B
biedna_ja
Użytkownik
- Odpowiedzi
- 233
zomada napisał:komisja nr 4 ogłosiła wyniki w Poznaniu - zdało ok. 75%. Nie jest źle.
Czy ktoś wie kiedy pozostałe komisje ogłoszą wyniki?
a jak gospod. ???
zła rep = ndst?
Podążaj za instrukcjami wyświetlonymi na poniższym wideo, aby zainstalować aplikację internetową na Twoim urządzeniu.
Uwaga: Ta opcja może nie być dostępna w niektórych przeglądarkach internetowych.
zomada napisał:komisja nr 4 ogłosiła wyniki w Poznaniu - zdało ok. 75%. Nie jest źle.
Czy ktoś wie kiedy pozostałe komisje ogłoszą wyniki?
Korniles napisał:Żadna z tych kwestii z osobna ani łącznie nie uzasadnia ndst. Po kolei:
Art. 374 mówi o pismach i zamówieniach. Umowa nie jest ani pismem ani zamówieniem. Po drugie, jakie ryzyko, kto podkabluje sprzedającego. Kupujący będący członkiem zarządu? Po trzecie, nawet jeśli, to jest to ryzyko sprzedającego, co to obchodzi kupującego.
Odnośnie zastawu: Przesłanką skuteczności zastawu nie jest opisywanie w umowie, czy został lub kiedy zostanie wydany. Jest to czynność realna. Żaden przepis nie nakłada opisywania tego w umowie. W zadaniu nie było napisane, że mamy obowiązek opisywać wszystkie elementy stanu faktycznego, od których zależy skuteczność umowy. Równie dobrze ktoś mógłby zarzucić np., że zdający nie napisał, że kupujący ma zdolność do czynności prawnych. To też przesłanka skuteczności (a nawet ważności), i to całej umowy.
biedna_ja napisał:a jak gospod. ???
zła rep = ndst?
zomada napisał:Odnosnie repr. to nie wiem. Wyniki są na stronie oirp poznań. Większość pał z gosp. i admin, nieliczne z cywila.
tprokop8 napisał:Proszę czytać z uzasadnieniem. Ostatecznie skargę uwzględniono.
Wyrok Wojewódzkiego Sądu Administracyjnego siedziba w Warszawie z 2006-02-13, VII SA/Wa 810/05
.
szargiel napisał:Prawda, że zastaw to czynność realna i normalnie można by pominąć w umowie pewne kwestie. Ale to był egzamin zawodowy sprawdzający Twoją wiedzę i umiejętności, a więc nie pisało się jedynie normalnej umowy z załącznikami, ale umowę idealną, która miała zawierać wszystkie elementy wymagane przez prawo, bez względu na to, czy powodują nieważność, czy nie. To tak jak z apelacją, itd. Normalnie, jak nie wpiszesz wartości przedmiotu zaskarżenia to Sąd Cię wezwie do uzupełnienia braku i już, a na tym egzaminie należało to po prostu prawidłowo oznaczyć i podejrzewam, że brak w.p.z. mógłby skutkować obniżeniem oceny.
Jak nie wskazało się egzaminatorowi, że zastaw został wydany, to znaczy, w tym konkretnym przypadku egzaminu, że nie masz pojęcia, iż przedmiot zastawu musi być wydany. Przynajmnie moim zdaniem tak to działało na egzaminie. Poza tym, wprost było napisane, iż można poczynić pewne założenia, co jest równoznaczne z tym, że jak je już poczynimy to powinny znaleźć odzwiercidelenie w umowie.
Inna kwestia, to to, że brak NIP, czy tam REGONu nie powinien decydować o ndst. Jeżeli tak by było, to byłby absurd. Choć, jak ktoś już wspomniał poprzednio, nam tez wpajano, żeby w umowie wpisywać wszystko (NIP, REGON, kapitał zakładowy, itd.). Ale myślę, że to nie brak tego zadecydował o ndst, ale własnie brak wydania przedmiotu zastawu.
szamag napisał:Ja bym dorzuciła jeszcze Kom. nr 7 w W-wie. To ta Komisja, która ogłaszała wyniki jako pierwsza (ponad 60% zdało). Była tam znajoma, która nie miała ani 149, ani 145. Tylko siódemki, 28 prb i 138. Twierdzi też, że nawet nie wspomniała o dwufazowości postępowania i zdała.
KANTapli napisał:Hey, hey tu Poznań, Komisja 4.
Ja zdałem - ocenki mam bardzo ładne i ładne. Swoje zarzuty wrzucałem już na forum tak tydzień/dwa po egzaminach.
Z cywila mam wpz 10k, skarżone tylko przyczynienie + odsetki od 90 dnia i od doręczenia pozwu (i 5)
karne mam skarżone w całości i do ponownego rozpoznania (i 4)
admin mam bez cyferki 149 (jest 145 + 7 + 28 ust2 + rozp), ale w samym zarzucie mam wskazane o przedwczesności działania organu + szeroko w uzasadnieniu o dwufazowości (i 4)
gosp na 5 (repra przez pełnomocnika RN + zastaw czynnością realną, upiekła mi się zapłata w gotówce)\\Nie znam szczegółów ocen - siedzę teraz na plaży, a potem na objazdówkę po Małopolsce, więc konkrety będę znał w przyszły poniedziałek
do biednej - w Poznaniu reprezentacja przez zarząd = ndst bez względu na resztę .
Pozdrawiam wszystkich szczęśliwych.
Dla wtajemniczonych - nie muszę niczego odszczekiwać, a zdania nie zmieniam.
Ja zdałem - ocenki mam bardzo ładne i ładne. Swoje zarzuty wrzucałem już na forum tak tydzień/dwa po egzaminach.
Z cywila mam wpz 10k, skarżone tylko przyczynienie + odsetki od 90 dnia i od doręczenia pozwu (i 5)
admin mam bez cyferki 149 (jest 145 + 7 + 28 ust2 + rozp), ale w samym zarzucie mam wskazane o przedwczesności działania organu + szeroko w uzasadnieniu o dwufazowości (i 4)
gosp na 5 (repra przez pełnomocnika RN + zastaw czynnością realną, upiekła mi się zapłata w gotówce)\\Nie znam szczegółów ocen - siedzę teraz na plaży, a potem na objazdówkę po Małopolsce, więc konkrety będę znał w przyszły poniedziałek
do biednej - w Poznaniu reprezentacja przez zarząd = ndst bez względu na resztę .
po_egz napisał:KANTapli:
Dwie komisje postanowiły się nie spieszyć i wyniki będą 26 sierpnia. Dla mnie to jest po prostu niezrozumiałe. Jak można sobie tak lekką ręką do tego podchodzić i skazywać setkę ludzi na dalsze czekanie. Skandal
zomada napisał:Dokładnie. Jak zobaczyłem na stronie oirp poznań, że 4 komisja dała wyniki, to pomyślałem no fajnie, za kilka minut wrzucą pewnie pozostałe wyniki. A tu taka lipa, 26 sierpnia.
Jednak powinny być jakieś standardy zachowane i wszystkie komisje powinny ogłosić wyniki razem.