Egzamin wstępny 2019 aplikacja radcowska /adwokacka

• Autor wątku Autor wątku 2019ola
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
Aaa124 napisał:
Wiecie może jak ORA W WARSZAWIE PODCHODZI DO PRACY aplikanta w sądzie

jak się pracuje gdzie indziej niż w kancelarii to trzeba wystąpić o zgodę do dziekana. Jak jest faktycznie w sądzie to nie wiem, ale z tego co mi wiadomo, to sądy raczej nie zatrudniają chętnie aplikantów. Chyba jest ich jakiś wewnętrzny zakaz, czy coś takiego.

poas napisał:
ja nie wiem jak jest gdzie indziej, ale u adwokatów w W-wie jak się zdaje w następnym roku, to można wnosić o przełożenie dokumentów i nie ma z tym problemu, bo u nich to zostaje.

Z tego co wiem w Gdańsku u adwokatów jest tak samo, dokumenty zostają, przy kolejnym podejściu należy dostarczyć osobiście lub wysłać pocztą potwierdzenie przelewu i zalogować się do portalu ☺️

kicek196 napisał:
Z tego co wiem w Gdańsku u adwokatów jest tak samo, dokumenty zostają, przy kolejnym podejściu należy dostarczyć osobiście lub wysłać pocztą potwierdzenie przelewu i zalogować się do portalu ☺️

dzięki, ja akurat podchodziłam w Gdańsku i za rok pewnie będzie tak samo :lol: to super, chociaż zbieranie dokumentów z głowy

poas napisał:
jak się pracuje gdzie indziej niż w kancelarii to trzeba wystąpić o zgodę do dziekana. Jak jest faktycznie w sądzie to nie wiem, ale z tego co mi wiadomo, to sądy raczej nie zatrudniają chętnie aplikantów. Chyba jest ich jakiś wewnętrzny zakaz, czy coś takiego.
Jakiś rok temu dziekan ORA w Warszawie przeczytał art. 72 ust. 1 pkt 4 w zw. z art. 79 ust. 1 pkt 1 prawa o adwokaturze i kazał wszystkim aplikantom niezwłocznie zwolnić się z sądów.

juliette95 napisał:
dzięki, ja akurat podchodziłam w Gdańsku i za rok pewnie będzie tak samo :lol: to super, chociaż zbieranie dokumentów z głowy

To tak jak ja, też Gdańsk i też adwokacka :D Więc za rok powtórka...Niestety :(

kicek196 napisał:
To tak jak ja, też Gdańsk i też adwokacka :D Więc za rok powtórka...Niestety :(

no to super, widzimy się za rok :cool: co do Twojego poprzedniego posta, jakie zamawiasz zeszyty? ja właśnie odkryłam sklep RZECZOWNIK z pięknymi zeszytami, oczywiście też zamówiłam i jutro spodziewam się kuriera :lol: i zaczęłam naukę, nie wytrzymałam, Konstytucja za mną

juliette95 napisał:
no to super, widzimy się za rok :cool: co do Twojego poprzedniego posta, jakie zamawiasz zeszyty? ja właśnie odkryłam sklep RZECZOWNIK z pięknymi zeszytami, oczywiście też zamówiłam i jutro spodziewam się kuriera :lol: i zaczęłam naukę, nie wytrzymałam, Konstytucja za mną

Tak, 28.09.19 jeszcze dużo czasu... ale zleci szybko. Ja jeszcze nie zamówiłam, miałam upatrzone jakieś a4 na allegro ale zaraz zajrzę na tą stronę, to może też zamówię, razem z zakreślaczami :) Już zaczęłaś? Robisz testy czy narazie czytasz i robisz notatki? Ja zaplanowałam, że zacznę od stycznia ale też ciągle o tym myślę.

kicek196 napisał:
Tak, 28.09.19 jeszcze dużo czasu... ale zleci szybko. Ja jeszcze nie zamówiłam, miałam upatrzone jakieś a4 na allegro ale zaraz zajrzę na tą stronę, to może też zamówię, razem z zakreślaczami :) Już zaczęłaś? Robisz testy czy narazie czytasz i robisz notatki? Ja zaplanowałam, że zacznę od stycznia ale też ciągle o tym myślę.
A z ciekawości zapytam, jesteś po UG?

Na razie czytam, zakreślam, powoli zacznę wkuwać. Pogoda taka smutna, że sprzyja nauce. Zrobiłam sobie fiszki z większości konstytucyjnych, bo ciężko mi je zapamiętać, chociaż nie zauważyłam w poprzednich latach wielu pytań tego rodzaju. Od stycznia chcę wykupić arslege i wtedy porządnie przysiąść do testów.

oiengseg napisał:
Jakiś rok temu dziekan ORA w Warszawie przeczytał art. 72 ust. 1 pkt 4 w zw. z art. 79 ust. 1 pkt 1 prawa o adwokaturze i kazał wszystkim aplikantom niezwłocznie zwolnić się z sądów.

dzięki za informację.

juliette95 napisał:
A z ciekawości zapytam, jesteś po UG?

Na razie czytam, zakreślam, powoli zacznę wkuwać. Pogoda taka smutna, że sprzyja nauce. Zrobiłam sobie fiszki z większości konstytucyjnych, bo ciężko mi je zapamiętać, chociaż nie zauważyłam w poprzednich latach wielu pytań tego rodzaju. Od stycznia chcę wykupić arslege i wtedy porządnie przysiąść do testów.

Na UG studiowałam administracje, prawo w Gdyni na wzgórzu 😀

Czy ktoś kupuje teraz testy na ArsLege? Mam jeszcze tą żniżkę 15% na zakup, ale zauważyłem, że w stosunku do poprzedniego roku testy podrożały o jakieś +/- 100 PLN. Czy może lepiej chwilę zaczekać?

Witam wszytskich, chciałabym podejść do egzaminu wstepnego w roku 2019, nie podchodziłam w tym roku, tylko w 2017 z wiadomym finałem :/

Czy myslicie, że można obkupić się już w ustawy do przygotowania się do września 2019 czy lepiej poczekać na połowę roku 2019 ?ze względu na zmiany w przepisach? Myślicie, że dużo zmian będzie w treści kodesków :)

dzięki za info :)

Ba$ti napisał:
Czy ktoś kupuje teraz testy na ArsLege? Mam jeszcze tą żniżkę 15% na zakup, ale zauważyłem, że w stosunku do poprzedniego roku testy podrożały o jakieś +/- 100 PLN. Czy może lepiej chwilę zaczekać?
Dotychczas na ArsLege bywały większe zniżki, choćby w mikołajki. Myślę, że warto jeszcze zaczekać z wykupieniem testów o ile chcesz trochę zaoszczędzić.
Iza 1988 napisał:
Czy myslicie, że można obkupić się już w ustawy do przygotowania się do września 2019 czy lepiej poczekać na połowę roku 2019 ?ze względu na zmiany w przepisach? Myślicie, że dużo zmian będzie w treści kodesków
Również tutaj myślę, że to za wcześnie na kupowanie aktów prawnych (jeśli w ogóle chcesz je kupować). W projektach jest przecież spora zmiana KPC, KP, pamiętam, że również z KSH mieli coś ciekawego dodawać, nie wspominam już o ustroju. Uważam, że jeśli już chcesz się uczyć to możesz przypominać podstawowe rzeczy bazując na dotychczasowych materiałach tym bardziej, że jak pisałaś, podchodziłaś raz do egzaminu.

Iza 1988 napisał:
Witam wszytskich, chciałabym podejść do egzaminu wstepnego w roku 2019, nie podchodziłam w tym roku, tylko w 2017 z wiadomym finałem :/

Czy myslicie, że można obkupić się już w ustawy do przygotowania się do września 2019 czy lepiej poczekać na połowę roku 2019 ?ze względu na zmiany w przepisach? Myślicie, że dużo zmian będzie w treści kodesków :)

dzięki za info :)

Ja osobiście nie kupuję nic nowego do... hmm... wiosny :) póki co korzystam ze zbioru, który kupiłam w ramach przygotowań do tegorocznego egzaminu. Na stronie wydawnictwa OdNowa widziałam te aplikacyjne zbiory ustaw za grosze, więc może coś takiego sobie kup na początek?

Co do zmian w przepisach - ja zawsze śledzę w ISAPie. Na pewno jakieś będą i będzie ich sporo do września 2019, ale nie ma co - jak masz ochotę działać to działaj i się ucz :D!

Co do kupowania to jest właśnie 25% rabatu na ArsLege. Koleżanka wyżej miała rację żeby "przycebulić" parę dni. :D

Ba$ti napisał:
Co do kupowania to jest właśnie 25% rabatu na ArsLege. Koleżanka wyżej miała rację żeby "przycebulić" parę dni. :D

Gdzie?! Nic nie widzę - ani na stronie arslege, ani maila zadnego nie mam :(

juliette95 napisał:
Gdzie?! Nic nie widzę - ani na stronie arslege, ani maila zadnego nie mam :(

Na głównej stronie w dolnym prawym rogu pod "Wesołych Świąt!"trzeba kliknąć zakładkę "Odbierz rabat". Promocja jest do 19 grudnia jak dobrze pamiętam :)

Hejka ;)
Pytanie jak uczycie się KPC ? Czy jeżeli z analizy pytań na arsie wynika , że 95 procent pytań jest z procesu to skupiacie się głównie na tym, czy wszystko rzetelnie przerabiacie ?:smile:

wawa123456789 napisał:
Hejka ;)
Pytanie jak uczycie się KPC ? Czy jeżeli z analizy pytań na arsie wynika , że 95 procent pytań jest z procesu to skupiacie się głównie na tym, czy wszystko rzetelnie przerabiacie ?:smile:

Proces, tylko proces! :) Zdawalam w 2018 (pomyślnie). Do kpc przyłożyłam się rzetelnie- zrobiłam całe. A pytania były z procesu. Pozdrawiam/

Witam wszystkich w nowym roku :-)

Po krótkiej przerwie wracam do nauki - zaczynam od Konstytucji :-)

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót