Egzamin radcowski 2011

• Autor wątku Autor wątku ann_torun
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
Wydaje mi się, że drukowanie na ślepo całego komentarza świadczy tylko o kompletnym rozproszeniu myśli zdającego. Przecież najpierw człowiek zapoznaje się z kazusem, zagląda do swojego kodeksu, wybiera konkretne przepisy, a później w Lexie sprawdza komentarze i orzecznictwo właśnie do tych przepisów. Po co drukować cały komentarz?

Ponadto uważam, że każdy papierowy komentarz zabrany na egzamin może okazać się potrzebny - także ten z prawa pracy. W Lexie zazwyczaj jest jeden komentarz do danej ustawy, a warto przecież zajrzeć do kilku źródeł. Skoro więc na egzaminie ma być Lex (choć nie zostało to nigdzie potwierdzone), to lepiej zaopatrzyć się w komentarze z innych wydawnictw.

Swój komentarz człowiek ma ciągle pod ręką na biurku, więc nie ma stresu. Według mnie warto więc zabrać ze sobą wszystko, co najbardziej konieczne i sensowne.

Mam pytanko. Skąd wiadomo, że będziemy mieli do dyspozycji LEX'a, a nie Polonice lub Legalisa? Kto będzie podejmował decyzję i gdzie można w tej sprawie zasięgnąć języka? LEX był w zeszłym roku - zgadza się?

Troche drogie.I patrząc na spis treści nie spodziewam się rewelacji.Zobacz ile stron zajmują kazusy z roku ubiegłego.A przecież można sobie je z neta ściągnąć...Z drugiej strony żeby nie było tak że będzie jakiś pokręcony kazus z tej książki a my jej nie kupimy:) taka kara za niezakupienie pozycji wydanej przez ministerstwo :-)

Co za różnica:) Oni wszyscy są po tamtej stronie mocy...

Orientujecie się czy oni wliczają do okresu 5-letniego czas pracy na stanowisku prawnika w sp. z o.o., gdzie wspólnikami nie są r.pr. czy adwokaci. Czy to prawda, ze izby radców w zeszłym roku bardzo liberalnie do tego podchodziły i osoby tak zatrudnione dopuszczały. Ponawiam także zapytanie o to, czy urlop wychowawczy wlicza się do okresu 5-letniego. Pozdrawiam Agata

prośba do zdających z okręgu olsztyńskiego - ilu Was jest drodzy Koleżanki i Koledzy? dziękuję i pozdrawiam!

Witajcie
jak Wam idzie nauka???
teraz to mnie stres ogarnął.....:o:o

dopiero od kwietnia??ja niestety mam kłopot z urlopem w pracy więc musiałam zacząć prędzej:(

a od kiedy zaczęłas??? Myslisz ze od kwietnia to bedzie za pozno?? co juz zrobilas?? czytasz tylko ustawy czy tez komentarze??

Witam wszystkich aplikantów :)

a jak długi bierzecie urlop przed egzaminem? ja niestety dalej "negocjuje" swój z pracodawcą a czas ucieka, wiem ze niektórzy już siedzą w domu i się uczą, jestem ciekawa jaka jest najczęstsza praktyka w innych kancelariach...

No ja mam niestety urlop od kwietnia i jakoś będę musiała to wszystko ogarnąć chociaż jest tego masa....Jestem nieco przerażona tym faktem ale liczę że 2 miesiące i 2 tyg wystarczą...Ma ktos te książki "egzaminy Min.Spraw." Jest to coś wartościowego? nie wiem czy kupować....

ja bede miala max 6 tyg urlopu. zalegly i tegoroczny. nie wiem jak to rozplanowac ;-(
czytam ustawy, metodyki, ale przeraza mnie ogrom materialu
mam I i II tom egzaminow MS, nie sa takie zle ,ale czy warte tej ceny to mam watpliwosci

czytam ustawy, przeczytalam juz sporo z tych "drobnych" ustaw, ale malo chyba pamietam wiec trzeba to powtarzac i wracac.
staram sie po przeczytaniu danej ustawy od razu robic testy z tego. nie jest to zly sposob mozna sobie utrwalac
komentarze zaczelam czytam ale tyle tego jest,ze sam komentarz do kc i kpc mozna czytac pol roku. a czasu tyle nie ma :rolleyes:a jak Wy sie uczycie

ja na urlop idę dopiero w drugiej połowie kwietnia...:sad: trochę boję się, że to za krótki okres czasu by przyzwoicie przygotować się do tego egzaminu. Ode mnie z roku większość osób już nie pracuje, niektórzy już od stycznia siedzą w domu i wkuwają:( Ja póki co (w wolnej chwili po pracy) czytam metodyki, kodeksy i staram się rozwiązywać jak najwięcej kazusów... zaopatrzyłam się też w I tom egzaminów MS. Myślę, że są dobrze opracowane i warto się z nimi zapoznać... oczywiście, jeśli dysponuje się odpowiednią gotówką :)

Ja dostałem w ubiegłym roku ustawowy miesiąc urlopu "naukowego" oraz miesiąc wybrany z urlopu wypoczynkowego. Uczcie się ustaw na test i przeglądajcie pisma procesowe w maksymalnej ilości. Komentarze i metodologie odstawcie. Teraz nie ma już sensu zagłębiać się w przepastną wiedzę grubych książek.

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót