Egzamin radcowski 2011

• Autor wątku Autor wątku ann_torun
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
Mistrz2000 napisał:
Co myślicie o takim błędzie w umowie:
ustanowiłem zastaw rejestrowy (to znaczy chciałem ustanowić), zawarłem wszystkie niezbędne postanowienia odnoszące sie do jego ustanoiwenia, ale zjadłem wyraz 'rejestrowy' i wyszło mniej więcej tak:
(...) ustanawiam zastaw do maksymalnej kwoty zabezpieczenia (...) i dalej postanowienia o pozostaawnieniu przedmiotu zastawu u kupującego, obowiazki zgłoszenia do sądu rejestrowego itd. Czy poczytają mi to jako zjedzenie wyrazu, skoro reszta postanowień odnosi się do zastawu rejestrowego, czy w ogóle uznają, że lipa?
Wiesz, wiele zależy od komicji, oceniających...
A w jakiej komisji zdawałeś i jaka izba? Masz już wyniki, czy jeszcze oczekujesz?

to plotka z wynikami w tej k.15 z wawy?
może ktoś wie, kiedy je opublikują i czy je faktycznie mają?
Przecież jeszcze rano była mowa o tym, że się komisja nie zebrała i nie uradziła nad wynikami.

po_egz napisał:
Art. 32 ustawy o radcach
Aplikacja radcowska rozpoczyna się 1 stycznia każdego roku i trwa trzy lata.

Czy następny rocznik jeszcze ma stare zasady?

"Aplikacja radcowska rozpoczyna się 1 stycznia każdego roku i trwa trzy lata." - nas i ich rocznik obowiaują jeszcze stare zasady

no chyba że kolega mnie tu podstepnie oszukuje ;).

Ale na poważnie tak, ich szkolenie też trwa 3,5 na 1000% ręczę głową

Mistrz2000 napisał:
wawa 6, jeszcze czekam

To trzymam kciuki!!!
Jak pisałe, wiele zależy od komisji.
Np. w Katowicach, w K4 uwalili na tym kilka osób. Nie wiem jak w innych komisjach, ale w K4 uwalili generalnie ponad połowe ludzi, a pozostałych trzech komisjach od 10 do 20%.
Ja mam problem podobny do Ciebie, treść odnosci się do zastawu rejestrowego, i o nim tez traktuje, ale niestety zabrakło mi słowa REJESTROWY, rzecz pozostawiłem w rękach kupującego (czyli jak strzelił z rejestrowego) i niestety to zaważyło o ndst :-(

migele napisał:
To trzymam kciuki!!!
Jak pisałe, wiele zależy od komisji.
Np. w Katowicach, w K4 uwalili na tym kilka osób. Nie wiem jak w innych komisjach, ale w K4 uwalili generalnie ponad połowe ludzi, a pozostałych trzech komisjach od 10 do 20%.
Ja mam problem podobny do Ciebie, treść odnosci się do zastawu rejestrowego, i o nim tez traktuje, ale niestety zabrakło mi słowa REJESTROWY, rzecz pozostawiłem w rękach kupującego (czyli jak strzelił z rejestrowego) i niestety to zaważyło o ndst :-(

Ja nie zdałam cywila, ale z rozmów z kolegami wynika, że b. dużo osób w K4 w Katowicach nie zdało z powodu kwestii zastawu. Przykre, z tego co ludzie piszę w niektórych komisjach 3 było nawet za bezwarunkową umowę, a u nas tyle pał z powodu zastawu. :(

Czytając Wasze posty...jutro Olsztyn, Łódz, Bydgoszcz i Szczecin. Oj będzie się działo:) Trzymam za wszystkich łapki:)

nagakuna napisał:
Ja nie zdałam cywila, ale z rozmów z kolegami wynika, że b. dużo osób w K4 w Katowicach nie zdało z powodu kwestii zastawu. Przykre, z tego co ludzie piszę w niektórych komisjach 3 było nawet za bezwarunkową umowę, a u nas tyle pał z powodu zastawu. :(

a co miałaś z cywila co zarzuciłaś ?

Solen napisał:
Czytając Wasze posty...jutro Olsztyn, Łódz, Bydgoszcz i Szczecin. Oj będzie się działo:) Trzymam za wszystkich łapki:)

Przyda się bardzo, chyba nie zasnę:o

AgaDominika napisał:

Qrcze tak czytam jeszcze raz i raz wasze posty i ostatnie pytanko: czy kogoś puścili bez ruszania odsetek? Prześladują mnie w dzień i w nocy:help

smaklimonki napisał:
Qrcze tak czytam jeszcze raz i raz wasze posty i ostatnie pytanko: czy kogoś puścili bez ruszania odsetek? Prześladują mnie w dzień i w nocy:help

pisali wcześniej że puszczali ja znowu zaskarżyłam te cholerne odsetki ale ich nie uzasadniłam :((

AgaDominika napisał:

Zarzuciłam 227 - niezebranie całości materiału dowodowego poprzez nieustalenei czy przeciwległy pas jest zajęty. Następnie 233 - wyciągnięcie błędnych wniosków z treści opinii i ogólnie z niepełnego materiału dowodowego. W uzasadnieniu podniosłam, ze konsekwencją 233 było błędne ustalenie przyczynienia na 20% (ale bez wymienienia magicznego 262). W uzasadnieniu podniosłam, że w konsekwencji powyższych błędów 445 zostało naruszone, ale uzasadniłam, iż przy naruszeniu granic swobodnej oceny nie skarży się przepisu prawa materialnego (445) tylko skarży się przekroczenie granic swobodnej oceny co tez uczynilam wskazując, iż sąd oparł swoje rozumowanie na błędnym stanie faktycznym.

Skarżyłam 20.000 i odsetki od dnia wniesienia pozwu plus odsetki od 33.100 od 16.05.2008 i tutaj z rozpędu napisałam "do dnia zapłaty" :mad:, chociaż podniosłam wyraźnie w uzasadnieniu, iż skarżę odsetki "w części niezasądzonej" i skrarżyłam wyłącznie pkt III.

Dodatkowo mam zły w.p.s. i wniosek kasatoryjny, bo mi się wydawalo, zę przy takim niedookreślonym stanie faktycznym sąd może przeprowadzić na nowo postępowanie dowodowe co do przyczynienia.

W sumie pomysl miałam niezły, ale wykonanie dużo gorsze, dostałam 2.:confused:

smaklimonki napisał:

Koleżanka nie skarżyła odsetek bo uznała, że się nie należą i zdała. Miała zarzut 233, w uzasadnieniu miała, iż konsekwencją 233 jest naruszenie 362 i 445, nie dawala tego do petitum bo, jak mi powiedziała, nie stawia zarzutów mieszanych. Dostała 3.

pytanie czy zarzut 223 na 3 przeszedłw warszawie?? miałem podobną koncepcję plus odsetki itd, a o 445 tylko w uzasadnieniu.

podkop_kreta napisał:
to plotka z wynikami w tej k.15 z wawy?
może ktoś wie, kiedy je opublikują i czy je faktycznie mają?
Przecież jeszcze rano była mowa o tym, że się komisja nie zebrała i nie uradziła nad wynikami.

Info z dziś z rady -jutro zbierają się 2 komisje (które nie byli w stanie powiedzieć). Jak uchwalą to jest odgórny prikaz wywieszania wyników asap bez czekania na termin. Czyli jest szansa że jutro:)

Anhella napisał:
Info z dziś z rady -jutro zbierają się 2 komisje (które nie byli w stanie powiedzieć). Jak uchwalą to jest odgórny prikaz wywieszania wyników asap bez czekania na termin. Czyli jest szansa że jutro:)

Czyli moze 6 i 15..
Byloby super. Czlowiek jakos by sie ogarnal przez weekend.. :)

Z tego co słyszałem to troche ludzi oblalo cywila we wroclawiu. z czego Was oblali dokladnie, wiecie już? Bedziecie odwoływac się?

smaklimonki napisał:

przecież z cywila w Olsztynie wszyscy zdali

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót