Egzamin wstępny 2019 aplikacja radcowska /adwokacka

• Autor wątku Autor wątku 2019ola
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
Samorząd wojewodztwa w trakcie, reszta w planach 😊
_Honey_Bunny_ napisał:
Samorząd gminny zrobilam dzisiaj. Powiat i wojewodę raczej też przeczytam..

Ubezpieczenia... przeczytam u Helioszowej :D

Ktoś korzysta z książek Aplikacje prawnicze w pytaniach i odpowiedziach?

Ja na ten moment czytam informacje z tych książek i przerabiam Stepaniuka. Na ArsLege zamierzam robić testy z zeszłych lat oraz ewentualnie jeszcze ogólnie coś porobić, ale doszedłem do wniosku, że nie ma czasu klepać takich szczegółów już na ArsLege.

Jak nastrój? Ja trochę się uspokoiłem, bo w sumie co ten stres pomaga? Wręcz niszczy i przejmuje myśli :mad:

Liczę na to, że pytania nie będą z kosmosu i czego nie będę wiedzieć to zrobię jakoś na logikę :beer:

K.L.O napisał:
Czy jest ktoś z ORA Warszawa kto nie ma jeszcze zmienionego statusu w extranecie ? Ja mam nadal, że trwa weryfikacja dokumentów... Czy ktoś może kontaktował się w tej sprawie z ORA ?

U mnie tak jest. Próbowałam się któregoś dnia do ORA dodzwonić ale nikt nie odebrał a ja byłam w pracy i nie miałam czasu powtórzyć. Od dziś zaczynam urlop więc będę dzwonić o co chodzi. Warszawa aktualizuje wpisy więc trochę mnie to martwi ale pewnie zwyczajnie nie doszli do nas...

Ktoś pytał się o wyniki egzaminu. Wyniki w zależności od ORA ( czy OIRP) umieszczane są albo w ekstranecie albo na stronie www.

Co do rzeczy na egzamin to telefonu nie można wnosić ( i słusznie ;) wszyscy dobrze wiemy do czego jest wykorzystywany). Co do kluczyków to w Warszawie można było wnosić. Ale nie można mieć żadnej torebki (nawet najmniejszej). Szczególnie kobietom, które często nie mają kieszeni żeby schować dowód osobisty czy długopis mogę polecić zaopatrzenie się w przezroczystą saszetkę, w którą można włożyć wszystkie dozwolone rzeczy :ok:

Pegaz Ty pytałeś się o Czajkowską. Ja korzystam z tych książek. Dziś zaczynam urlop więc czas powtórki. Plan mam taki, że lecę po kolei z wykazu wszystkie akty. Najpierw Heliosz, potem Czajkowska i 150 pytań z ars. Są ustawy, które umiem dobrze i wtedy robię same testy. Nie wiem czy to dobry plan na powtórkę ale tak sobie wymyśliłam :cool:

Budzę zaraz dzieciaki - odwiozę do przedszkola i zaczynam. Miłego dnia

Ostatnia edycja:
Rododendro napisał:
Ktoś pytał się o wyniki egzaminu. Wyniki w zależności od ORA ( czy OIRP) umieszczane są albo w ekstranecie albo na stronie www.

Co do rzeczy na egzamin to telefonu nie można wnosić ( i słusznie ;) wszyscy dobrze wiemy do czego jest wykorzystywany). Nic nie można wnosić i szczególnie kobietom, które często nie mają kieszeni żeby schować dowód osobisty czy długopis mogę polecić zaopatrzenie się w przezroczystą saszetkę, w którą można włożyć wszystkie dozwolone rzeczy :ok:

Ja pytałam, dziękuję.

Co do drugiego zdania - rozumiem, że ze zwykłą torebką nie wejdę?
O tym nie miałam pojęcia. Co do telefonu - wiadomo. Zaopatrzę się w takim razie w foliową jednorazówkę, jak nic będzie pasowała do szpilek i sukienki :D

Będziesz musiała ją zostawić w szatni. Także najlepiej nic ze sobą nie zabierać.

Alternatywa do przezroczystej saszetki to marynarka z kieszeniami :D ja akurat takich nie mam:grin::grin: więc zaopatrzyłam się już w gustowną saszetkę :cool:

O matko jak mi się nie chce już... Zaproszenie wcale nie dało mi kopa. Niech ktoś mną wstrząśnie plisss ;)

KarolinaGromek napisał:
O matko jak mi się nie chce już... Zaproszenie wcale nie dało mi kopa. Niech ktoś mną wstrząśnie plisss

:-x :-x :-x

Jeszcze trzy tygodnie i będzie z głowy.
Zrób sobie dzień przerwy, albo chociaż kilka godzin, obejrzyj film i zajmij głowę czymś innym - powinno trochę pomóc :)

Mi z dnia na dzien co raz bardziej sie nie chce.... juz serio mam dosc.

Mam tak samo coraz bardziej się nie chce i wręcz zmuszam się do nauki :(

Ja dołączam do Was - też juz jestem wypalony. Ale halo - damy radę. Już ostatnia prosta. Pamiętajcie, że nie jesteście z tym sami. Wszyscy w tym jesteśmy, chociaż raźniej 😂

Ali155 napisał:
Ja się dziś koncertowo wychu*ałem chciałem kupić testy Becka i zamiast egzaminu wstępnego kupiłem pakiet aplikant radcowski :/ ciekawe czy support coś pomoże czy 47 zł w plecy ehh

Ja się raz też pomyliłam i bez problemu zwrócili mi pieniądze ;)

K.L.O napisał:
Czy jest ktoś z ORA Warszawa kto nie ma jeszcze zmienionego statusu w extranecie ? Ja mam nadal, że trwa weryfikacja dokumentów... Czy ktoś może kontaktował się w tej sprawie z ORA ?

Kontaktowałam się z ORA. Jeszcze trwa weryfikacja. Jeśli coś będzie nie tak to będą do nas dzwonić. Także musimy się uzbroić w nerwy ze stali i spokojnie czekać :)

KarolinaGromek napisał:
O matko jak mi się nie chce już... Zaproszenie wcale nie dało mi kopa. Niech ktoś mną wstrząśnie plisss ;)

Zrób sobie przerwę dzień, dwa - paradoksalnie to pozwoli Ci poukładać już zdobytą wiedzę i pozwoli na przyswajanie kolejnej - pewnie to też już czas na "domykanie" znajomości materiału. Sam miałem przerwę tygodniową przed ostatnimi 3 tygodniami (trochę w wyniku obowiązków rodzicielsko-małżeńskich, zawodowych jak i najzwyklejszego "przesilenia" naukowego). I przede wszystkim spokój - nie traktować egzaminu jako końca świata i będzie pełna satysfakcja :).

Dzięki wszystkim za wsparcie 😊 to jest tez wynik tego że poza nauką jeszcze pełne ręce roboty codziennej trzeba przerobić 😊 a czy odpuszczę? Chyba nie da rady... Pójdę dziś na joge i przeprowadzę ekspresową regenerację 😊

łączę się z Wami w bólu! Ja już nie mam totalnie siły, mój organizm też. Dzisiaj wstałam po 10 h snu, ledwo;d Ja stawiam już tylko na Heliosz (z małych ustaw, których nie przerobiłam) i testy. Mam nadzieję że jakoś to będzie. Wiem że to nie koniec świata jak nie zdam, ale na razie jeszcze nie pogodziłam się z tą myślą

Rododendro napisał:
Kontaktowałam się z ORA. Jeszcze trwa weryfikacja. Jeśli coś będzie nie tak to będą do nas dzwonić. Także musimy się uzbroić w nerwy ze stali i spokojnie czekać :)

O super :) B. Dziękuję za informację.

agnieszkas01 napisał:
łączę się z Wami w bólu! Ja już nie mam totalnie siły, mój organizm też. Dzisiaj wstałam po 10 h snu, ledwo;d Ja stawiam już tylko na Heliosz (z małych ustaw, których nie przerobiłam) i testy. Mam nadzieję że jakoś to będzie. Wiem że to nie koniec świata jak nie zdam, ale na razie jeszcze nie pogodziłam się z tą myślą

I ja na końcowym etapie nauki postawiłem na Heliosz i.... nie zawiodłem się. Z prawa UE trafiłem z Heliosz 3 na 4 pytania - z kilku innych mniejszych ustaw również udało się przycelować parę pytań.

marcelo80 napisał:
I ja na końcowym etapie nauki postawiłem na Heliosz i.... nie zawiodłem się. Z prawa UE trafiłem z Heliosz 3 na 4 pytania - z kilku innych mniejszych ustaw również udało się przycelować parę pytań.

Oo to pocieszające:) ja stwierdziłam, że wszystko co miałam przerobić z ustaw, to przerobiłam, teraz czas na ugruntowanie wiedzy przez testy i ewentualne przerobienie małych ustaw z Heliosz.

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót