Egzamin wstępny 2019 aplikacja radcowska /adwokacka

• Autor wątku Autor wątku 2019ola
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
Ja się dopiero zamierzam zacząć uczyć 28 czerwca :D To tak ku pokrzepieniu serc tych, którzy nie mogą się zebrać :)

Zawsze to jakieś pocieszenie :)

Witam. Gdzię są dostępne zmiany KK 2019 bo nie mogę znależc. Z góry dziękuję.

Witam. Gdzię są dostępne zmiany KK i KP 2019 bo nie mogę znależc. I czy wejdzie do egz PROSTA SPÓŁKA AKCYJNA???Z góry dziękuję.

Pytanie do osób które podchodzą drugi raz : czy orientujecie się czy dużo zmian nastąpiło od ostatniego egzaminu ? Czy ma ktoś może jakieś choćby ogólne zestawienie takich zmian ? Pytam ponieważ zastanawiam się czy opłaca się kupować zupełnie nowe zestawy ustaw, testów, Helios itd... czy mozna korzystać z zeszłorocznych z grubsza A ewentualnie doczytywać nowelizacji...

K.L.O napisał:
Pytanie do osób które podchodzą drugi raz : czy orientujecie się czy dużo zmian nastąpiło od ostatniego egzaminu ? Czy ma ktoś może jakieś choćby ogólne zestawienie takich zmian ? Pytam ponieważ zastanawiam się czy opłaca się kupować zupełnie nowe zestawy ustaw, testów, Helios itd... czy mozna korzystać z zeszłorocznych z grubsza A ewentualnie doczytywać nowelizacji...

Ja tego nie sprawdzałem, lecz dla własnego spokoju uzbroiłem się w nowe materiały. Też będę podchodził drugi raz. Ale fajnie jeśli ktoś kto to ogarnął, wypowie się.

Miałem właśnie pisać jak nastroje i czy ostro się uczycie :D Bo ja muszę się zmobilizować.

Witam :) z jakiego źródła polecacie rozwiązywać testy? Ars lege, testy Stepaniuka, testy prawnicze BECK czy zostań aplikantem? Z góry dziękuję za odpowiedź ;)

ninkaaaa napisał:
Witam :) z jakiego źródła polecacie rozwiązywać testy? Ars lege, testy Stepaniuka, testy prawnicze BECK czy zostań aplikantem? Z góry dziękuję za odpowiedź ;)

Najpraktyczniej korzystać z czegoś online i raczej polecałbym Becka. A online, gdyż pytania "nie są na raz", co ma miejsce w formie papierowej (wersję pdf też do tego wliczam). Wiadomo, można pokombinować i tak, że nie będą na raz, ale papieru się sporo zużyje i jest więcej dodatkowej roboty. W wersji online się te pytania resetują, lecą w różnej kolejności i można je rozwiązywać do woli, bez dodatkowej roboty. Korzystam z testów Becka w wersji dla aplikacji radcowskiej, są dobre, przy czym nie ukrywam, że mam zgryz, bo nabywałem dostęp w styczniu do nich, kiedy jeszcze nie wiedziałem, że wypuszczą wersję sądowo-prokuratorską, a ta aplikacja jest dla mnie priorytetowa (radcowska na 70% będzie planem B). I się zastanawiam, czy na moim miejscu jest sens kupować jeszcze dostęp do sądowo-prokuratorskiej, a może dam radę tylko na tych testach z radcowskiej. Oczywiście te testy traktuję pomocniczo, bo podstawą jest nauka tekstów aktów prawnych, co czynię.

Ostatnia edycja:
Pegaz Z napisał:
Ja tego nie sprawdzałem, lecz dla własnego spokoju uzbroiłem się w nowe materiały. Też będę podchodził drugi raz. Ale fajnie jeśli ktoś kto to ogarnął, wypowie się.

Miałem właśnie pisać jak nastroje i czy ostro się uczycie :D Bo ja muszę się zmobilizować.

Ja również będę podchodziła drugi raz. Drukuję sobie wszystkie ustawy na bieżąco z lexa, tak by były aktualne. Nie zastanawiam się co się zmieniło, nie robię żadnych zestawień. Nie mam na to czasu. Czytam aktualne ustawy. Mam Heliosz z ubiegłego roku. Zostawiłam sobie ją na wrzesień na powtórkę.

U mnie nastroje zmienne. Uczę się codziennie. ALe nie dużo bo nie mam możliwości. Czasem wydaje mi się, że dużo już zrobiłam, a czasem mam depresyjne myśli, że nigdy tego nie ogarnę i nie zdam tego egzaminu. JAk robię testy po ustawie to prawie wszystko wiem ale z poprzednich już mi się miesza :wow:

Ktoś może wie, jakie jeszcze ustawy oprócz kpc w praktyce nie pojawiają się na egzaminie w pewnym zakresie? Bo przy kpc od święta pojawia się coś spoza procesu. Jak z częścią szczególną kk i kks?

Warto oszczędzić sobie pracy, dużo tego :)

Rododendro napisał:
Ja również będę podchodziła drugi raz. Drukuję sobie wszystkie ustawy na bieżąco z lexa, tak by były aktualne. Nie zastanawiam się co się zmieniło, nie robię żadnych zestawień. Nie mam na to czasu. Czytam aktualne ustawy. Mam Heliosz z ubiegłego roku. Zostawiłam sobie ją na wrzesień na powtórkę.

U mnie nastroje zmienne. Uczę się codziennie. ALe nie dużo bo nie mam możliwości. Czasem wydaje mi się, że dużo już zrobiłam, a czasem mam depresyjne myśli, że nigdy tego nie ogarnę i nie zdam tego egzaminu. JAk robię testy po ustawie to prawie wszystko wiem ale z poprzednich już mi się miesza :wow:

Ja mam to samo, uczę się, a później i tak mam negatywne myśli. Może to dlatego, że jest to drugi raz? Może jednak trochę za mało poświęcam póki co czasu. Niestety z tą mieszanką to prawda, czyta się i jest super, a później zdarza się pokręcić. :mad:

Mam nową zafoliowaną książkę Stepaniuka do aplikacji radcowskiej pytania i zakres na egzamin 2019 kupiona w maju sprzedam ją za 145 PLN i dorzucę ebooka Heliosz

Ostatnia edycja:
Mam pytanie, czy w Warszawie któraś aplikacja (adwokacka lub radcowska) jest bardziej przyjazna dla zatrudnionych na etat 8-16. tzn. czy są zajęcia raz w tygodniu albo wieczorami? Czy może nie ma większych różnic między ORA i OIRP?

PapinianusX napisał:
Mam pytanie, czy w Warszawie któraś aplikacja (adwokacka lub radcowska) jest bardziej przyjazna dla zatrudnionych na etat 8-16. tzn. czy są zajęcia raz w tygodniu albo wieczorami? Czy może nie ma większych różnic między ORA i OIRP?

Podobno pod tym względem ogólnie lepsza jest adwokacka, ale jednak to zależy od grupy, do której zostaniesz przydzielona/y. :)

PapinianusX napisał:

Na radcowskiej masz podział grup na poranne i popołudniowe według klucza nazwisk (od A do K/L - grupy poranne, od K/L do Z - popołudniowe) - jednakże istnieje możliwość zmiany grupy, jeżeli dogadasz się z kimś z grupy odpowiednio porannej lub popołudniowej (w zależności od preferencji). Zajęcia popołudniowe są co do zasady od 15:00 - ale zdarzają się bloki rozpoczynające się od 13:15. Zajęcia kończą się generalnie o 20:00.

Zajęcia są raz w tygodniu + praktyki w sądzie na I roku (więc można w zasadzie doliczyć jeszcze jeden dzień).

Właśnie uchwalono zmiany w k.k. :| Ustawa wchodzi w życie 3 miesiące od ogłoszenia, teoretycznie Prezydent ma 21 dni + ogłoszenie po podpisaniu to jakieś maks 5 dni. Jak weźmie się za to od razu, to może ogłoszą to 28 czerwca lub przed i wtedy no cóż :???:

Czy jest tu ktoś kto dopiero planuje rozpocząć naukę ?

pf94 napisał:
Czy jest tu ktoś kto dopiero planuje rozpocząć naukę ?

Mam wielu znajomych, którzy rozpoczynali naukę w sierpniu, czy nawet tydzień przed egzaminem Stepaniuka przerobili i nie mieli problemów z egzaminem. Ale to dobrzy studenci UJ.

moniag89 napisał:
Ja zdałam w zeszłym roku na 113 pkt rozpoczęłam już aplikacje rzeczytalan raz tylko kodeksy przerobiłam Stepaniuka i na dwa tygodnie przed egzaminem przerobiłam Heliosz. Trzymam kciuki ;)

Hej. A pytanie, z jakim wyprzedzeniem rozpoczełaś naukę?

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót