A ja z czystej ciekawości - czy są tutaj osoby, które "któryś raz" podchodzą do egzaminu wstępnego? Jeśli tak, to mogłyby się wypowiedzieć, czy w poprzednich latach na egzaminie wstępnym padały pytania z większych nowelizacji, które miały miejsce "chwilę przed" (jak ta z KPK chociażby) egzaminem?
Jestem świadomy, że na egzamin obowiązuje nas znajomość stanu prawnego tego na dzień egzaminu, takiego też mam zamiar się uczyć i przejrzeć wszelkie, nawet mniejsze, zmiany w przepisach prawnych, na tyle, na ile będzie to możliwe. Tylko zastanawiam się, czy panika, że miała miejsce nowelizacja któregoś kodeksu nie jest dość sztucznie wywoływaną paniką.
Nie chce być źle zrozumiany, ale ułożenie testu na egzamin wstępny na aplikację (plus potem cały proces związany z dystrybucją testów, powołaniem komisji itp.) jest dużym przedsięwzięciem. Nie jest to składające się z 25 pytań kolokwium na ćwiczeniach z konkretnego przedmiotu dla 30 osób, lecz test dla kilku czy kilkunastu tysięcy osób (uwzględniając również inne aplikacje) z kilkudziesięciu ustaw. Może się mylę, ale mam wrażenie, że na 20 sierpnia te pytania już muszą być ułożone, przecież potem muszą być zatwierdzone czy konsultowane. Natomiast sam proces legislacyjny też jest (zazwyczaj) długim procesem rozłożonym w czasie, o planowanych zmianach i propozycjach wiadomo dużo szybciej na samym etapie wnoszenia projektu ustawy/zmian. Układający pytania nie może sobie jednak z góry założyć układania z nich pytań z bardzo prostej przyczyny - nie może sobie z góry założyć, że wejdą one w życie przed egzaminem - zawsze istnieje możliwość poprawek od Senatu, weta prezydenta, skierowania do TK itp. (w teorii, w praktyce wiadomo). Organizatorzy zrobiliby to też po prostu dla świętego spokoju, by nie mieć zarzutów przy ewentualnych odwołaniach.
Oczywiście jest możliwe, może nawet prawdopodobne, że coś się pojawi z nowelizacji. Nie chcę, by powyższa wypowiedź wpływała na ocenę mojej osoby jako zakładającej, że warto zignorować nowelizację i nie zwracać na to uwagi. Ale czy panika, że ma miejsce nowelizacja nie jest trochę...na wyrost? Oczywiście wszystkim zdającym życzę powodzenia i aby takowe pytania nie padły!

Miłego wieczoru