Egzamin radcowski 2011

• Autor wątku Autor wątku ann_torun
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
Uważam, że właśnie naruszenie art. 149 par. 2 k.p.a. powinno być zarzucane. Art. 149 par. 3 k.p.a. określa tylko formę rozstrzygnięcia (tzn. że o wznowieniu organ orzeka postanowieniem), a nie zakres okoliczności badanych w pierwszej fazie postępowania wznowieniowego. Tylko z art. 149 par. 2 k.p.a. a contrario można wyprowadzić wniosek, że przed wznowieniem postępowania organ nie powinien badać istnienia przyczyny wznowienia (tzn. w tym przypadku czy żądający jest stroną pominiętą we wcześniejszym postępowaniu).

migele napisał:
Qrwa (przepraszam Panie i POanw za sformułowanie)- ale najgorsze jest to, że to własnie NIE JEST na zapas :-)
SQrczybyki, uwalili mnie na gospodarzu. Szlag mnie trafił, bo bardziej gleby spodziewałem się z admina (standard), a ewentualnie z cywila (diabeł tkwi w szczegółach, to raz, a dwa że statystyki wskazują że w tym roku to jednak głównie cywil jest zmorą).
Przesłałem moje gospodarcze wypociny znajomym (radcom, adwokatom itp).
Jedyne co wychwycili to nieszczęsna sprawa zastawu (waliłem w rejestrowy a potem stwierdziłem iść w zwykły, i pozostał... przedmiot u kupująceg). Tak więc qrka wychodzi na to, że przywalili mi glebę tylko za tą jedną niezgodność z wytycznymi (pozostałe sprawy są OK).
Stąd też mój wcześniejszy post, bo zbieram argumentację i doświadczenia innych koleżanek i kolegów w "wytaczaniu" odwołań.
Dalej podtrzymuję jak w petitum - za wszelkie wsparcie będe wdzięczny.

O kurde, ja też tak mam...

Barca napisał:
Wita ulany w K4 w Katowicach. Admin. A drżałem 3 tygodnie przed cywilem. Nie mam słów.

Zanim obejrzę pracę to trochę czasu na pisanie odwołania upłynie, ale na razie mogę przyjąć z 99% pewnością, że przyczyną jest brak 149 par. 3. Zaskarżyłem 138, 149 par. 1 i 2 a do tego standardowo 7, 77, 28 budowlanki itd. oraz pokręciłem się w uzasie obok tematyki dwueatapowości. Faktu, że w komisjach 1-3 przechodził brak 149 par. 3 a u nas nie, nie skomentuję na forum publicznym - trzeba mieć pecha w życiu nosić nazwisko na jedną z końcowych liter alfabetu i tyle.

.

Brak mi słów, by opisać jak dobił mnie Twój post. Współczuję i nie ogarniam specyfiki wytycznych, specyfiki ocen w każdej komisji. MAM TAK JAK TY... o par. 3 nie zająknęłam się... poza dwoma fragmentami uzasadnienia, ale na db sprawę, ktoś jak się uprze, może zarzucić mi "bezrozumne" kopiowanie orzeczeń z lexa... w zarzutach cisza co do tego paragrafu... ja oparłam się na 149 par. 1

zastaw rejestrowy napisał:
Ponawiam pytanie do osób, ktore zdawaly we Wrocławiu - z czego u Was oblewali?

we wrocławiu w komisji nr 2, nie zdało 10 lub 12 osób, wszyscy podobno z cywilnego
mieliśmy w komisji siekiere SSA, znany z dużych wymagań względem pełnomocników ale też egzaminowanych. nawet w czasie pisania latał po sali jak opętany i pilnował , by nie było szansy porozumienia między zdającymi.

ja się wstrzeliłam zarzutami w klucz z cywila z wyjątkiem zaskarżenia pkt V wyroku (kosztów), ale bałam sie lapidarnego nieco uzasadnienia, takiego bez większego wywodu. nie znam ocen, tylko efekt końcowy wiem, że jest pozytywny.

Jestem ciekawy, co trzeba było zrobić, by dostać 5 z admina skoro brak 149 par. 3 oznacza 2 ??? Proszę o propozycję ;) Ja pomysłu nie mam.
Nadto, jeżeli przy umowie, co akurat mogę zrozumieć uwalali na reprezentacji, to w przypadku admina, skarga wniesiona bez błędów formalnych, jedynie ze złym kierunkiem rozumowania, co do zaskarżenia dyskwalifikuje skargę i Sąd ją oddali??? W mojej ocenie nie. Wystarczy przeczytać orzeczenie NSA, nie pamiętam już sygn., niemniej dot. 149 par. 3. Tam strona skarżąca też obrała zły kierunek, a skarga chwyciła.

boski_jurysta napisał:
Nie :) Dobry człowieku, mylisz mnie z kimś innym :)

Ok, wszystko wskazuje na to, że wiesz z kim Cię myliłem :) W każdym razie szczere gratulacje :)

z komisji 4 ktoś dostał celującą z admina. ktokolwiek słyszał, ktokowliek wie... niech ta osoba wklei swoją pracę... nawet we fragmentach... w celach "szkoleniowych"....

Qt-1 napisał:
Jestem ciekawy, co trzeba było zrobić, by dostać 5 z admina skoro brak 149 par. 3 oznacza 2 ??? Proszę o propozycję ;) Ja pomysłu nie mam.
Nadto, jeżeli przy umowie, co akurat mogę zrozumieć uwalali na reprezentacji, to w przypadku admina, skarga wniesiona bez błędów formalnych, jedynie ze złym kierunkiem rozumowania, co do zaskarżenia dyskwalifikuje skargę i Sąd ją oddali??? W mojej ocenie nie. Wystarczy przeczytać orzeczenie NSA, nie pamiętam już sygn., niemniej dot. 149 par. 3. Tam strona skarżąca też obrała zły kierunek, a skarga chwyciła.

Trudno powiedzieć co tam egzaminatorzy wymyślą w ocenach. Jak dla mnie to nie chodzi o numerki (149) jakie się powoła w skardze, tylko o wskazane uchybienia. Jak ktoś zrobił zarzut np. naruszenia 28 pr bud oraz art. 149 i zarzut z art. 149 uzasadnił tym, iż w świetle art. 28 nasz klient był stroną, a więc odmowa wznowienia naruszała 149, to tak naprawdę powołanie tego 149 nic nie zmieniało. Czyli "jedyny słuszyny" zarzut to 149 ale uzasadniony w ten sposób, że odmowa wznowienia była przedwczesna.

Tak próbuję sobie wyobrazić argumentację egzaminatora zapatrzonego w klucz. Samo powołanie art. 149 bez wskazania, na czym miało polegać uchybienie (przedwczesność) w takim wypadku by nie wystarczyło.

I nie chcę tłumaczyć tutaj egzaminatorów ani autora kazusu. Bo wyjątkowo niewdzięczny temat został wybrany na zadanie z orzecznictwa. Za dużo rozbieżności.

n_bt napisał:
Czy w tym tygodniu jakies komisje będą jeszcze ogłaszały wyniki?

podobno jutro wrocław komisja nr 5 ma wyniki, od godz. 9 chyba można dzwonić do izby

w piątek 15.07 podobno we wroclawiu komisja nr 1 się ogłasza

ale nie wiem, czy nic się nie zmieniło w tej kwestii , gdyz moje informacje są aktualne na godzinę 14 na pewno, ale czy po tej godzinie się nie zmieniło, to nie wiem.

Ponawiam pytanie: zdał ktoś z gospodarczego z reprezentacją przez zarząd? Jak zdał to proszę o info na prywatną.

wawa, komisja 6 - 18.lipca
komisja 15 - 20.lipca... <moja komisja>

ciekawe, czy podadza wyniki jak w komisjach 4 i 12, tj. 2-3 dni przed czasem...

ninia-1 napisał:
Wczoraj po wroclawiu poszlo plotka ze jeden sędzia wlasnoręcznie wystawil 10 pał, a dzisiaj oglosili wyniki i 12 osob nie zdalo. Ale wyniki nie zostału ogloszone w necie, wiec wszystko to ma status takiej troche bardziej sprawdzonej plotki.

znam 2 osoby ktore nie zdały w tej komisji własnie z cywilnego. nasz sędzia faktycznie się popisał :( wiemy, że jest wymagający, ale aż tak, by uwalić 20% ? chyba nikt sie nie spodziewał. pewnie jutro pojutrze będzie wiadomo coś więcej.

po_egz napisał:
Trudno powiedzieć co tam egzaminatorzy wymyślą w ocenach. Jak dla mnie to nie chodzi o numerki (149) jakie się powoła w skardze, tylko o wskazane uchybienia. Jak ktoś zrobił zarzut np. naruszenia 28 pr bud oraz art. 149 i zarzut z art. 149 uzasadnił tym, iż w świetle art. 28 nasz klient był stroną, a więc odmowa wznowienia naruszała 149, to tak naprawdę powołanie tego 149 nic nie zmieniało. Czyli "jedyny słuszyny" zarzut to 149 ale uzasadniony w ten sposób, że odmowa wznowienia była przedwczesna.

Tak próbuję sobie wyobrazić argumentację egzaminatora zapatrzonego w klucz. Samo powołanie art. 149 bez wskazania, na czym miało polegać uchybienie (przedwczesność) w takim wypadku by nie wystarczyło.

I nie chcę tłumaczyć tutaj egzaminatorów ani autora kazusu. Bo wyjątkowo niewdzięczny temat został wybrany na zadanie z orzecznictwa. Za dużo rozbieżności.

Zgadzam się. Wydaje mi się jednak, że w orzeczeniu NSA w części dot.stanu faktycznego, nota bene wręcz, takiego samego jak na egzaminie, wynikało, że skarżący popełnił ten sam błąd, co 2jkowicze na tegorocznym egzamie. Nie jestem w 100% pewny, ale do ewentualnego odwołania bym to zweryfikował. Sam poszedłem w dobrą stronę, jedynie dzięki orzeczeniu, które szczęśliwie trafiło w moje ręce we właściwym czasie. Mimo wszystko po wynikach w jedynce w Gdańsku entuzjazm opadł. Najgorszy wynik w Polsce. Jeśli się mylę, poprawcie. :)

macius82 napisał:
Mogliby podac w piatek... Czlowiek doszedlby jakos do siebie przez weekend.. ;)

no właśnie... albo opić to ze szczęścia albo... opić, zapomnieć o porażce, i pisać odwołanie.

chciałabym, żeby ta nasza komisja była ok...

jak wytrzymujesz nerwowo przed wynikami?

Grupa E!!! Tak, to moja grupa.

Choć zamiast piątkowych wykładów zdarzały się wyklady u Włocha;) A na pewno na tych zajęciach był wykład "o istocie postepowania wznowieniowego":D

Trzymam kciuki i za Ciebie.

No to pewnie sie znamy :)
ja tez nieraz u wlocha wyklady spedzalem.. :)
troche brakowac bedzie aplikacji. ale wolalbym ją wspominac majac juz toge ;)

no i wychodzi specyfika 200 osobowych grup z wawy... znamy się tylko z widzenia;)

no jak bywałeś u Włocha, to ja wierzę w moc sprawczą napojów o zawartości alk. 4,5%:)

obyśmy dostali w tym roku upragnione togi! jeśli tak to widzimy się realu na piwo u Włocha!

jak sądzisz, ta nasz komisja jakaś udziwniająca będzie z wynikami? na egzaminie byli ok...

To prawda, wydawali sie sympatyczni, zwlaszcza babeczki.
Ale byl taki gburowaty koles i on jest sedzia WSA...
slyszalem plote, ze chcial uwalic wszystkich co nie maja 149, ale ponoc ostatecznie zmienil zdanie. Mam nadzieje, ze to prawda..

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót