Egzamin radcowski 2011

• Autor wątku Autor wątku ann_torun
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
macius82 napisał:
To prawda, wydawali sie sympatyczni, zwlaszcza babeczki.
Ale byl taki gburowaty koles i on jest sedzia WSA...
slyszalem plote, ze chcial uwalic wszystkich co nie maja 149, ale ponoc ostatecznie zmienil zdanie. Mam nadzieje, ze to prawda..

Z której jesteś komisji?

W Y R O K
Wojewódzkiego Sądu Administracyjnego w Białymstoku
z dnia 10 września 2009r.
Sygnatura: II SA/Bk 353/08

Wyrok jest prawomocny.

Prezydent Miasta B. decyzją z dnia […] stycznia 2008 r. nr […] na podstawie art. 149 § 3 w zw. z art. 148 § 2 i 145 § 1 pkt 4 kpa odmówił wznowienia postępowania. Jako przyczynę rozstrzygnięcia wskazano, że Stowarzyszenie nie posiada statusu strony postępowania w rozumieniu art. 28 kpa

Z przyczyn podmiotowych odmowa wznowienia następuje, gdy żądanie złoży podmiot nie będący stroną w sprawie. Przy czym w postępowaniu w sprawie wznowienia krąg podmiotów mający przymiot strony jest tożsamy z postępowaniem zwykłym.
Z materiału dowodowego zgromadzonego w aktach przedmiotowej sprawy nie wynika aby skarżące Stowarzyszenie było stroną w zwykłym postępowaniu, tj. w postępowaniu zakończonym ostateczną decyzją Prezydent Miasta B. decyzją z dnia […] lipca 2006 r. ustalającą środowiskowe warunki realizacji w/w przedsięwzięcia.

W ocenie Sądu, Stowarzyszenie nie brało udziału w postępowaniu toczącym się w sprawie niniejszej, nie z winy urzędu, lecz z własnej winy [...]

Wobec powyższego obowiązkiem organów było orzeczenie - na podstawie art. 149 § 3 k.p.a. - o odmowie wznowienia na wniosek skarżącego Stowarzyszenia

Pytam bo u mnie w 10 też byli mili ale widać to nie przeszkadza w tym, żeby oblewać:-(

Powoli tworzony jest klimat sprzyjający stawianiu pał i uzasadniający liczbę poległych na egzaminie:
Młodzi adwokaci bez pracy | rp.pl

No , ciekawe dlaczego akurat teraz. Niby sezon ogórkowy sprzyja pisaniu zapchajszpalt ....

... ironicznie - i tak byśmy nie pracowali w zawodzie, to czemu nas nie ścinać na egzaminie?:mad:

będzie ok ja uważam, że ktoś jak nie ma 149§ 3kpa, a ma 145 § 1pkt 4 kpa, jednak bez 7,77 to jest ok

ninia-1 napisał:
Wrocław mial tylko wyniki w jednej komisji. ale u nas nie oblewaja z administracji. Podobno komisje uzgodnily ze bez 149 tez maja zdawac, jesli jest praca ok. Mam namysli wszystkie te zarzuty 7,77, 88 i co tam jeszcze bylo. Ja osobiscie mam 149 i dwufazowac. Sa komisje gdzie nie ma ani jednej paly w adminia. za to bylo 10 pal z cywila w tej komisj w ktorej ogloszono wynik, a nie zdalo 12 osob. czyli u nas cywil i karne raczej sa killerami. Ale nie mam pojecia o co moze chodzic z tym cywilem? I nie wiadomo kiedy wyniki, mialy byc jednoczesnie ze wszytkich komisji a dzisiaj niespodziewanie oglosila jedna z komisji.

Odbierz wiadomosć prywatną. Plis

nil napisał:
będzie ok ja uważam, że ktoś jak nie ma 149§ 3kpa, a ma 145 § 1pkt 4 kpa, jednak bez 7,77 to jest ok

a ja mam inną koncepcję, mianowicie: jak ktos pisał ze 149 musiał to zrobić prawidłowo, tj.: podnieść zarzut "dwufazowośći" orzekania a nie tylko 7,77,80, 107, 28 i na dokładkę 149 bo wtedy wychodził taki galimatias i jeżeli było trochę niekonekwencji to komisja mogła uważać, że nie rozumie sie istoty postepowania wznomiweniowego i inne nieprzyjemne epitety - które ktoś tu juz cytował
ale jeżeli ktoś wyłącznie poszedł w 7,77, 80, 107, 28 + 28 budowlanego i prawidłowo to uzasadnił czyli wszedł w drugą koncepceje bez nadmieniania o 149 to mógł zdać bo nie pomylił i nie namieszał w rozumoaniu

tego drugiego sie będę trzymał bo to moja jedyna nadzieja...

ps. jestem "szczęsliwcem" z komisji nr 9 w Wawie, z sędzią Ibrom na czele

pepegit napisał:
a ja mam inną koncepcję, mianowicie: jak ktos pisał ze 149 musiał to zrobić prawidłowo, tj.: podnieść zarzut "dwufazowośći" orzekania a nie tylko 7,77,80, 107, 28 i na dokładkę 149 bo wtedy wychodził taki galimatias i jeżeli było trochę niekonekwencji to komisja mogła uważać, że nie rozumie sie istoty postepowania wznomiweniowego i inne nieprzyjemne epitety - które ktoś tu juz cytował
ale jeżeli ktoś wyłącznie poszedł w 7,77, 80, 107, 28 + 28 budowlanego i prawidłowo to uzasadnił czyli wszedł w drugą koncepceje bez nadmieniania o 149 to mógł zdać bo nie pomylił i nie namieszał w rozumoaniu

No ja też będę się trzymał Twojego drugiego rozumowania - mam 145 + 7 + 28 ust 2 + par 12 z Rozp i dalej o dwuzfazowości i przedwczesności rozstrzygnięcia

mam pytanie i prośbę...powiedzcie mi czy wiecie jak dotrzeć do drugiej pracy i oceny. w izbie pokazują tylko jedną pracę???

pepegit napisał:

niestety kumpel tak miał w k12 (nawet nie wspomniał o 149) i dwója!
Jego znajomy napomknął tylko w uzasadnieniu o dwufazowości postępowania i 3.

macius82 napisał:
To prawda, wydawali sie sympatyczni, zwlaszcza babeczki.
Ale byl taki gburowaty koles i on jest sedzia WSA...
slyszalem plote, ze chcial uwalic wszystkich co nie maja 149, ale ponoc ostatecznie zmienil zdanie. Mam nadzieje, ze to prawda..

wiesz, niektórzy uwalali nawet jak się miało 149:(
wiesz może coś więcej, jak procentowo wypadamy, kiedy wyniki? czy też wcześniej?

Z tym adminem to może nie przez zarzuty tyle pał? Wg. mnie pewnie coś formalnie było nie tak, może brak adresu organu (trzeba było samemu jakiś podać) albo brak wpisania opłaty. Wiem, wiem w zadaniu było, że nie trzeba było omawiać wysokości i sposoobu uiszczenia opłaty, ale nie jest napisane, że nie trzeba podać samej wysokości opłaty.

dla mnie jak ktoś podniósł 7, 77 kpa nie zrozumiał istoty postepowania wznowieniowego

andd79 napisał:
mam pytanie i prośbę...powiedzcie mi czy wiecie jak dotrzeć do drugiej pracy i oceny. w izbie pokazują tylko jedną pracę???

kserują wszystkie jak chcesz

nil napisał:
dla mnie jak ktoś podniósł 7, 77 kpa nie zrozumiał istoty postepowania wznowieniowego

Dobrze, że Ty Jaśnie Oświecona tak wszystko wspaniale ogarniasz...

blablab napisał:
Dobrze, że Ty Jaśnie Oświecona tak wszystko wspaniale ogarniasz...

właśnie też tego nie rozumiałam ale sędzia mnie oświecilł, jak zrozumieć ten jeden zarzut w kluczu, dlatego przekzauję info

nil napisał:

Drodzy Państwo:

Sędzia NSA Teresa Kobylecka, Sędziowie Sędzia WSA Beata Ziomek, Asesor WSA Syl-wester Miziołek, Sędzia NSA Joanna Runge-Lissowska, Sędziowie NSA: Roman Ciągle-wicz, Marek Stojanowski, sędzia NSA Maria Czapska-Górnikiewicz Sędziowie sędzia NSA Marek Stojanowski sędzia del. WSA Mariola Kowalska, Sędzia NSA Roman Hauser, Sę-dziowie NSA: Sędzia Maria Czapska-Górnikiewicz, Jerzy Stelmasiak, Sędzia NSA Wojciech Chróścielewski, Sędziowie NSA: Tadeusz Geremek, Andrzej Gliniecki, Sędzia NSA Krzysz-tof Ziółkowski, Sędziowie NSA: Jan Jędrkowiak, Barbara Skrzycka-Pilch, Sędzia WSA Wanda Antończyk, Sędziowie: WSA Dorota Jadwiszczok, NSA Krzysztof Ziółkowski, Sędzia NSA Anna Szkodzińska, Sędziowie: WSA Krystyna Daniel, NSA Andrzej Niecikowski, Sę-dzia NSA Halina Kuśmirek, Sędziowie WSA: Bożena Więch-Baranowska, Asesor Paweł Groński, Sędzia WSA Mirosława Kowalska, Sędziowie WSA: Tadeusz Nowak, Jolanta Zda-nowicz, Sędzia WSA Agnieszka Wilczewska-Rzepecka, Sędziowie WSA: Mariola Kowal-ska, Izabela Ostrowska.

Koleżanka NIL twierdzi, że Państwo nie rozumiecie istoty postępowania wznowieniowego. To prawda? Proszę się natychmiast przyznać.

;)

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót