Egzamin radcowski 2011

• Autor wątku Autor wątku ann_torun
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
Rambubu__ napisał:
Za to z karnego mam 3, chociaż wg wytycznych wszystko było ok - przypuszczam, że może jednak komisja (która ostro w zeszłym roku uwalała na karnym) uznała, że w zakresie czynu drugiego miał być błąd w ustaleniach, a zarzut materialny - choć ok wg wytycznych - może wystarczyć jedynie na dst...

Edit: z karnego, z tego co pamiętam, w zakresie czynu pierwszego, mam podobnie jak Ty boski_jurysto :D Tzn. że oparłem się przede wszystkim o "siódemkę" kpk i nie pisałem nic o tej opinii lekarskiej.. Może to o to im się rozeszło?

Na pewno nie o to, że nie było błędu w ustaleniach co do drugiego czynu - miałem to w zarzutach...

witamy PEWNĄ :brawo::brawo::winko:
Jestesmy z Ciebie dumni!!!. Wszyscy na forum - Myslę, ze nie będzie to źle przyjęte, ze wypowiadam się w imieniu wszystkich aktywnych na tym forum

GRATULACJE!!!

sorry za pytanie, ale czy mozesz napisac jakie dostalas oceny??? Welu osobom moze to choc na chwilę uratowac dobry nastroj. szczegolnie tym jeszcze czekajacym

(Nie)pewna gratuluję :)!!!!!!!!!!!!!!!!!! i pozostałym mecenasom również.

myszaux: gratuluję wyniku z cywilnego. Jestem w 100% pewny, ze odwołanie z administracji przyniesie sukces. Bedzie dobrze na 100 % tylko trochę dłuzej poczekasz.

Ponawiam pytanie do osób, ktore zdawaly we Wrocławiu - z czego u Was oblewali?
W Gdańsku tak duzo niedostatecznych tez z administracji??? czy moze z innych czesci?

podkop kreta: TO MASOCHIZM. DAJ SPOKÓJ. TO STRASZNE PRZEZYCIE. Nie powinnas się tak nad sobą znęcac. Szukaj pozytwów. Ja w 99,9% oblałem ale moze tak musialo byc? Chyba zapiszę się na terapię- zbiorową dla absolwentów - jzu nie aplikantów, ale nie radców. jestem przekonany, ze dostaniemy znizki, a juz nasza kolezanka zajeła miejsca w Tworkach (ciekawe czy takm dobrze karmią?)

we Wrocławiu nie z admina. Plotka niesie ze u nas nie oblewaja z admina i przechodza i maja przechodzic prace bez 149 kpa. Problem pojawil sie tuz po egzaminie i podobno wszystkie komisja z admina ustalily jedna linię. Podobno problemem jest cywil. 10 ndst z cywila a 12 osob nie zdalo, wiec chyba chodzi o cywila, ale nie ma plotek co i dlaczego. Podobno ten sedzia SSA, w komisji nr 2 jest znany z ndst.

zastaw rejestrowy napisał:
myszaux: gratuluję wyniku z cywilnego. Jestem w 100% pewny, ze odwołanie z administracji przyniesie sukces. Bedzie dobrze na 100 % tylko trochę dłuzej poczekasz.

Ponawiam pytanie do osób, ktore zdawaly we Wrocławiu - z czego u Was oblewali?
W Gdańsku tak duzo niedostatecznych tez z administracji??? czy moze z innych czesci?

Dzieki chyba wiem za co mam 2 pisałam jako Marek Kowal a w założeniach podałam,ze jak by składał pełnomocnik to powinno być pełnomocnictwo opłata i skarga podpisana przez niego, nie wiem dlaczego nie zauwazyłam, ze ma byc przez pełnomocnika napisana, zmylił mnie pkt 5 polecen, chyab ze zmęczenia

Wczoraj po wroclawiu poszlo plotka ze jeden sędzia wlasnoręcznie wystawil 10 pał, a dzisiaj oglosili wyniki i 12 osob nie zdalo. Ale wyniki nie zostału ogloszone w necie, wiec wszystko to ma status takiej troche bardziej sprawdzonej plotki.

o cholera. AZ 10 Z CYWILNEGO??? Nie wiesz co ludzie pisali?? nawet orientacyjnie? Współczuję takiego sedziego. Az taki ostry?? a przynajmniej Was dobrze nauczył podczas zajec? Czyli u W

Czyli u Was odwrotnie niz w pozostałych OIRP. GDZIE KRÓLUJE ADMINISTRACJA

Rambubu__ napisał:
Ja uważam, że tutaj kwestią decydującą była komisja zapewne - ja w "dwójce" w Katowicach dostałem za umowę piątkę, chociaż sam uważam, że była ona raczej taka sobie...

Za to z karnego mam 3, chociaż wg wytycznych wszystko było ok - przypuszczam, że może jednak komisja (która ostro w zeszłym roku uwalała na karnym) uznała, że w zakresie czynu drugiego miał być błąd w ustaleniach, a zarzut materialny - choć ok wg wytycznych - może wystarczyć jedynie na dst...

Edit: z karnego, z tego co pamiętam, w zakresie czynu pierwszego, mam podobnie jak Ty boski_jurysto :D Tzn. że oparłem się przede wszystkim o "siódemkę" kpk i nie pisałem nic o tej opinii lekarskiej.. Może to o to im się rozeszło?

Ja z karnego skarżyłam 2 przestępstwa w oparciu o zarzuty procesowe, 7 i mityczne 410 i dostałam 3 z karnego w komisji nr 4...

Szukam wsparcia (na razie psychiczno-moralnego):
Czy jeżeli w gospodarzu skopana została jedna, ale to jedyna rzecz z 5-ciu wskazanych w wystycznych (a mianowicie kwestia zastawu), to czy jakie macie pomysły na odwolanie.
Wszystkie pozostałe kwestie poruszone w wytycznych sa OK: tzn.:
- prawidłowa reprezentacja (w wytycznych 379 ksh)
- zasady zbywania udziałów (182 ksh)
- umowa sprzedaży (525 kc)
- zgoda małżonka (41 kro)
jedyna spieprzona rzecz to "charakterystyka" zastawu - pierwotnie przymierzałem się się do rejestrowego, potem od tego pomysłu odstąpiłem, no i wskutek tego pozostało mi w umowie, że "Przedmiot zastawu pozostawiony zostanie u Kupującego" i takie tam. Wiem - to akurat poracha na maksa, ale przeciez nie skutkuje niewasnością umowy.
Wiem, że TO zmaściłem totalnie, ale tak myślę jak to w odwołaniu wskazać, ze z takiego akurat powodu pała nie powinna się należeć (pozostałe kwestie z wytyczny bez zarzutu, interes Klienta w zasadzie nienaruszony...) ???

Szukam argumentacji do odwołania - wiem, ze merytorycznie nie zawalczę (wtopa w stos. do 306 kc totalna), i tu własnie się zastanawiam, jak to IM napisac w odwołaniu, ze uwalanie ludzi z TAKIEGO powodu jest "lekką" przesadą....
Będę wdzięczny za wszelkie posty i sugestie!!!
Gratulacjie dla szczęsciwych R.Pr. i trzymam kciuki za tych, co ciągle czekają na wyniki!

ja jestem z innej komisji. nie wiem co pisala tamta komisja. Z adminem podobno nie ma masakry, ale za co cywilne. Po egzaminie slychac bylo cos ze niektorzy miarkowali to zadośćuczynienie,ale ktorej komisji i ile takich było i nie wydaje mi sie zeby to byl problem masowy. W mojej komisji z admina wiekszosc ma to 149 i pisala w oparciu o te slynne juz orzeczenia. Natomiast cywil i karne czarna dziura. gospodarcze tez wydaje sie u nas ok, bo wiekszośc ma prawidlowa reprezentacje i warunek. Bladego pojecia nie ma za co te ndst, ale w warszawie i krakowie tez sporo. Tylko za co?

Myslicie , ze w moijej sytuacji jest sens pisac odwołanie jezeli na koniec napisałam, ze Komentarz: Sakrżący może ustanowić pełomocnika zgodnie z art. 35 ppsa. W
przypadku gdyby skarżący działał przez pełnomocika w załacznikach powio być
pełnomocnictwo z dowodem uiszczenia opłaty skarbowej, skarga powinna byc
podpisaa przez pełomocika, w nagłówku nalezy wskazac kto jest pełomocnikiem oraz
jego adres do doręczeń.
Jezu to juz szczyt mjej glupoty, z drugiej strony skarga skuteczna...

jestem przekonany, ze w woim wypadku odwolanie przyniesie skutek. Przeciez wskazalas komisji, ze masz pojecie o tym co piszesz :), ale stres itd itp. Bedzie dobrze

Dziś tylko z doskoku jestem, a tu takie newsy.
Gratuluję wszystkim dzisiejszym Mecenasom :brawo: :brawo: :brawo:

I trzymam kciuki za powodzenie w k2.

A co się stało, że Wawa ogłosiła wyniki przed czasem?

na której stronie był wzór odwołania, ktos podawał, moze ktoś pamięta

Ja również zdałem w Warszawskiej czwórce...

Od innych wiem, że z admina przechodził brak 149 par. 3 KPA pod warunkiem, iż w pracy wspomniano o dwuetapowości postępowania wznowieniowego

migele napisał:
Szukam wsparcia (na razie psychiczno-moralnego):
Czy jeżeli w gospodarzu skopana została jedna, ale to jedyna rzecz z 5-ciu wskazanych w wystycznych (a mianowicie kwestia zastawu), to czy jakie macie pomysły na odwolanie.
Wszystkie pozostałe kwestie poruszone w wytycznych sa OK: tzn.:
- prawidłowa reprezentacja (w wytycznych 379 ksh)
- zasady zbywania udziałów (182 ksh)
- umowa sprzedaży (525 kc)
- zgoda małżonka (41 kro)
jedyna spieprzona rzecz to "charakterystyka" zastawu - pierwotnie przymierzałem się się do rejestrowego, potem od tego pomysłu odstąpiłem, no i wskutek tego pozostało mi w umowie, że "Przedmiot zastawu pozostawiony zostanie u Kupującego" i takie tam. Wiem - to akurat poracha na maksa, ale przeciez nie skutkuje niewasnością umowy.
Wiem, że TO zmaściłem totalnie, ale tak myślę jak to w odwołaniu wskazać, ze z takiego akurat powodu pała nie powinna się należeć (pozostałe kwestie z wytyczny bez zarzutu, interes Klienta w zasadzie nienaruszony...) ???

Szukam argumentacji do odwołania - wiem, ze merytorycznie nie zawalczę (wtopa w stos. do 306 kc totalna), i tu własnie się zastanawiam, jak to IM napisac w odwołaniu, ze uwalanie ludzi z TAKIEGO powodu jest "lekką" przesadą....
Będę wdzięczny za wszelkie posty i sugestie!!!
Gratulacjie dla szczęsciwych R.Pr. i trzymam kciuki za tych, co ciągle czekają na wyniki!

Rozumiem, że wyniku jeszcze nie masz i martwisz się na zapas.
To nie będzie dwója - jeśli tylko taki mankament dostrzegasz. Pozostawienie rzeczy w rękach naszego Pana Nowaka jest po prostu nieskuteczne i tyle. Zastaw to umowa realna, jeśli go ustanowiłeś, to rzecz musiała się znaleźć w rękach spółki. Przeciwne zastrzeżenie nie jest ważne. A dodatkowo przemawiać może za Twoim "zaćmieniem" fakt, że taki zapis był podyktowany raczej zapewnieniem korzyści swojemu klientowi. No i jeszcze jedna rzecz - w Katowicach osobiście znam jedną osobę, która zrobiła tak, jak Ty , a szampana wieczorem otwiera. Nie martw się.

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót