Egzamin radcowski 2011

• Autor wątku Autor wątku ann_torun
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
Jak nic się nie zmieni w tej dyskusji to wątek zostanie zamknięty.
Uważam że ponad 780 stron, ponad 7800 postów i ponad milion odsłon całkowicie wyczerpuje wątek, który zszedł już dawno na manowce.
@Jeremi otrzymałeś ostrzeżenie.
Powinniście być dla siebie wsparciem a skaczecie sobie do oczu.
Widać że wielu nie dojrzało do tego aby reprezentować kogokolwiek gdziekolwiek przed kimkolwiek.
Czas się ogarnąć bo reprezentujecie przede wszystkim siebie...a jak widzę nie wszyscy mają co zaprezentować oprócz kwiecistych powiedzonek, docinek i nabijania się z innych.
Wstyd.

Jeremi007 napisał:
albo nie bo już znikam naprawdę .... żona czeka i odwołanie czas zacząć pisać w końcu (tak naprawdę) heehehehehe :) buziaczki.

żona?! hehe. No nie wydaje mnie się....

Jeremi 007 - jeżeli taki jesteś mądry, w co nie wątpię, to pomóż innym w odwołaniu.;) zrobisz dobry uczynek.

Czy ktoś jeszcze martwi się egzaminem? Mam wrażenie, że powinniście założyć wątek "Zasady etyki radcy prawnego w dobie informatyzacji, a sprawa polska"...

OOOOO, ale gruchnęło ja mnie nie było, ale w sumie Moderator ma rację.

Moja propozycja jest taka, by się ograniczyć do:
info o ogłoszeniu wyników,
kto i za co zdał,
kto i za co oblał,
podzielenie się argumentami do odowołania

nil napisał:
dla mnie jak ktoś podniósł 7, 77 kpa nie zrozumiał istoty postepowania wznowieniowego

tak?
ja podniosłam i 5 dostałam
oprócz tego 149 też

Wracając ad rem i pozostawiając bez komentarza przepychanki słowne dnia dzisiejszego.
Czy osoba, która dostałą ocenę pozytywną przy złej reprezentacji, jest w stanie podać uzasadnienie co swojej oceny? Pominąwszy kwestię ważności/nieważności umowy, może argumentacja do oceny pomogłaby przy odwołaniach?

morel_a napisał:
tak?
ja podniosłam i 5 dostałam
oprócz tego 149 też

DZIĘKUJĘ CI!!! Gratuluję pięknej oceny.
Martwiłam sie dzisiaj tym wcześniejszym postem o niezrozumieniu istoty postępowania wznowieniowego.

KANTapli napisał:
Moja propozycja jest taka, by się ograniczyć do:
info o ogłoszeniu wyników,
kto i za co zdał,
kto i za co oblał,
podzielenie się argumentami do odowołania
Aż takiego formalizmu nie trzeba to Forum Młodych Prawników, dyskusja jest dopuszczalna a nawet potrzebna...byle z szacunkiem do siebie nawzajem.

ojejka napisał:
miałam bardzo podobnie,dziwne ze 2,a znasz uzasadnienie?

Ja rownież mialam podobnie i dostałam 2 z cywila w Katowicach w komisji nr 4. U mnie to chyba kwestia uzasadnienia, nie wiem bo jeszcze nie można zobaczyć uchwał

Cześć Wam, nie zdałem tylko cywilnego, poniżej treśc zarzutow, co o tym myslicie, słuszna ndst?
Działając w imieniu powódki, w oparciu o pełnomocnictwo znajdujące się w
aktach sprawy, składam na podstawie art. 361 § 1 i § 2 apelację od powyższego wyroku. Zaskarżam wyrok w części oddalającej powództwo odnośnie punktu I co do odsetek ustawowych od zadośćuczynienia w kwocie 33.100,00 zł od dnia 16 maja 2008 r. do dnia 24 listopada 2009 r. oraz w całości punkt 3 wyroku oddalającego powództwo co do zasądzenia kwoty 20 000,00 zł tytułem zadośćuczynienia wraz z odsetkami ustawowymi od dnia wytoczenia powództwa do dnia zapłaty.
Zaskarżonemu wyrokowi zarzucam:
1) naruszenie przepisów postępowania, mianowicie art. 233 § 1 k.p.c.
poprzez przyjęcie, iz opinia biegłego z zakresu rekonstrukcji przyczyn wypadku
pozwala na określenie stopnia przyczynienia się powódki do powstania szkody,
podczas gdy z jej tresci wynika, iż biegły nie posiadał pełnej wiedzy na temat
zdarzenia i dlatego nie mógł go ocenic w sposób pełny,
2) naruszenie przepisów postepowania, mianowicie art. 233 § 1 k.p.c.
poprzez pominięcie dowodu z przesłuchania powódki, której zeznania mogły mieć istotne znaczenie dla rozstrzygnięcia niniejszej sprawy,
3) naruszenie przepisów postępowania, mianowice art. 328 §2 poprzez
niewskazanie w uzasadnieniu wyroku podstawy prawnej z przytoczeniem przepisów
prawa, wbrew obowiązkowi wynikającemu z powyższego artykułu na skutek czego
sąd oddalił powództwo w zakresie odsetek ustawowych od kwoty 33.100 zł od dnia
16 maja 2008 r. do dnia 24 listopada 2009 r,
4) naruszenie przepisu prawa materialnego, mianowice art. 45 ust. 1 pkt 3
Prawa o ruchu drogowym, poprzez jego niezastosowanie, na skutek czego Sąd I instancji ocenił przyczynienie sie powódki do zaistaniałego wypadku na 20 %.
Wskazując na powyższe zarzuty, wnoszę na podstawie art. 386 § 1 k.p.c. o
zmianę zaskarżonego wyroku w punkcie I poprzez zasądzenie od pozwanego na
rzecz powódki odsetek ustawowych tytułem zadośćuczynienia od kwoty 33.100 zł od dnia 16 maja 2008 r. do dnia 24 listopada 2009 r.
Wnoszę ponadto o zmianę punktu III wyroku poprzez zasądzenie od
pozwanego na rzecz powódki zadośćuczynienia w kwocie 20 000,00 zł wraz z
odsetkami ustawowymi od dnia wytoczenia powództwa do dnia zapłaty z uwagi na to, że powódka w ogóle nie przyczyniła sie do wypadku.
Ponadto wnoszę o zasądzenie kosztów procesu za dwie instancje od
pozwanego na rzecz powódki, w tym kosztów zastępstwa procesowego według norm przepisanych.

ninoczka1982 napisał:
zaskarżyłam tylko co do 10,000 tyś i zdałam, najważniejsze chyba było podniesienie 233 kpc w zakresie opinii biegłego, nie skarżyłam ani 445 ani odsetek a tylko 233 kpc 362 kc i koszty i na 3 wystarczyło

w KTÓREJ IZBIE? bo u mnie za podobną pracę 2 dostał kolega

zabrzanin napisał:
Cześć Wam, nie zdałem tylko cywilnego, poniżej treśc zarzutow, co o tym myslicie, słuszna ndst?
Działając w imieniu powódki, w oparciu o pełnomocnictwo znajdujące się w
aktach sprawy, składam na podstawie art. 361 § 1 i § 2 apelację od powyższego wyroku. Zaskarżam wyrok w części oddalającej powództwo odnośnie punktu I co do odsetek ustawowych od zadośćuczynienia w kwocie 33.100,00 zł od dnia 16 maja 2008 r. do dnia 24 listopada 2009 r. oraz w całości punkt 3 wyroku oddalającego powództwo co do zasądzenia kwoty 20 000,00 zł tytułem zadośćuczynienia wraz z odsetkami ustawowymi od dnia wytoczenia powództwa do dnia zapłaty.
Zaskarżonemu wyrokowi zarzucam:
1) naruszenie przepisów postępowania, mianowicie art. 233 § 1 k.p.c.
poprzez przyjęcie, iz opinia biegłego z zakresu rekonstrukcji przyczyn wypadku
pozwala na określenie stopnia przyczynienia się powódki do powstania szkody,
podczas gdy z jej tresci wynika, iż biegły nie posiadał pełnej wiedzy na temat
zdarzenia i dlatego nie mógł go ocenic w sposób pełny,
2) naruszenie przepisów postepowania, mianowicie art. 233 § 1 k.p.c.
poprzez pominięcie dowodu z przesłuchania powódki, której zeznania mogły mieć istotne znaczenie dla rozstrzygnięcia niniejszej sprawy,
3) naruszenie przepisów postępowania, mianowice art. 328 §2 poprzez
niewskazanie w uzasadnieniu wyroku podstawy prawnej z przytoczeniem przepisów
prawa, wbrew obowiązkowi wynikającemu z powyższego artykułu na skutek czego
sąd oddalił powództwo w zakresie odsetek ustawowych od kwoty 33.100 zł od dnia
16 maja 2008 r. do dnia 24 listopada 2009 r,
4) naruszenie przepisu prawa materialnego, mianowice art. 45 ust. 1 pkt 3
Prawa o ruchu drogowym, poprzez jego niezastosowanie, na skutek czego Sąd I instancji ocenił przyczynienie sie powódki do zaistaniałego wypadku na 20 %.
Wskazując na powyższe zarzuty, wnoszę na podstawie art. 386 § 1 k.p.c. o
zmianę zaskarżonego wyroku w punkcie I poprzez zasądzenie od pozwanego na
rzecz powódki odsetek ustawowych tytułem zadośćuczynienia od kwoty 33.100 zł od dnia 16 maja 2008 r. do dnia 24 listopada 2009 r.
Wnoszę ponadto o zmianę punktu III wyroku poprzez zasądzenie od
pozwanego na rzecz powódki zadośćuczynienia w kwocie 20 000,00 zł wraz z
odsetkami ustawowymi od dnia wytoczenia powództwa do dnia zapłaty z uwagi na to, że powódka w ogóle nie przyczyniła sie do wypadku.
Ponadto wnoszę o zasądzenie kosztów procesu za dwie instancje od
pozwanego na rzecz powódki, w tym kosztów zastępstwa procesowego według norm przepisanych.

Zdawałeś w Katowiacach? W której komisji?

A kwestionowałeś w uzasadnieniu adekwatność 60.000 do rozmiaru krzywdy, czyli 445.

Według mnie za to co pokazałeś nie ma podstaw do ndst.

Własnie nie wskazałem art. 445 kc, oprócz naruszonych przepisow postepowania wskazałem art. 45 pr o ruchu drogowym, ktorego sad nie zatosowal. Chcialbym wnieść odwołanie dlatego prosze Was o jakies opinie, nie mam jeszcze uchwały, wiec na razie tylko w zarysach.

zabrzanin napisał:
Własnie nie wskazałem art. 445 kc, oprócz naruszonych przepisow postepowania wskazałem art. 45 pr o ruchu drogowym, ktorego sad nie zatosowal. Chcialbym wnieść odwołanie dlatego prosze Was o jakies opinie, nie mam jeszcze uchwały, wiec na razie tylko w zarysach.

To jak uzasadniłeś, że 20.000 skarżysz, skoro przyczynienie to tylko 10.000?

napisałem, że gdyby sąd zastosował art. 45 pr o ruchu drogowym, to wówczas uzanłby ze powodka w ogole nie przyczynila sie do wypadku i w związku z tym powinien zasądzic 20,000, zł - - - tak w skrócie

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót