Egzamin radcowski 2011

• Autor wątku Autor wątku ann_torun
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
nil napisał:
dla mnie jak ktoś podniósł 7, 77 kpa nie zrozumiał istoty postepowania wznowieniowego

No i taka jest przykra prawda. Ja podniosłem i przyznaję przeszedłem kompletnie obok tematu, nie zajmując się kwestią istoty/odmienności trybu wznowieniowego.
Tak więc nie mam szans na pozytywną ocenę.

igciu napisał:
Drodzy Państwo:

Sędzia NSA Teresa Kobylecka, Sędziowie Sędzia WSA Beata Ziomek, Asesor WSA Syl-wester Miziołek, Sędzia NSA Joanna Runge-Lissowska, Sędziowie NSA: Roman Ciągle-wicz, Marek Stojanowski, sędzia NSA Maria Czapska-Górnikiewicz Sędziowie sędzia NSA Marek Stojanowski sędzia del. WSA Mariola Kowalska, Sędzia NSA Roman Hauser, Sę-dziowie NSA: Sędzia Maria Czapska-Górnikiewicz, Jerzy Stelmasiak, Sędzia NSA Wojciech Chróścielewski, Sędziowie NSA: Tadeusz Geremek, Andrzej Gliniecki, Sędzia NSA Krzysz-tof Ziółkowski, Sędziowie NSA: Jan Jędrkowiak, Barbara Skrzycka-Pilch, Sędzia WSA Wanda Antończyk, Sędziowie: WSA Dorota Jadwiszczok, NSA Krzysztof Ziółkowski, Sędzia NSA Anna Szkodzińska, Sędziowie: WSA Krystyna Daniel, NSA Andrzej Niecikowski, Sę-dzia NSA Halina Kuśmirek, Sędziowie WSA: Bożena Więch-Baranowska, Asesor Paweł Groński, Sędzia WSA Mirosława Kowalska, Sędziowie WSA: Tadeusz Nowak, Jolanta Zda-nowicz, Sędzia WSA Agnieszka Wilczewska-Rzepecka, Sędziowie WSA: Mariola Kowal-ska, Izabela Ostrowska.

Koleżanka NIL twierdzi, że Państwo nie rozumiecie istoty postępowania wznowieniowego. To prawda? Proszę się natychmiast przyznać.

;)

<żarcik żarcik> Ale jaki żarcik!!! subtelne!

Johny chcesz powiedzieć, że brak adresu organu uwala pracę? załamałeś mnie........nie mam oczywiście adresu organu bo uznałam, że nie jest to pierwsze pismo w sprawie

JohnyKozak napisał:
Z tym adminem to może nie przez zarzuty tyle pał? Wg. mnie pewnie coś formalnie było nie tak, może brak adresu organu (trzeba było samemu jakiś podać) albo brak wpisania opłaty. Wiem, wiem w zadaniu było, że nie trzeba było omawiać wysokości i sposoobu uiszczenia opłaty, ale nie jest napisane, że nie trzeba podać samej wysokości opłaty.

Barca napisał:
Wita ulany w K4 w Katowicach. Admin. A drżałem 3 tygodnie przed cywilem. Nie mam słów.
czy mógłbym Cię prosić o info, co dostałeś z cywila, bo mamy podobne błędy. tak na pocieszenie. wiem, że pewnie nie masz teraz głowy na takie pierdoły,ale mimo wszystko...
pocieszające jest to, że do admina jest najwiecej podstaw do odwołania.
trzymam kciuki

INFORMACJA W SPRAWIE KOMISJI 15 (WAWA)
Dzwoniłam, a w zasadzie moja pani pełnomocnik, bo ja nie byłam w stanie.
Wyniki mają być terminowo, tj. 20 lipca. Dlatego, że komisja jeszcze sie nie zebrała, miała bowiem napięty grafik <cokolwiek znaczy napięty grafik komisji>.

ja nie chce się wymandrzać ale wyjasniła mi to osba kompetentna łączenie 149 z 7 i 77 kpa jest hjak się uważnie przyjżycie nie zrozumieniem kazusu, sama się boje bo mam w komisji osobę która układała zadanie

nil napisał:
ja nie chce się wymandrzać ale wyjasniła mi to osba kompetentna łączenie 149 z 7 i 77 kpa jest hjak się uważnie przyjżycie nie zrozumieniem kazusu, sama się boje bo mam w komisji osobę która układała zadanie

Ja też nie chcę się WYMANDRZAĆ, ale jeżeli za polszczyznę oblewają to leżysz...

nil napisał:
dzięki za zwrócenie uwagi, jestes spostrzegawcza

oczywiście, że jestem, ale nie na tyle, by odkryć istotę postępowania wznowieniowego, choć wystarczająco by wyłapać dwa błędy w Twojej poprzedniej wypowiedzi...

nil napisał:

przecież napisełm, że jak ktoś połączył 7,77 itp ze 149 to nie zrozumiał kazusu czy postępowania wznowieniowego

jak ktoś poszedł tylko w 149 to ok -trafił w klucz i jest ok zakładjąc, że wszystko inne jest ok

jak ktoś poszedł tylko w 7,77 itp + 28 to przyjął druga koncepcję wynikającą z odmiennego orzecznictwa i tutaj zdanie zależy tylko jaki pogląd na takie podejście ma szanowna komisja

ps. nil chyba jesteśmy z tej samej komisji?

Dajcie spokój,
Skoro sędziowie WSA mają wątpliwosci, jak ma być, to aplikantów - i to radcowskich za to nie można uwalać.
Ci, co się mądrzą, że kazus z admininstracji był prosty - ciekawe, co by było, jakbyście nie natrafili na wyrok? Dla Was był prosty, bo po prostu zerżnęliście wyrok...
Sprawa odmowy wznowienia jest kontrowersyjna.
W naszym kazusie, organ nie badał przed wznowieniem, czy wnioskodawca jest stroną, tylko uznał z góry, że skoro sąsiad to nie może być w strefie oddziaływania.
Nie wmówicie mi, że jak organ z góry będzie wiedział, że ktoś nie jest stroną, ma wznowić postępowanie, i dopiero jak wznowi bez sensu, ma stwierdzić, że wnioskodawca nie jest stroną.
Dalej podtrzymuję, że układający pytanie z administracji strzelił gola. Tym bardziej, że mógł założyć, że nie wszyscy będą mieli wyrok (jak powiedziano nam przed egz. - LEX jest jedynie pomocniczo udostępniony, zdający mają sami zapewnić sobie materiały)

pepegit napisał:
przecież napisełm, że jak ktoś połączył 7,77 itp ze 149 to nie zrozumiał kazusu czy postępowania wznowieniowego

jak ktoś poszedł tylko w 149 to ok -trafił w klucz i jest ok zakładjąc, że wszystko inne jest ok

jak ktoś poszedł tylko w 7,77 itp + 28 to przyjął druga koncepcję wynikającą z odmiennego orzecznictwa i tutaj zdanie zależy tylko jaki pogląd na takie podejście ma szanowna komisja

ja w 9 mam nadzieję że sędzia która układała klucz do zadania będzie oceniać pracę całościowo, a nie tylko stwierdzi że nie ma tego zarzutu

pepegit napisał:

gdyby było w istocie tak jak twierdzisz, to ludzie, którzy poszli drogą 7, 77, 28, nawet 138, a nie wspomnieli o 149 - zdawaliby. A tak nie jest! po co więc te dywagacje...

Mecenaski, dajcie spokój. Pax inter pares ;)
Nerwówka nikomu nie pomoże, a osobiste wycieczki popsują atmosferę i tak trudną dla oczekujących na wyniki.

najlepiej będzie jak się ujawni osoba z 6 z adm. i napisze jak wyglądała jej praca

nil napisał:

Twierdzisz, że w/w są nie (hmmm) kompetentni??

Z tym niebadaniem statusu strony w postępowaniu z wniosku o wznowienie to jest jakaś kabała. Abstrahując od odmienności w orzecznictwie, mam trzy pytania:

1. Jeżeli już skarżymy do WSA i jesteśmy w WSA w sytuacji takiej jak w kazusie na egzaminie, to jaki jest sens uwalenia postanowień organów tylko na kwestii formalnej (że nie powinni jeszcze badać statusu strony), w sytuacji w której zbadali i zbadali źle? Czemu nie spróbować uczynić od razu z tego przedmiotu rozpoznania WSA? Przecież jeżeli WSA uchyli postanowienie tylko na "magicznym zarzucie", to co zrobią organy?? Bo ja obstawiam, że wznowią i odmówią uchylenia decyzji, uznając (ponownie zresztą), że klient to nie - strona. Tu dogmatycy powiedzą, że BINGO- i tu możesz skarżyć to ustalenie. Świetnie. Szkoda, że będzie to dopiero za jakiś rok czasu (i to pod warunkiem, że Wojewoda nie złoży kasacyjnej, bo wtedy to pewnie pykną dwa latka), a w międzyczasie sąsiad przebuduje swój kurnik na willę.

2. Jeżeli mamy wznawiać każde postępowanie, w którym ktoś tylko powołał się na 145.1.4 i zachował termin, to czy ta koncepcja dotyczy także np. sytuacji, w której nasz znienawidzony sąsiad Y dostał decyzją jakąś zapomogę. Y złożył do akt zaświadczenie o zarobkach, liczbie dzieci ślubnych, nieślubnych, płaconych alimentach, wziętych pożyczkach itd.

I rozumiem, że nie macie nic (o Rozumiejący Istotę Wznowienia) przeciwko temu, że jeżeli takie postępowanie należy na nasz wniosek z automatu wznowić, to my również z automatu (po automatycznym postanowieniu o wznowieniu) dostajemy także wgląd w akta postępowania i wszytskie wrażliwe dane??

Jest git??

3. Dlaczego art. 147 mówi, że wznowić postępowanie na 145.1.4 można wyłącznie na wniosek strony?

renataxxx napisał:
Dajcie spokój,
Sprawa odmowy wznowienia jest kontrowersyjna.
W naszym kazusie, organ nie badał przed wznowieniem, czy wnioskodawca jest stroną, tylko uznał z góry, że skoro sąsiad to nie może być w strefie oddziaływania.
Nie wmówicie mi, że jak organ z góry będzie wiedział, że ktoś nie jest stroną, ma wznowić postępowanie, i dopiero jak wznowi bez sensu, ma stwierdzić, że wnioskodawca nie jest stroną.

jeżeli uznał, że nie jest stroną to też dokonał "jakiegoś badania" bo na jakiejś podstawie przyjął, że stroną nie jest - a to już jest jakas forma postepowania dowodowego

nie chcę wsadzać kija w mrowisko, nie widziałam prac ludzi którzy zaliczyli ani prac ludzi którym się to nie udało, ale niestety przestaję wierzyć w uczciwość tego egzaminu, bo co do anonimowości to juz dawno przestałam...

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót