Egzamin radcowski 2011

• Autor wątku Autor wątku ann_torun
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
nasz własny sprzęt na egzaminie??? mój "domowy" laptop? dobrze zrozumiałem?

Od jakiegoś czasu śledzę wymianę uwag i wskazówek odnośnie egzaminu - lektura wielce zajmująca co emocjonująca :) . Ciekawa jestem, czy ktoś z Was jest w takiej samej sytuacji jak ja? Nie jestem aplikantem ani też referendarzem... jakiś czas temu zdałam egzamin prokuratorski a teraz, po dobrych kilku latach, postanowiłam podejść do egzaminu radcowskiego....
poniżej link do szkolenia na które już się zgłosiłam, program jest moim zdaniem jak w sam raz dla zdających a i cena chyba niezła - załapałam się na cenę dla aplikantów :D
mam nadzieję że na Kraków znajdzie się grupa..
reklama

a jeszcze jedno - dzisiaj w księgarni Becka jest 20% zniżki na Apelacje cywilne i karne Stefana Jaworskiego.

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Polecam także strone
reklama
Różne warianty kursów. Program praktyczny, dla tych co mało pisali pism procesowych. Strona wygląda profesjonalnie.

Może ktoś wie więcej.
Pozdr.

Ostatnią edycję dokonał moderator:
W nawiązaniu do wcześniejszej wypowiedzi, chciałbym oświadczyć, że umieszczona przeze mnie informacja jakoby ktokolwiek z członków Rady OIRP w Poznaniu oferował aplikantom jakiekolwiek dodatkowe kursy jest nieprawdziwa. Popełniłem kardynalny błąd co do nazwiska, którego nie jestem w stanie wytłumaczyć inaczej jak własną nieuwagą i stresującą sytuacją, w której się znalazłem. Nie było moim zamiarem zarzucanie komukolwiek czegokolwiek. Zaistniałego zdarzenia żałuję. Niestety, nie jestem w stanie wyedytować postów ponad to co udało mi się osiągnąć, czyli moderację wiadomości co do nazwiska, ani cofnąć czasu. Dlatego pozostaje mi tylko wyrazić żal, przeprosić i mieć nadzieję na przyjęcie przeprosin.

Aplikantów i inne osoby przeglądające forum proszę uprzejmie o pozostawienie niniejszego oświadczenia bez komentarza, bowiem zaistniała sytuacja Państwa nie dotyczy i ewentualne komentarze nie leżą w niczyim interesie.

ZnaFca

Stary wyluzuj troche, nie ma co tak sie spinac :)

oj, oj... dobrze, że ktoś tak poprawności pilnuje...
zapisałam się na ten kurs i kupiłam Jaworskiego. I pomyślałam, że może ktoś zechce skorzystać. A czy komentarze z Lexis... ups !!! przepraszam!!!:o to można polecać czy też nie?

Uważajcie, o czym piszecie, bo BIG BROTHER patrzy... ;) :D albo jak wolicie - ROZMOWY KONTROLOWANE ;)
Zaraz padnę ze śmiechu hahahahaha

no i tak Go kochać będziemy jak własnego:ooo:

ja się jeszcze łudzę, że egzamin będzie we wrześniu, tak jak notarialny ;)

też się łudzę, ale to niemożliwe w zasadzie

Może nie "niemożliwe" ale raczej "mało prawdopodobne".

Najdziwniejsza sytuacja jest z komputerami. Wszyscy pytają się nawzajem "jak to będzie wyglądało" i nikt nie zna odpowiedzi. Ogólnie pachnie jakąś "prowizorką"...

jaki polecacie komentarz do kpk?

dzieki za info

no własnie nic nie słychać o organizacyjno-technicznych szczegółach egzaminu, nie wiadomo co z tymi komputerami będzie. wiadomośc która pojawiła się na forum - że na swoich będziemy pisać dla mnie jest absurdalna. Nie wyobrażam sobie tego, przecież wcześniej ktoś chyba musiałby sprawdzić zawartośc dysków, wyczyścić z tego co nie powinno się na nich znależć w trakcie egzaminu.

Trybun napisał:
Nie wyobrażam sobie tego, przecież wcześniej ktoś chyba musiałby sprawdzić zawartośc dysków, wyczyścić z tego co nie powinno się na nich znależć w trakcie egzaminu.
A co się na nich nie powinno znaleźć?

czy nie można zlecić informatykowi, powiedzmy w przeddzień egzaminu, stworzenia profilu z hasłem itd, który miałby dostęp wyłącznie do edytora tekstu i do lexa/legalisa plus jakiś folder do zapisywania, albo na nowym czystym pulpicie? tym samym wyłączy się dostęp do zapisanych wzorów, możliwości łączenia się z netem itd., bo chyba o to boją się najbardziej "organizatorzy".

Moim zdaniem ministerstwo nie zdąży przygotować się w tym roku do egzaminu na komputerach. Poza tym w ubiegłym roku odpisano nam, że żaden egzamin państwowy nie jest przeprowadzany w takiej formie, nie wszyscy aplikanci potrafią obsługiwać konkretny edytor tekstów itp. Musicie się przygotować na powtórkę z ostatniego egzaminu. Być może ministerstwo zrezygnuje tylko z wielostronicowych akt sprawy.

wg mnie jest zdecydowanie za mało czasu na organizację egzaminu na komputerach. przecież wiążą się z tym ogromne wydatki na zakupy komputerów, drukarek, programów, licencji, techniczne zgranie wszystkiego, żeby można na tym przeprowadzić egzamin. w warunkach mojej izby, gdzie zdających jest trochę ponad 20 może nie stanowiłoby to wielkiego problemu. podobnie zdawanie na własnych komputerach - uznaję za możliwe takie rozwiązanie, ale obawa (chyba) w Ministerstwie przed "przemycaniem" wzorów czy też łączeniem się "po kryjomu" jest zbyt duża żeby na to pozwolić.

też nie liczę na komputery podczas egzaminu, raczej zakładać należy wersję z ubiegłego roku.

Odnośnie komentarza do kpk podobno Hofmański /Zgryzek jest ok

Też nie liczę na komputery, termin za krótki jak na organizację tego w tak dużej skali – tym niemniej MS obiecał i trochę to niehalo by było

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót