Egzamin radcowski 2011

• Autor wątku Autor wątku ann_torun
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
igciu napisał:
Nie będzie zależało. Będą wybory, śnieżyce, stonka, kastracja pedofili, Radio Maryja albo Donek zajmie się znowu walką z kibolami, za to, że twierdzą, że Ma Tole...

Ktoś się jeszcze zajmuje zeszłorocznym egzaminem??

poniekąd tak ale tu skala osób skrzywdzonych jest większa

i MS i OIRP dało ciała krótko mówiąc

temat jest medialny tak uważam ale zobaczymy jak bedzie

mlody7 napisał:
poniekąd tak ale tu skala osób skrzywdzonych jest większa

i MS i OIRP dało ciała krótko mówiąc

temat jest medialny tak uważam ale zobaczymy jak bedzie

To nie jest temat medialny. Jest zbyt głęboki.
Opisywanie tego szerszej rzeszy "nieprawników" nie będzie interesujące. Trzeba by rozebrać kazus, wniknąć w temat i w tym świetle pokazać nierzetelność ocen opartych na tak koślawym kluczu.
A to nie jest medialne.
Chyba, że ktoś rzuci hasło - "Aplikanci wykorzystani! Ministerstwo wprowadza w błąd! Kryteria egzaminów państwowych niezgodne z prawem! Kto ma w tym interes?" A czy tego doprawdy powinniśmy chcieć jako aplikanci czy radcy?
To jest właśnie chichot losu. Mamy bronić innych - w tym przed prasą. Do której teraz mielibyśmy się zwrócić....?:rolleyes:

olcia3010 napisał:
Witam Wszystkich! nie zdałam z cywilnego. Powołałam art 368 par 2 kpc, 233 poprzez przekroczenie granic swobodnej oceny dowodów przeprowadzonej w sprawie dokonalej wbrew zasadom logiki i doświadczenia życiowego i oparcie poglądu o przyczynieniu sie powódki do szkody na podstawie opinii biegłego której wnioski pozostają w sprzeczności z jego zeznaniami złożonymi na rozprawie. zaskarżyłam też 362 kc i wniosłam o zmianę wyroku. Komisja stwierdziła że powinnam powołać 445 kc i postawili mi 2. Na forum znalazłam już ze ,,, że ponieważ 445 jest przepisem dającym swobodną ocenę sędziowską, przy swobodnej ocenie nie możesz zarzucać naruszenia prawa materialnego, musisz skarżyć przekroczenie granicy swobodnej oceny dowodów. A to już jest 233 kpc i że można skarżyć tylko 233kpc. Wszystko ok ale w odwołaniu muszę ten pogląd jakoś wybronić. Czy zna ktoś takie stanowisko i orzeczenia na ten temat.bym bardzo wdzięczna. pozdrawiam

witaj,

ja powołałam same materialne zarzuty tzn. 361 w zw. 362 , 444 w zw. 445 i samodzielnie 444 oraz odniosłam się do odsetek ze powinny być liczone od innej daty. uzasadnienia jeszcze nie znam ale proszę o kontakt, razem moze na coś wpadniemy.

Nie pozostaje nic innego jak napisać artykuł samemu i przesłać do rzepy. Pewnie by opublikowali. Można stworzyć pracę zbiorową :)

PROŚBA :roza::help:- Czy ktoś mógłby mi pomóc w znalezieniu następujących wyroków w całości (wyszukiwarka NSA nie wspólpracuje)? Może byc na priv, zakładając że nie wszyscy mogą być zainteresowani...

II SA/Gl 971/2009
VII SA/Wa 1882/2007
II SA/Ke 241/2007
Wyrok Naczelnego Sądu Administracyjnego - Ośrodek Zamiejscowy w Białymstoku
z dnia 12 października 2000 r. SA/Bk 603/2000
II SA/Bk 212/2006

ivy league napisał:
PROŚBA :roza::help:- Czy ktoś mógłby mi pomóc w znalezieniu następujących wyroków w całości (wyszukiwarka NSA nie wspólpracuje)? Może byc na priv, zakładając że nie wszyscy mogą być zainteresowani...

II SA/Gl 971/2009
VII SA/Wa 1882/2007
II SA/Ke 241/2007
II SA/Bk 212/2006

http://orzeczenia.nsa.gov.pl/cbo/query tu wszystko znajdziesz tylko nie możesz wpisywać 971/2009 tylko 971/09

ivy league napisał:

II SA/Gl 971/2009
VII SA/Wa 1882/2007
II SA/Ke 241/2007
II SA/Bk 212/2006

moja droga,

wyszukiwarka działa tylko sygnatury sa konstruowane w taki sposob, ze rok podawany jest jako dwie ostatnie cyfry np: II SA/Gl 971/09

tu masz link do pierwszego z tych orzeczen: http://orzeczenia.nsa.gov.pl/doc/1455FC0121

wracając do błędnej reprezentacji to ok dwa już wcześniej wspomniane orzeczenia sn faktycznie nie zostały uznane i są w każdym kom. krytykowane natomiast co do art 39 to jest orzeczenie i to nie jedno które pozwala stosować 103 kc w drodze analogii porusza również kwestię 17 ksh fakt że to już balansowanie w temacie czy błąd był na tyle poważny że był podstawą oblania całego egzaminu ale co innego pozostało, jak uważacie?

ivy league napisał:
GRAZIE, działam bez lexika i sprawdzam hurtowo od deski do deski - ECH tyle tych orzeczeń PRO 7,77,107 kpa i 28 pb :D

Ech ile? :) Pamiętaj, że wiele z tych orzeczeń dotyczy:
1. Wznowienia na innej podstawie niż nasza,
2. Postępowania po wznowieniu.

To są te małe smaczki, których na początku poszukiwań się nie dostrzega i przez to można zabrnąć w ślepą uliczkę. Jak coś znajdziesz to zapodaj koniecznie!! :beer:

Witam,
czeka nagroda ;)
***moderacja*** - Pani Klaudia dostaje w nagrodę ostrzeżenie.

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Zapodam Wam coś lepszego - miłego czytania (pierwsza połowa) i ściskania artykułu z łzami radości ;) - jest genialny - polecam szczególnie zatwardziałym zwolennikom wytycznych, bo pozostali to oczywiście wiedzą co autorzy wykładają

poszukajcie w LEX
Elżbieta Klat-Górska, Lidia Klat-Wertelecka (bogata bibliografia)
artykuł
ST.2006.7-8.116
Odmowa wznowienia postępowania administracyjnego.

blablab napisał:
Ech ile? :) Pamiętaj, że wiele z tych orzeczeń dotyczy:
1. Wznowienia na innej podstawie niż nasza,
2. Postępowania po wznowieniu.

To są te małe smaczki, których na początku poszukiwań się nie dostrzega i przez to można zabrnąć w ślepą uliczkę. Jak coś znajdziesz to zapodaj koniecznie!! :beer:

klaudia777 napisał:
Witam,
raz jeszcze zwracam się z ogromną prośbą o info od osoby, która zaliczyła z admina mając
7,77,80, 107 prr. 3 i 145 par. 1 pkt 4 kpa i 28 prawa budolwanego.

Na osobę która udostepniłaby mi taką prace czeka nagroda ;)

klaudia.klaudel@gmail.com
Pozdrawiam,

Klaudia

Kaludia, nie chce sie bawic w moderatiora, ale za pierwszym razem jak tu zamiesciłaś post (identyczny jak ten i pozostałe poprzednie), odpowiedziałem Ci iz nikt nie udostepni swojej pracy. temat był wałkowany kilkanascie razy.

powodem chociazby jest hipotetyczna mozliwosc wyrazenia sprzeciwu przez ministra.

kirk napisał:
Kaludia, nie chce sie bawic w moderatiora, ale za pierwszym razem jak tu zamiesciłaś post (identyczny jak ten i pozostałe poprzednie), odpowiedziałem Ci iz nikt nie udostepni swojej pracy. temat był wałkowany kilkanascie razy.

powodem chociazby jest hipotetyczna mozliwosc wyrazenia sprzeciwu przez ministra.

a jaka nagroda??? pytam z czystej ciekawości bo w chwili obecnej nie znam sam oceny :(

ivy league napisał:
Zapodam Wam coś lepszego - miłego czytania (pierwsza połowa) i ściskania artykułu z łzami radości ;) - jest genialny - polecam szczególnie zatwardziałym zwolennikom wytycznych, bo pozostali to oczywiście wiedzą co autorzy wykładają

poszukajcie w LEX
Elżbieta Klat-Górska, Lidia Klat-Wertelecka (bogata bibliografia)
artykuł
ST.2006.7-8.116
Odmowa wznowienia postępowania administracyjnego.

1.

Skoro wszczęcie postępowania w sprawie wznowienia następuje z urzędu lub na żądanie strony, a więc podmiotu wyposażonego w zdolność administracyjnoprawną, to wniosek o wznowienie postępowania złożony przez podmiot pozbawiony zdolności prawnej będzie bezskuteczny. Osoba niemająca zdolności do czynności prawnych nie ma również zdolności procesowej, a zatem nie może samodzielnie podejmować ze skutecznością czynności, które mają na celu wszczęcie postępowania administracyjnego.

2.

W przypadku, gdy w wyniku wadliwych ustaleń organ wszczął postępowanie (wydając postanowienie o wznowieniu postępowania), na skutek wniosku osoby niebędącej stroną postępowania, zobowiązany jest zakończyć je decyzją o umorzeniu postępowania. Brak żądania legitymowanego podmiotu przesądza bowiem o jego bezprzedmiotowości (art. 105 § 1 k.p.a.), chyba że organ postanowi prowadzić to postępowanie z urzędu, jeśli uzna, że żądanie wszczęcia postępowania pochodzące od osoby niemającej interesu prawnego jest skargą powszechną złożoną na podstawie art. 227 i art. 235 k.p.a.

3.

W przypadku uznania, że wniosek osoby niebędącej stroną jest skargą powszechną, ale zawiera zarzuty dotyczące wadliwości decyzji (lub postanowienia) mieszczące się w katalogu przesłanek wznowienia postępowania, organ administracji publicznej po udzieleniu odpowiedzi na skargę (w formie zawiadomienia) i uznaniu jej zasadności, powinien wznowić postępowanie z urzędu.

Ewentualnie do wykorzystania (i to nie wprost), tylko zdanie 1 w pkt 2. Co do reszty, to nie na temat.

kirk napisał:

Wcześniej nie było mowy o 145 i nagrodzie, a to wiele zmienia :)

basiak24 napisał:
wracając do błędnej reprezentacji to ok dwa już wcześniej wspomniane orzeczenia sn faktycznie nie zostały uznane i są w każdym kom. krytykowane natomiast co do art 39 to jest orzeczenie i to nie jedno które pozwala stosować 103 kc w drodze analogii porusza również kwestię 17 ksh fakt że to już balansowanie w temacie czy błąd był na tyle poważny że był podstawą oblania całego egzaminu ale co innego pozostało, jak uważacie?

Odnosząc się do tych dwu orzeczeń - nie może byc tak, że SN je sobie wyrzekł (przypadkiem???) i poprzez to, że nie podobały się one doktrynie, ich miejsce znalazło się w próżni kosmicznej. Wyrok 24/98 jak ulał pasował do zadania egzaminacyjnego. Okoliczność, że dotyczy to KH nie ma znaczenia, skoro przepis tożsamy jest z KSH. :mad:

może ktos uchylić tajemnicy, czy podążacie w odwołaniach linią orzecznictwa, mówiącą, że organ moze odmówic wznowienia przy przesłance 145 par 1 pkt 4 kpa tylko wtedy gdy brak przymiotu strony jest ewidentny, czy raczej w duchu wyroku nsa z 30.06.2011?

laboga napisał:
może ktos uchylić tajemnicy, czy podążacie w odwołaniach linią orzecznictwa, mówiącą, że organ moze odmówic wznowienia przy przesłance 145 par 1 pkt 4 kpa tylko wtedy gdy brak przymiotu strony jest ewidentny, czy raczej w duchu wyroku nsa z 30.06.2011?

w duchu NSA

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót