Egzamin wstępny 2019 aplikacja radcowska /adwokacka

• Autor wątku Autor wątku 2019ola
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
Sleibhin napisał:
Becka pozycjonujesz wyżej od ArsLege?

Już w poprzednich postach ludzie bardziej chwalili testy Becka od ArsLege z uwagi na poziom trudności i pytania zbliżone do tych na egzaminie.

Ja wykupiłam Becka, jestem zadowolona :)

annazet91 napisał:
Hej,

Mam na sprzedaż nowe Testy Stepaniuka Egzamin na aplikację radcowską 2019 i nową książkę Heliosz. Czy jest ktoś zainteresowany?

jaka cena za Stepaniuka?

To teraz tak po burżujsku.. :cool:
Arslege ma ofertę na szereg testów + materiały video + zwrot pieniędzy w przypadku niezdanego egzaminu (po spełnieniu kilku dość surowych przesłanek).
Czy ktoś z was może próbował tego pakietu? Na "promocji" kosztuje aż 550zł więc cena bardzo wysoka, ale zastanawiam się czy jest to dobra alternatywa dla kupowania książek (nie licząc nowych kodeksów)?

Na studiach na prawie karnym mieliśmy nagrywane wykłady, przez co nie było obowiązku (a często i możliwości) uczestniczyć w wykładach. Oglądanie ich na tydzień - dwa przed egzaminem pomogły mi zdać ten przedmiot śpiewająco stąd moje zastanowienie nad tą ofertą ;)

Sprzedawca_Ziela napisał:
To teraz tak po burżujsku.. :cool:
Arslege ma ofertę na szereg testów + materiały video + zwrot pieniędzy w przypadku niezdanego egzaminu (po spełnieniu kilku dość surowych przesłanek).
Czy ktoś z was może próbował tego pakietu? Na "promocji" kosztuje aż 550zł więc cena bardzo wysoka, ale zastanawiam się czy jest to dobra alternatywa dla kupowania książek (nie licząc nowych kodeksów)?

Na studiach na prawie karnym mieliśmy nagrywane wykłady, przez co nie było obowiązku (a często i możliwości) uczestniczyć w wykładach. Oglądanie ich na tydzień - dwa przed egzaminem pomogły mi zdać ten przedmiot śpiewająco stąd moje zastanowienie nad tą ofertą ;)

Korzystam z ars lege i Stepaniuka. Do tej pory czytałam ustawę zanim rozwiązałam testy i... Rozwiązując wszystkie pytania z kodeksu na ars lege bez problemu później rozwiązałam testy Stepaniuka. Rozwiązując po przeczytaniu ustawy Stepaniuka miałam małe problemy z rozwiązaniem testów ars lege. W ars jest dużo szczegółowych pytań, takich tyci tyci szczegolików, na których polegałam. Z kolei koledzy we wcześniejszych postach zaznaczali, że bardziej zbliżone są pytania z testów Stepaniuka zatem te szczegóły nie mają większego znaczenia. Należy też wziąć pod uwagę, że rozwiązanie wszytskich pytań z ars to naprawde ogromny wyczyn czasowy.

Hej czy ktoś z was też zaczął naukę na początku lipca i osiąga w testach ars lege wyniki rzędu 91-97 pkt? Przerabiam powoli heliosz i audioustawy, mam przerobione na ars ponad 7 tys pytań a wciąż nie mogę się przebić powyżej tych wyników i zastanawiam się czy też tak macie czy to ze mną jest coś nie tak :D

Ali155 napisał:
Hej czy ktoś z was też zaczął naukę na początku lipca i osiąga w testach ars lege wyniki rzędu 91-97 pkt? Przerabiam powoli heliosz i audioustawy, mam przerobione na ars ponad 7 tys pytań a wciąż nie mogę się przebić powyżej tych wyników i zastanawiam się czy też tak macie czy to ze mną jest coś nie tak :D

Radzę się nie sugerować, przerobiłem ponad 100 tych testów po 150 pytań na ArsLege w trakcie przygotowań w zeszłym roku i dosłownie z jednego miałem wynik powyżej 100.

Na właściwym teście we wrześniu, przy pierwszym podejściu, wpadł wynik powyżej 100, także takie jest moje doświadczenie. : D

A czy potwierdzasz tezę że te pytania z ars są bardziej szczegółowe niż te na egzaminie?

Potwierdzam, czasem nawet za bardzo. Do tego baaardzo dużo pytań sprowadza się do tego, że odpowiedziami jest przepisana treść ustawy w 3 różnych wersjach. Niemniej nie mam porównania do innych testów, jak np. Becka, które są tu zachwalane.

Naukę głównie oparłem na treści ustaw + Heliosz, testy były dodatkiem do sprawdzenia wiedzy, ale jak widać niezbyt odpowiadały rzeczywistości. Niemniej nie powiedziałbym, że były to pieniądze wyrzucone w błoto.

Tez zauważyłem, ze pytania na ArsLege są trudniejsze, bardziej szczegółowe w porównaniu do tych Stepaniuka (teraz robię KSH i różnica jest duża, pytania o jakies szczegóły...)

rayof_light napisał:
Tez zauważyłem, ze pytania na ArsLege są trudniejsze, bardziej szczegółowe w porównaniu do tych Stepaniuka (teraz robię KSH i różnica jest duża, pytania o jakies szczegóły...)
Ja też akurat ksh. Jestem akurat na kapitałowych, ale ciężko przebrnąć przez ilość 😉

KarolinaGromek napisał:
Ja też akurat ksh. Jestem akurat na kapitałowych, ale ciężko przebrnąć przez ilość 😉

Ja skończyłem spółkę akcyjną i ciężkie te pytania były. Masakra, wszystko się zaczyna mylić 😂

Ja już nie wiem jaki system nauki przyjąć. Czytam na razie kodeksy, przerobilam KC, KPC i KRO, do tego testy Stepaniuka (książkowe i wykupione w Becku). Może lepiej byłoby czytać ustawy, a wiedzę jakby usystematyzować czy utrwalac książka Heliosz?

rayof_light napisał:
Ja skończyłem spółkę akcyjną i ciężkie te pytania były. Masakra, wszystko się zaczyna mylić 😂

Na szczęście z o.o.ma wiele wspólnych elementów z s.a. ale to prawda, że można się zakręcić a czasu brak na usystematyzowanie 😵😳

_Honey_Bunny_ napisał:
Ja już nie wiem jaki system nauki przyjąć. Czytam na razie kodeksy, przerobiłam KC, KPC i KRO, do tego testy Stepaniuka (książkowe i wykupione w Becku). Może lepiej byłoby czytać ustawy, a wiedzę jakby usystematyzować czy utrwalac książka Heliosz?

Nie ma jednej skutecznej metody, która daje 100% pewności zdania. Musisz zobaczyć, która z nich pozwala Ci zapamiętać i utrwalić więcej i to stosować. Jednej osobie wystarczą same teksty ustaw, innej książka Heliosz, a trzecia nauczy się w oparciu o same testy.

A ja mam pytanko odnośnie KPC. Jakie działy przerabiacie? Tylko część procesową? Czyli odpuszczacie nieprocesową w tym postępowanie zabezpieczające, egzekucyjne, miedzynarodówkę, sąd polubowny?:what:

zuzameduza napisał:
A ja mam pytanko odnośnie KPC. Jakie działy przerabiacie? Tylko część procesową? Czyli odpuszczacie nieprocesową w tym postępowanie zabezpieczające, egzekucyjne, miedzynarodówkę, sąd polubowny?:what:

Z tego co wymieniłaś przerabiam tylko takie totalne podstawy, zeby orientować się mniej więcej o co chodzi i rozróżniać tytuł wykonawczy od egzekucyjnego 😅

rayof_light napisał:
Z tego co wymieniłaś przerabiam tylko takie totalne podstawy, zeby orientować się mniej więcej o co chodzi i rozróżniać tytuł wykonawczy od egzekucyjnego 😅

I warto przeanalizować pytania ubiegłoroczne wg zestawienia z Arslege. Ja przerobilam proces. Jak starczy czasu to przejrzę jeszcze nieprocesowe i egzekucję. Niemniej cały czas robię testy Stepaniuka i pytania są wyłącznie z procesu.

_Honey_Bunny_ napisał:
I warto przeanalizować pytania ubiegłoroczne wg zestawienia z Arslege. Ja przerobilam proces. Jak starczy czasu to przejrzę jeszcze nieprocesowe i egzekucję. Niemniej cały czas robię testy Stepaniuka i pytania są wyłącznie z procesu.

Zgodnie z ich zestawieniem pojawiał się tylko proces :cool:
Pytam, bo właśnie skończyłam proces i zastanawiam się czy brnąć w to dalej czy odpuścić i brać się już za inny materiał :D

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót