest "odpowiednie w relacji do odszkodowania i zadośćuczynienia, jakie sądy zasądzają w innych procesach tego typu", uzasadnia uwzględnienie podniesionego w skardze kasacyjnej zarzutu błędnej wykładni pojęcia "odpowiedniej sumy" zadośćuczynienia z art. 445 § 1 KC (orz. SN z 6.6.1997 r., II CKN 204/97, niepubl.).

No nie na szkode ale nie uwzględniam interesu klienta w pełni....
Co do picia to ja nawet nie moge sie tym pocieszac bo mam 2 małych dzieci, w tym jedno nadal karmione..
moze melisa...

Widzicie gdzieś działanie na niekorzyść klienta w apelacji myszeaux102. Przecież nikt już 33.100 nie zabierze (zakładając brak apelacji z drugiej strony ale wtedy nic nie jest pewne)

a w jakim wieku dzieci? Tym bardziej podziwiam. Realizujesz się w kazdej roli. jesli chodzi o melise to chyba sobie daruj. :roza:

po_egz napisał:
zarzutu błędnej wykładni pojęcia "odpowiedniej sumy" zadośćuczynienia z art. 445 § 1 KC (orz. SN z 6.6.1997 r., II CKN 204/97, niepubl.).

Oooooo to to ja tak własnie mam ..... Udało mi się znaleźć plusik w moich wypocinach ...

oczywiscie jesli podosi niewaznosc to te 33 kola sie uprawomocnia. Chyba, ze....ktos w takiej sytuacji zaskarzy wyrok w calosci A tego nie zrobila.

zastaw rejestrowy napisał:
a w jakim wieku dzieci? Tym bardziej podziwiam. Realizujesz się w kazdej roli. jesli chodzi o melise to chyba sobie daruj. :roza:

Ja ? Synek 9 miesięcy.

Zamiast meilisy lepszy jest Jack D. Dużo lepszy .....

Dzieki za słowa otuchy, ide sie zająć tymi co w ostateczności sa najważniejsi w moim zyciu, bo przez ten egzamin dzieci wychowywały bajki :)

Tak więc wszystko z apelacją jest ok. Wszystkie zarzuty są. Normalnie II instancja w paru zdaniach przeszłaby nad zarzutem nieważności do rozpoznania pozostałych zarzutów i wszystko byłoby ok. Jak mówiłem, ndst nie masz prawa dostać

2 pierwszych dzieci ok....szkoda ze jest to starsze dziecko :)

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót