Egzamin radcowski 2011

• Autor wątku Autor wątku ann_torun
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
szymku napisał:
Ja również zdałem w Warszawskiej czwórce...

Od innych wiem, że z admina przechodził brak 149 par. 3 KPA pod warunkiem, iż w pracy wspomniano o dwuetapowości postępowania wznowieniowego

gratulacje! zdać w naszej komisji to chyba dodatkowy sukces.

Hmmmm, piwo mi się kończy.
Tego szampana ( 2008 rocznik) będę musiał niestety z lodówki wyciągnąć. Musi oczekac jeszcze do wyników odwołania :-/

Gratulacje dla wsystkich Mecenasów!
A teraz wszystkie mądre głowy poprosze o podstawy do uzasadnenia, ze się napisało jako strona plus komentarz, ze w przypadku pełnomocnika powinnno byc pełnomocnictwo z opłatą, podpis pełnomocnika i jego adres do doręczeń....
Jak czytałam polecenia z egzaminu to dałabym głowe sobie uciąć, ze przyszedł po poradę i ze trzeba uzasadnić kto i dlaczego skargę podpisuje,....stres

myszeaux najlepiej bedzie jak dodatkowo wkleisz swoje zarzuty z admina. Myslę, ze skoro zdali ci ktorzy maja 7, 77, 28 to Ty tym bardziej powinnas zdac. ocena jest za calosc pracy, wiec mam watpliwosci czy to tylko z tego powodu nie zdalas. na spokojnie musisz tez przeanalizowac opinie komisji jak juz bedziesz miec do nich dostep. Dla mnie to wszystko jest niezrozumiale. W Warszawie oblewaja z admina, a we Wrocławiu jak juz ktos wczesniej napisal wystarczy 7, 77. W takim razie komisje beda miec pelne rece roboty. Z cala pewnoscia te osoby w K2 wywalcza swoje. Tylko troche szkoda nerwow.

zastaw rejestrowy napisał:
myszeaux najlepiej bedzie jak dodatkowo wkleisz swoje zarzuty z admina. Myslę, ze skoro zdali ci ktorzy maja 7, 77, 28 to Ty tym bardziej powinnas zdac. ocena jest za calosc pracy, wiec mam watpliwosci czy to tylko z tego powodu nie zdalas. na spokojnie musisz tez przeanalizowac opinie komisji jak juz bedziesz miec do nich dostep. Dla mnie to wszystko jest niezrozumiale. W Warszawie oblewaja z admina, a we Wrocławiu jak juz ktos wczesniej napisal wystarczy 7, 77. W takim razie komisje beda miec pelne rece roboty. Z cala pewnoscia te osoby w K2 wywalcza swoje. Tylko troche szkoda nerwow.
Gosporzarz zglebiony (kwestia zastawu...) , ale admin na plus (nie wiem jeszcze na jaką ocenę...) ale wklejam, co zapodałem z admina -może komuś się przyda (K-ce, K-4):
"
Zaskarżonemu postanowieniu zarzucam:
1) naruszenie przeisów prawa materialnego to jest art. 28 ust 2 oraz art. 5 ust 1 pkt 9
i ust. 2 Ustawy z dnia 7 lipca 1994 r. Prawo Budowlane poprzez błędną ich
wykładnię polegajacą na nie uzanniu, iz nieruchoności skarącego znajduje sie w
obszarze oddziaływania inwestycji i nieprzynaniu skarżącemu statusu strony
postępowania co w efekcie skutkowało odmową wznowienia postępowania i
naruszeniem art 145 §1 pkt 4 k.p.a..
2) naruszenie innych przepisów postępowania majacego wpływ na wynik sprawy to
jest art. 7, 77 k.p.a., polegające na niedokonaniu czynności niezbędnych do
dokładnego wyjaśnienia stanu faktycznego oraz nie zebraniu wyczerpującego
materiału dodowodowego.
3) naruszenie przepisów postępowania majacego wpływ na wynik sprawy to jest art.
138 k.p.a., polegajace na niedokonaniu ponownej kontroli całej sprawy i tym samym
powieleniu błędów oraganu I instancji podczaa gdy organ odwoławczy rozpoznaje i
rozstrzyga ponownie całą sprawę administracyjną;
Mając na względzie powyższe, na podstwie art 145 § 1 pkt 1) lit. a) i c)
wnoszę o:
1) uchylenie postanowienia w całości ;
2) zasądzenie od organu na rzecz skarżacego zwrotu kosztów postępowania według
norm przepisanych.

UZASADNIENIE:
Skarżący wniósł o wniosek o wznowienie postępowania w sprawie
zakończonej ostateczną decyzją a dotyczącą pozwolenia na zmianę sposobu
użytkowania budynku gospodarczego na budynek mieszkalny posadowieniego na
nieruchomości w Popowie, działka nr 55. Nieruchomość ta bezpośrednio sąsiaduje z
nieuchomością skarżacego, a w toku postępowania o wydanie pozwolenia nie był on
stroną i nie został przez organ zawiadomiony o toczącym się postępowaniu. Organ I instacji odmówił wznowienia postępowania wskazując, że skarżący nie posiada
legitymacji do występowania w sprawie jako strona. Od tegoż postanowienia
sakrżący wniósł odwołanie do Wojewody Kujawsko - Pomorskiego. Wojewoda
utrzymał postawienie starosty w mocy powtarzajac argumemtację organu I instacji,
iż skarżacy nie posiada interesu prawnego i nie jest stroną.
......

SKRAGA DO WOJEWÓDZKIEGO SĄDU ADMINISTRACYJNEGO
Na podstawie art. 50 § 1, art. 53 § 1 w zw. z art. 3 § 2 pkt 2 Ustawy Prawo o
postępowaniu przed sądami administracyjnymi (dalej ppsa) wnoszę skargę na
postanowienie Wojewody Kujawsko-Pomorskiego z dnia 26 maja 2011 r., znak
WI.DW.71110/13/MS/2011 utrzymujące w mocy postanowienie Starosty
Wrocławskiego z dnia 13 kwietnia 2011 r. znak GNB-7358-33/2010 odmawiającej
wznowienia postępowania w sprawie zakończonej decyzją ostateczną Starosty
Włocławskiego z dnia 10 maja 2010 r. nr 222/2010 znak: GNB-7352-133/2010 w
przedmiocie pozwolenia na budowę i zmianę sposobu uzytkowania budynku
gospodarczego na budynek mieszkalny na działce nr 55 w miejscowości Popów, w
całości, doręczone skarżącemu 1 czerwca 2011 r.
Zaskrażonemu postanowieniu zarzucam naruszenie przepisów prawa materialnego tj.
- naruszenie art. 28 ust. 2 w zw. z art. 3 pkt 20 ustawy Prawo budowlane (dalej PB)
poprzez błędną wykładnię i uznanie, że skarżący nie ma przymiotu strony w
postępowaniu o wydanie pozwolenia na budowę, podczas gdy na podstawie
powołanych przepisów wynika, że powinien on być stroną postępowania.
Zaskarżonemu postanowienu zarzucam także naruszenie przepisów postępowania
mogących miec istotny wpływ na wynik sprawy poprzez:
- naruszenie art. 7, art. 8 oraz art. 77 kpa a w konsekwencji zaniechanie dokładnego
wyjasnienia stanu faktycznego sprawy ;
- naruszenie art. 149 § 3 w zw. z art. 145 § 1 pkt 4 kpa poprzez błedną wykładnie i
uznanie, że nie zachodzą przesłanki do wznowienia postępowania, a w konekwencji
mie wydanie postanowienia o wznowieniu postepowania;
- naruszenie art. 15 kpa w zw. z art. 124 § 2 w zw. z art. 107 § 4 in fine kpa poprzez
zaniechanie przez organ dokonania faktycznej kontoli legalności działania organu
pierwszej instancji czego wyrazem było niezawarcie w postanowieniu
wyczepującego uzasadnienia faktycznego i prawnego, a organiczenie się jedynie do
lakonicznych twierdzeń powtórzonych w ślad za organem I instancji;
Na podstawie art. 145 § 1 pkt 1 lit a i c ppsa wnoszę o uchylenie
zaskarżonego postanowienia w całości oraz na podstawie art. 135 ppsa
poprzedzającego go postanowienia oranu pierwszej instancji.
Ponadto na podstawie art. 200 ppsa wnoszę o zasządzenie od organu zwrotu
kosztów postępowania.

Waw-iak napisał:
gratulacje! zdać w naszej komisji to chyba dodatkowy sukces.

Dziękuję, chociaż radość trochę mąci fakt, że tyle osób poległo...

Mam nadzieję, że zwyciężą przed komisją II stopnia...

zastaw rejestrowy i co Ty na to
liczyłam na naciagana ale 3 z uwagi na zarzut z art. 149

szymku napisał:
Dziękuję, chociaż radość trochę mąci fakt, że tyle osób poległo...

Mam nadzieję, że zwyciężą przed komisją II stopnia...

Nie wiem, czy nasza Komisja nie okaże się najsurowsza.
Przykro patrzeć na statstykę.
Jak dobrze, że dla nas ten koszmar sie skończył.

Reszta niech walczy!

Waw-iak napisał:
Nie wiem, czy nasza Komisja nie okaże się najsurowsza.
Przykro patrzeć na statstykę.
Jak dobrze, że dla nas ten koszmar sie skończył.

Reszta niech walczy!

...a taka się wydawała sympatyczna ta komisja...jak dla mnie to ciągle jestem w szoku

Co prawda pytałem już o tą kwestię na tym forum, nie mniej jednak chciałem ponowić pytanie - czy wie ktoś lub słyszał o przypadku pozytywnej oceny z cywila przy sporządzeniu opinii o bezzasadności apelacji? Czy raczej było to niemożliwe w tym roku z uwagi na "wytyczne" że należało pisać apelacje? Będe wdzięczny za odpowiedź.

Wita ulany w K4 w Katowicach. Admin. A drżałem 3 tygodnie przed cywilem. Nie mam słów.

Zanim obejrzę pracę to trochę czasu na pisanie odwołania upłynie, ale na razie mogę przyjąć z 99% pewnością, że przyczyną jest brak 149 par. 3. Zaskarżyłem 138, 149 par. 1 i 2 a do tego standardowo 7, 77, 28 budowlanki itd. oraz pokręciłem się w uzasie obok tematyki dwueatapowości. Faktu, że w komisjach 1-3 przechodził brak 149 par. 3 a u nas nie, nie skomentuję na forum publicznym - trzeba mieć pecha w życiu nosić nazwisko na jedną z końcowych liter alfabetu i tyle.

nagakuna
metaxa7
emmma
Nie(pewna)

WIELKA PROŚBA: wiem z Waszych postów, że przynajmniej część z Was pisząc w Katowicach bez 149 par. 3 zdawała. Czy możecie dać namiary na siebie na prywatnej wiadomości (np. mail, telefon)? Proszę zastanówcie się, czy np. pozwolicie mi przytoczyć w odwołaniu swoje konkretne prace (z imienia i nazwiska) jako dowód na tak istotne i rażące rozbieżności w ocenianiu prac w jednej Izbie. W przeciwnym razie muszę się ograniczyć do ogólnych stwierdzeń, że rozbieżności istniały.

hej,

po dzisiejszym dniu moja iskierka nadziei zgasła zupełnie ...
nie mam w administracji ani 149 ani 145 i chyba powoli nie mam złudzień ...
wrzuciłam standardowo zarzuty z 7, 77, 11 do tego 138 w zw. ze 144 oraz 28 bud w zw. z 3 pkt. 30 bud, wniosłam o uchylenie obu postanowień, ale chyba to za mało... czy jest ktoś z W-wy kto miał tylko tyle a jakimś trafem zdał? potrzebuję moralnego wsparcia bo po dzisiejszym dniu nie wiem jak mam wytrzymać do wynikó (jeszcze ok. 10dni :rolleyes:)

Niestety poległem w warszawskiej 4 na adminie. Boli tym bardziej że z całej reszty mam po czwórce.
Myślę że w tej komisji zdanie bez 149 graniczyło z cudem (może jeżeli ktoś wspominał chociażby o dwuetapowości w uzasadnieniu). Znam osoby z tej komisji które miały wszystkie inne elementy z wytycznych ale bez 149 i też nie zdały. To chyba jak na razie największy pogrom w Wawie. Jutro jadę po prace. Ciekaw jestem gospodarczego bo nie jestem w stanie przypomnieć sobie jakiegokolwiek błędu - to i tak już nie ma znaczenia, ale nier wiem jak trzeba było napisać tą umowę aby mieć 5 czy 6.
Gratulacje dla wszystkich szczęśliwych posiadczy tóg. I dzięki za te miesiące wspólnych rozważań i wspierania na duchu, zwłaszcza po 17 czerwca.
Liczę na dalszą owocną współpracę przy odwołaniach do K2 i co raczej bardziej prawdopodobne przy przygotowaniach do egzaminu w 2012.

W kwietniu egzaminu nie będzie bo rocznik niżej kończy aplikację 30 czerwca, byłoby to dla nich kompletnie krzywdzące. No chyba, ze zrobią 2 erminy, w co nie wierzę.

nil napisał:
ann toruń zdawałś w tamtym roku , bo znlazłam od Ciebie wiadomość

Nie,nie zdawałam.Na szczęscie tylko raz;)Ale wątek śledziłam już dawno

andd79 napisał:
...a taka się wydawała sympatyczna ta komisja...jak dla mnie to ciągle jestem w szoku[/QUOT

Myślę, że nie będzie już gorszego wyniku w Wawie niż naszej Komisji.
Dlatego to podwójny sukces dla nas.

Ostatnia edycja:
Właśnie odkryłam, że zamiast 149 par. 3 kpa powpisywałam 149 par. 1 i 2......a już był w ogródku już witał się z gąską:( taka byłam szczęśliwa, że mam to diabelne 149 i owszem mam tylko nie TEN paragraf!!! buuuu

Czy w tym tygodniu jakies komisje będą jeszcze ogłaszały wyniki?

Niemniej sądząc po dotychczasowych tendencjach, chyba nie będzie w tym roku izby, w której zda 100% przystępujących do egzaminu...

emmma napisał:
Rozumiem, że wyniku jeszcze nie masz i martwisz się na zapas.
To nie będzie dwója - jeśli tylko taki mankament dostrzegasz. Pozostawienie rzeczy w rękach naszego Pana Nowaka jest po prostu nieskuteczne i tyle. Zastaw to umowa realna, jeśli go ustanowiłeś, to rzecz musiała się znaleźć w rękach spółki. Przeciwne zastrzeżenie nie jest ważne. A dodatkowo przemawiać może za Twoim "zaćmieniem" fakt, że taki zapis był podyktowany raczej zapewnieniem korzyści swojemu klientowi. No i jeszcze jedna rzecz - w Katowicach osobiście znam jedną osobę, która zrobiła tak, jak Ty , a szampana wieczorem otwiera. Nie martw się.

Ja też tak zrobiłam.Ustanowiłam zastaw rejestrowy i pozostawiałam przedmiot zastawu w rękach Kupującego.

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót