Egzamin wstępny 2019 aplikacja radcowska /adwokacka

• Autor wątku Autor wątku 2019ola
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
Powiedzcie mi jeszcze czy to, że mam na dyplomie stare nazwisko to jakis problem?

U mnie nie było żadnego problemu. Kwestionariusz sprostuje wątpliwości.

Czy ktoś już przebrnął przez Unię? i jakim cudem to zrobił? 😝😝😄 Czytaliście ustawy, czy same testy?

Ostatnią edycję dokonał moderator:
KarolinaGromek napisał:
Czy ktoś już przebrnął przez Unię? i jakim cudem to zrobił? 😝😝😄 Czytaliście ustawy, czy same testy?

Unia za mną. Nie chce do tego wracać 😂 Generalnie polecam z tego zakresu robić testy Stepaniuka, nie czytać całej ustawy bo to bez sensu. Strata czasu. Testy z Unii na ArsLege zbyt szczegółowe 🤷🏻*♂️

rayof_light napisał:
Unia za mną. Nie chce do tego wracać 😂 Generalnie polecam z tego zakresu robić testy Stepaniuka, nie czytać całej ustawy bo to bez sensu. Strata czasu. Testy z Unii na ArsLege zbyt szczegółowe 🤷🏻*♂️
Usiadłam do ars lege i naprawde jest to bez sensu. Szacuje, że może mi to zająć ze dwa tygodnie 😂

KarolinaGromek napisał:
Usiadłam do ars lege i naprawde jest to bez sensu. Szacuje, że może mi to zająć ze dwa tygodnie 😂

Dlatego lepiej tym czasie przerobic kilka mniejszych ustaw po 1-2 pkt 😏

Ile wam zajela unia? Nawet nie chce o tym myslec, zostawiam to na wrzesien. Pamiętam jak się z tym męczyłam na studiach...

oliwiabb napisał:
Ile wam zajela unia? Nawet nie chce o tym myslec, zostawiam to na wrzesien. Pamiętam jak się z tym męczyłam na studiach...

Max 2 dni na TUE i 2 dni na TFUE. Dłużej nie ma sensu czytać bo za dużo ciężkiej materii.

Ja zamierzam do środy skończyć. Napiszę Ci jak już przebrnę 😜

Hej mógłby mi ktoś napisać od jakiego art do jakiego w KPC znajduje się ten „proces” który ma najwiecej pytań w statystyce na ars lege? Dobrze myśle ze to art od postepowania prawie do końca kodeksu?:)

rayof_light napisał:
Max 2 dni na TUE i 2 dni na TFUE. Dłużej nie ma sensu czytać bo za dużo ciężkiej materii.

Polecam audioustawy z unii łatwiej przebrnąć :) o ile komuś taka forma nauki odpowiada :)

Popieram rayof, że jeśli chodzi o ue to tylko Stepaniuk 😄

a ktos korzysta z testow becka? Nie mam Stepaniuka i nie wiem czy chce kupować. Ogolnie z ars lege korzystam pomocniczo bo te testy sa albo mega szczegolowe albo zbyt proste. Beck ma sto razy lepsze pytania moim zdaniem.

Zapytam o KSH i wasze uczenie się tego. Zrobiłem osobowe w całości, zarówno ars lege, jak i Stepaniuk. Ale jeśli chodzi o kapitałowe, to jest tego tak dużo, że nie chcę wręcz tracić tyle czasu chyba na ogarnięcie wszystkiego od A do Z. Ktoś ma jakiś sposób? Myślałem o zrobieniu sp. z o.o. w całości, a jeśli chodzi o akcyjna, to przelecieć te pytania, które najczęściej się pojawiały (chodzi o konkretne przepisy), no i doczytać resztę w Heliosz.

Ale będę wdzięczny za pomysły :D

Co do UE, to pewnie też uda się jakoś wyszczególnić najważniejsze działy i nie robić ich wszystkich. Ja rok temu tak zrobiłem i odpowiedziałem dobrze na wszystko z UE, bo nie były to zbyt trudne pytania :)

Czyli ue uczyłes się z ustaw?

oliwiabb napisał:
a ktos korzysta z testow becka? Nie mam Stepaniuka i nie wiem czy chce kupować. Ogolnie z ars lege korzystam pomocniczo bo te testy sa albo mega szczegolowe albo zbyt proste. Beck ma sto razy lepsze pytania moim zdaniem.
***mod***

Nie pisz posta pod postem, przez 20 minut jest dostępna opcja -
edit.gif
Regulamin §8

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Pegaz Z napisał:
Zapytam o KSH i wasze uczenie się tego. Zrobiłem osobowe w całości, zarówno ars lege, jak i Stepaniuk. Ale jeśli chodzi o kapitałowe, to jest tego tak dużo, że nie chcę wręcz tracić tyle czasu chyba na ogarnięcie wszystkiego od A do Z. Ktoś ma jakiś sposób? Myślałem o zrobieniu sp. z o.o. w całości, a jeśli chodzi o akcyjna, to przelecieć te pytania, które najczęściej się pojawiały (chodzi o konkretne przepisy), no i doczytać resztę w Heliosz.

Ale będę wdzięczny za pomysły :D

Co do UE, to pewnie też uda się jakoś wyszczególnić najważniejsze działy i nie robić ich wszystkich. Ja rok temu tak zrobiłem i odpowiedziałem dobrze na wszystko z UE, bo nie były to zbyt trudne pytania :)
Ja ksh przerobiłem cały plus całe pytania na ars i jakaś polowe w stepaniuku plus oczywiście przeczytałem caly rozdział w heliosz

Siema, jestem tu nowy. Moje pytanie może niektórych mocno zaskoczy, ale jak wszyscy wiemy do 14 sierpnia jest czas na zgłaszanie się do egzaminu wstępnego. Czy waszym zdaniem warto się jeszcze brać za naukę, czy jest już za późno ? Szczerze

Dżak napisał:
Siema, jestem tu nowy. Moje pytanie może niektórych mocno zaskoczy, ale jak wszyscy wiemy do 14 sierpnia jest czas na zgłaszanie się do egzaminu wstępnego. Czy waszym zdaniem warto się jeszcze brać za naukę, czy jest już za późno ? Szczerze

Kwestia chyba tego ile jesteś w stanie poświęcić na naukę oraz z jakiego poziomu startujesz. Są tacy co w dwa tygodnie się nauczyli i zdali. Są tacy co od marca się uczyli i nie poszło. Ja myślę, że szansa jest zawsze. Kwestia jak się do tego podejdzie. :smile:

No ja się jeszcze nic nie uczyłem, a jestem 2 lata po studiach. Jedyne co to od dwóch tygodni robię sobie testy na ars lege. No i tak się właśnie zastanawiam. A 1125 zł też trochę żal.

Dżak napisał:
No ja się jeszcze nic nie uczyłem, a jestem 2 lata po studiach. Jedyne co to od dwóch tygodni robię sobie testy na ars lege. No i tak się właśnie zastanawiam. A 1125 zł też trochę żal.
Jestem rok po studiach. Ucze się od początku lipca średnio 4h dziennie w tygodniu pracującym i około 7-8h w weekendy. Do tego w wolnych chwilach np jadąc tramwajem słucham audioustaw. I mimo ze egzaminy z lat poprzednich na ars robię już na poziomie od 99-105 pkt a jeszcze nie przerobiłem KC, KPC,KK,KPK i konsty o KP nawet nie wspominam, to i tak boje się czy zdam we wrześniu :)

Dżak napisał:
Najlepiej zrób ostatni próbny na ars zobacz jaki masz wynik jak 70-80 pkt to można powalczyć jak 30-40 to możesz mieć ciężko :)

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót