Egzamin radcowski 2011

• Autor wątku Autor wątku ann_torun
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
Aktualizacja:

- Wygrzebałem, że SŁYNNY macius82 pisał na forum, że zdał w k15 w Warszawie nie mając nic o 149 w zarzutach i w uzasadnieniu ani słowa. Wydaje się, że to co pisał powinno być prawdziwe bo niedługo po tym wymiksował się z forum :o
- we Wrocławiu wygląda na to że wszystkie komisje przepuszczały – niania-1

Zbiorcze zestawienie (myśl przewodnia: zdać bez 149):

Warszawa: komisja nr 3,6,7,11,12,13,15,16
Gdańsk: komisja nr 2(?), 3,
Kraków: komisja nr 1, 2(?), 3, 4(?)
Katowice: komisja nr 2,
Wrocław: komisja nr WSZYSTKIE
Olsztyn: komisja nr ...
Toruń: komisja nr ...
Kielce: komisja nr ...
Łódź: komisja nr ...
Lublin: komisja nr ...

To są miasta, w kt. na pewno osoby zdawały bez 149 - brakuje nr komisji.
Prośba o wpisy !!!

Legenda:
Boldem zaznaczono „komisje-pewniaki”
(?) – do potwierdzenia, czy przechodziło bez 149

Niestety poza informacją dotyczącą gospodarczego nic nie wiem - wszyscy moi znajomi jeszcze czekają na wyniki. Może poniższe info coś Wam pomoże.

Ja - tak sądzę - mam 4, a nie 5 z admina, bo nie mam magicznej 149 w zarzutach, choć w samym zarzucie i uzasadnienie mam o 2fazowości. Tak więc DOMYŚLAM się wyłącznie, że sprawa ze 149 jest dość istotna w Poznaniu, gdyż mnie obniżyła ocenę, ale nie wiem jakie to ma przełożenie na drugą drogę Igcia.

Karne - po ogłoszeniu klucza - myślałem, że będzie 5, a tu "tylko" 4 i nie wiem za co, ale karne nie jest raczej w ogóle problemem w skali kraju, więc pewnie nie będzie to przedmiotem Waszego zainteresowania.

Z cywila mam skarżone odsetki w ramach pkt I (i jeszcze raz w ramach III - po szczegóły odsyłam do moich zarzutów wrzuconych na tym forum) + tylko 10k (ale w założeniach mam, że dysponuję pisemną zgodą klientki na odstąpienie od skarżenia ponad te 10k + wytłumaczenie, dlaczego tak robię-> w skrócie chodzi o brak podstaw do skarżenia 445 i możliwość przegrania kosztów), poza tym wszystko cacy (233, 362, pr. drogowe no i owszem koszty oraz dość szczegółowe uzasadnienie o kosztach, w tym dlaczego od takiego i takiego dnia); jeszcze wczoraj modliłem się o 3, a tu 5 i sam jestem niezwykle ciekawy uzasadnienia do swojej pracy, bo bałem się oblania (zakładam, że spodobały się moje zastrzeżenia).

Ostatnia edycja:
maciuś82 był obawiam się rodzynkiem, bo nie słychać o innym takim wyniku, proponuje wykreślić 15 - a co dopiero robić z niej pewniaka ! mnie nie puścili nawet ze 145 - "niepierwszorzędne zarzuty" - skandal IMHO:mad:

a w konsekwencji

Proponuję więc zrobic osobną listę komisji, w których zachodziły rozbieżności wewnątrz np. 15, ale z drugiej strony trudno polegać na jednym wpisie, dlatego potrzeba tutaj też pewniaków

cassaass napisał:
Aktualizacja:

- Wygrzebałem, że SŁYNNY macius82 pisał na forum, że zdał w k15 w Warszawie nie mając nic o 149 w zarzutach i w uzasadnieniu ani słowa. Wydaje się, że to co pisał powinno być prawdziwe bo niedługo po tym wymiksował się z forum :o
- we Wrocławiu wygląda na to że wszystkie komisje przepuszczały – niania-1

Zbiorcze zestawienie (myśl przewodnia: zdać bez 149):

Warszawa: komisja nr 3,6,7,11,12,13,15,16
Gdańsk: komisja nr 2(?), 3,
Kraków: komisja nr 1, 2(?), 3, 4(?)
Katowice: komisja nr 2,
Olsztyn: komisja nr ...
Toruń: komisja nr ...
Kielce: komisja nr ...
Łódź: komisja nr ...
Lublin: komisja nr ...

To są miasta, w kt. na pewno osoby zdawały bez 149 - brakuje nr komisji.
Prośba o wpisy !!!

Legenda:
Boldem zaznaczono „komisje-pewniaki”
(?) – do potwierdzenia, czy przechodziło bez 149

A to bardzo ciekawe, bo tam linia orzecznicza w realu podobno bardzo pro149, a mimo to zachowano zdrowy rozsądek !!!!!!!!!!
WROCŁAW MIASTEM KULTURY:serce:

najpeiej myć samochód od góry, bo można porysować piachem i niech to służy za motto ze wskazaniem na przesądzenie przez wsa o przymiocie strony

marcowy zając napisał:
Ale również mieliśmy do czynienia z postępowaniem dowodowym przed wznowieniem, a Wielcy RIW twierdzą, że tak nie wolno.
Generalnie oczywista niestrona jest wtedy chyba gdy strona powołuje się na okoliczności z których wynika, że nie może być stroną (na podstawie 28 ust. 2 budowlanki). Na przykład jest najemcą.
Ale z drugiej strony to organ nie jest przecież związany oświadczeniami strony i na podstawie art. 7 kpa ma dążyć do ustalenia prawdy materialnej. Więc nawet jeśli wnoszący podanie o wznowienie powoła się na fakt bycia np. najemcą czegoś tam to organ powinien to zbadać, bo może się okazać, że jest to użytkownik wieczysty, a nie najemca. Czyli stąd wniosek, że zawsze należy badać przymiot strony i to pojęcie oczywistej niestrony jest trochę nie do przyjęcia na gruncie zasady prawdy materialnej.
Resztę "wywodu" skasowałem, bo przypominał mi skecz kabaretowy.
Na końcu napisałem tylko, że z oczywistością niestrony to jest trochę tak jak w "Misiu":
Czy wiesz po co jest ten miś? itd. :D
A mój kolega uważa, że z tym problemem badania przymiotu strony przed czy po, to jest tak jak z samochodem:
czy należy zacząć myć samochód od przodu czy od tyłu?
Pozdrawiam :)

APL_WAW przyłączam sie do prośby i proszę o przesłanie na priv, dane osobowe, w tym numer niekoniecznie

jeśli się da :cool:

blablab napisał:
No były takie co i z tym oblały... ja to mam w ładnie postawionym zarzucie, ale w uzasadnieniu niestety nie rozpisałam się za nadto bo 28 budowlanki i siódemki były przecież najważniejsze... ale na pewno 138 w zw. ze 144 dawało 3 a nawet 4 pomimo postawienia na siódemki...

Dark knight napisał:
Apl_waw przesłałbyś mi też pracę? poległem w k15...adm of course

z innej beczki zupełnie napiszę, wiecie, że w ogóle w przyszłym roku nie wiadomo na jakich zasadach będzie przeprowadzony egzamin radcowski, mówię o osobach, którym nie powiedzie się w odwołaniu, bo są intensywne prace w sejmie nad projektem ustawy o państwowych egzaminach prawniczych i będziemy zdawać jeszcze dziwniejszy egzamin niż to co było, nawet nie wiem jak to nazwać, to się nazywa egzamin państwowy prawniczy drugiego stopnia

ivy league napisał:
APL_WAW przyłączam sie do prośby i proszę o przesłanie na priv, dane osobowe, w tym numer niekoniecznie

jeśli się da :cool:

no way, unfortunately... nie sądzę, żeby te osoby wyraziły na to zgodę i szczerze nawet nie miałabym odwagi się zapytać czy mogę podawać na nie namiar nieznajomej osobie na forum, ale życzę powodzenia w poszukiwaniach :)

Cholerka, to może my protestujemy, że zaczęliśmy aplikację na starych zasadach i chcemy egzamin na starych zasadach.

A jak w końcu z tą niewłaściwą reprezentacją??? Jest szansa na to, że kogoś puścili z takim błędem??? No bo w sumie mam pełnomocnika. Tylko jest jeden mały problem. Nie po tej stronie i na podstawie niewłaściwych przepisów:mad:

ale właśnie nie chcę danych osobowych ani kodów (napisane "niekoniecznie" ),

wyłącznie pracę z usuniętym kodem i ocenę z usuniętym kodem
byle miała 145 i te ogony 7,77... i oczywiście 3-czkę ;)

jak ktoś słusznie zauważył inni podadzą, ale może ktoś się zechce podzielić też ze mną - muszę próbować przynajmniej

a nie tylko smęcić :)
nasz klient oczekiwałby walki w jego sprawie, szef też nie chce słyszeć "niewykonalne", więc tym bardziej walczymy w naszej własnej sprawie

blablab napisał:
no way, unfortunately... nie sądzę, żeby te osoby wyraziły na to zgodę i szczerze nawet nie miałabym odwagi się zapytać czy mogę podawać na nie namiar nieznajomej osobie na forum, ale życzę powodzenia w poszukiwaniach :)

Niki2011 napisał:
A jak w końcu z tą niewłaściwą reprezentacją??? Jest szansa na to, że kogoś puścili z takim błędem??? No bo w sumie mam pełnomocnika. Tylko jest jeden mały problem. Nie po tej stronie i na podstawie niewłaściwych przepisów:mad:

Podobno tak - w niektórych małych izbach - ale ile w tym prawdy, to nie wiem... :what:

No właśnie ja też nie. Gdzieś tam obiła mi się o uszy Bydgoszcz, Zielona Góra, choć inne osoby z tych Izb później dementowały te informacje. Czy może przeoczyłam jakieś miasto???

Zielona Góra raczej nie, ale Bydgoszcz i Kraków (komisja nr 2, jeżeli dobrze pamiętam), to i owszem. Przynajmniej tak wynikało z wpisów na forum.

Dzięki wielkie za info:) Daj znać na priv-a jak jeszcze coś znajdziesz...

Oki.
Choć już przestałam wierzyć w to, że ktoś coś podeśle :(

Wikitor napisał:
z innej beczki zupełnie napiszę, wiecie, że w ogóle w przyszłym roku nie wiadomo na jakich zasadach będzie przeprowadzony egzamin radcowski, mówię o osobach, którym nie powiedzie się w odwołaniu, bo są intensywne prace w sejmie nad projektem ustawy o państwowych egzaminach prawniczych i będziemy zdawać jeszcze dziwniejszy egzamin niż to co było, nawet nie wiem jak to nazwać, to się nazywa egzamin państwowy prawniczy drugiego stopnia

TO BĘDZIE MASAKRA!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
JAZDA BEZ TERZYMANKI!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
TEST punkty minusowe!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
A POTEM JAKIES KOLEJNE CZĘŚCI !!!!!!!!!!!!!!!!!!!
TAK WYNIKA Z PROJEKTY!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

w przypadku przygotowania projektu aktu oskarżenia lub apelacji należy przygotować projekt wystąpienia przed sądem że, CO!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!1

Ostatnia edycja:
biedna_ja napisał:
TO BĘDZIE MASAKRA!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
JAZDA BEZ TERZYMANKI!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
TEST punkty minusowe!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
A POTEM JAKIES KOLEJNE CZĘŚCI !!!!!!!!!!!!!!!!!!!
TAK WYNIKA Z PROJEKTY!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

w przypadku przygotowania projektu aktu oskarżenia lub apelacji należy przygotować projekt wystąpienia przed sądem że, CO!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!1

Spokojnie. W projekcie na razie jest tak:

Art. 75. Do aplikacji adwokackiej, radcowskiej, notarialnej, komorniczej i legislacyjnej, rozpoczętej przed dniem wejścia w życie ustawy oraz do następującego po niej egzaminu i postępowania w sprawie odwołań od wyników tego egzaminu, stosuje się przepisy dotychczasowe.

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót