Egzamin wstępny 2019 aplikacja radcowska /adwokacka

• Autor wątku Autor wątku 2019ola
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
Super! :D Akurat kończę KPK :mad: Przynajmniej wiemy, że pytanka prawdopodobnie padną z nowelizacji :brawo:

Ostatnia edycja:
Jak dobrze, ze kpk jeszcze nie ruszyłam :D na wszelki wypadek zostawiłam sobie na koniec.

Art. 75b
Sporządzony przez zespół do przygotowania pytań testowych zestaw pytań testowych oraz wykaz prawidłowych odpowiedzi, przewodniczący zespołu do przygotowania pytań testowych przekazuje Ministrowi Sprawiedliwości nie później niż 50dni przed wyznaczonym terminem egzaminu wstępnego.

Do egzaminu zostało 40 dni. Prezydent podpisał te ustawy dzisiaj. Jaka jest szansa na to, ze pytania pojawia się z nowelizacji?

mogę się mylić, ale w mojej opinii jest to termin instrukcyjny...

A ja z czystej ciekawości - czy są tutaj osoby, które "któryś raz" podchodzą do egzaminu wstępnego? Jeśli tak, to mogłyby się wypowiedzieć, czy w poprzednich latach na egzaminie wstępnym padały pytania z większych nowelizacji, które miały miejsce "chwilę przed" (jak ta z KPK chociażby) egzaminem?

Jestem świadomy, że na egzamin obowiązuje nas znajomość stanu prawnego tego na dzień egzaminu, takiego też mam zamiar się uczyć i przejrzeć wszelkie, nawet mniejsze, zmiany w przepisach prawnych, na tyle, na ile będzie to możliwe. Tylko zastanawiam się, czy panika, że miała miejsce nowelizacja któregoś kodeksu nie jest dość sztucznie wywoływaną paniką.

Nie chce być źle zrozumiany, ale ułożenie testu na egzamin wstępny na aplikację (plus potem cały proces związany z dystrybucją testów, powołaniem komisji itp.) jest dużym przedsięwzięciem. Nie jest to składające się z 25 pytań kolokwium na ćwiczeniach z konkretnego przedmiotu dla 30 osób, lecz test dla kilku czy kilkunastu tysięcy osób (uwzględniając również inne aplikacje) z kilkudziesięciu ustaw. Może się mylę, ale mam wrażenie, że na 20 sierpnia te pytania już muszą być ułożone, przecież potem muszą być zatwierdzone czy konsultowane. Natomiast sam proces legislacyjny też jest (zazwyczaj) długim procesem rozłożonym w czasie, o planowanych zmianach i propozycjach wiadomo dużo szybciej na samym etapie wnoszenia projektu ustawy/zmian. Układający pytania nie może sobie jednak z góry założyć układania z nich pytań z bardzo prostej przyczyny - nie może sobie z góry założyć, że wejdą one w życie przed egzaminem - zawsze istnieje możliwość poprawek od Senatu, weta prezydenta, skierowania do TK itp. (w teorii, w praktyce wiadomo). Organizatorzy zrobiliby to też po prostu dla świętego spokoju, by nie mieć zarzutów przy ewentualnych odwołaniach.

Oczywiście jest możliwe, może nawet prawdopodobne, że coś się pojawi z nowelizacji. Nie chcę, by powyższa wypowiedź wpływała na ocenę mojej osoby jako zakładającej, że warto zignorować nowelizację i nie zwracać na to uwagi. Ale czy panika, że ma miejsce nowelizacja nie jest trochę...na wyrost? Oczywiście wszystkim zdającym życzę powodzenia i aby takowe pytania nie padły! :) Miłego wieczoru :)

No ja tez dziś skończyłem kpk i zastanawiam się jak ten 50 dniowy termin ma się do nowelizacji

Pytanko czy KPC przerabiacie w całości? I czy ktoś ma taki myk na testowe powtórki ze ma testy z ars jako główne i testy z becka jako powtórki czy tylko ja jestem taki nawiedzony?;p

termin wejścia w życie liczy się od ogłoszenia, czyli teraz czekamy na publikację i to przesądzi, jaki jest stan prawny na egzaminie.

tax advisor napisał:
termin wejścia w życie liczy się od ogłoszenia, czyli teraz czekamy na publikację i to przesądzi, jaki jest stan prawny na egzaminie.

Jaka jest szansa na to ze nie zostanie opublikowana w ciągu tygodnia? Moim zdaniem dosyć mała :(
Pytanie tylko skoro teoretycznie MS ma już testy z wykazem odpowiedzi to czy pytania są sformułowane tak żeby zawierały prawidłowe odpowiedzi wg nowelizacji czy tez są oparte na starych przepisach

Ali155 napisał:
Pytanko czy KPC przerabiacie w całości? I czy ktoś ma taki myk na testowe powtórki ze ma testy z ars jako główne i testy z becka jako powtórki czy tylko ja jestem taki nawiedzony?;p
Już pisalismy o tym wcześniej. Nie tylko Ty tak robisz. Ja korzystam z ars i Stepnikua akurat. Z kpc sprawdź jaki jest zakres pytań na wykazie ars bo już nie pamiętam szczerze mówiąc 😄

Z KPC na aplikacje korporacyjna to tylko proces. Z niczego innego pytania nie padały, przynajmniej tak wynika z wykazu z ars lege.
Ja akurat na odwrot. Najpierw robie testy becka bo sa trudniejsze a potem jako powrotke ars lege :D

oliwiabb napisał:
Z KPC na aplikacje korporacyjna to tylko proces. Z niczego innego pytania nie padały, przynajmniej tak wynika z wykazu z ars lege.
Ja akurat na odwrot. Najpierw robie testy becka bo sa trudniejsze a potem jako powrotke ars lege :D

Właśnie tez przeglądałem ten wykaz i jako ze KPC zostawiłem na koniec to zacząłem mieć rozkminę czy zaufać ars i cisnąć tylko proces 😃 wtedy więcej czasu na powtórki zostanie 😃

Ja tez teraz przerabiam kpc i robie tylko proces poki co. Podchodze jeszcze w listopadzie do aplikacji na kssip no i tam juz trzeba troche wiecej poczytac. Ale na razie szkoda mi czasu, jak bede miala chwile to moze przeczytam jakies podstawy z reszty. Myslę, że ars lege nie kłamie. Jedynie jest jakies małe prawdopodobienstwo, że nagle padną pytania z innej czesci kpc, jak to wlasnie bylo w tamtym roku na konkursie na kssip.

KarolinaGromek napisał:
Już pisalismy o tym wcześniej. Nie tylko Ty tak robisz. Ja korzystam z ars i Stepnikua akurat. Z kpc sprawdź jaki jest zakres pytań na wykazie ars bo już nie pamiętam szczerze mówiąc 😄

Ja tez mam stepaniuka z zeszłego roku ale jakoś lepiej mi się rozwiązuje testy elektroniczne no i zawsze coś mogę zrobić w pracy a tachać do firmy taka cegłę jaką jest stepaniuk trochę słabo 😃

Ars też robię migiem. Stepaniuka trochę sponiewieram bo wyrywam, dzielę i zszywam i na koniec ustalam termin kiedy kończę ??????

A tak z ciekawości to te elektroniczne Becka są zbliżone do Stepniuka, czy bardziej do ars? i jaka jest cena becka elektronicznej?

KarolinaGromek napisał:
A tak z ciekawości to te elektroniczne Becka są zbliżone do Stepniuka, czy bardziej do ars? i jaka jest cena becka elektronicznej?

60 zł na miesiąc wydaje mi się ze bardziej do stepaniuka ale nie rozwiązałem ich jeszcze zbyt dużo wiec mogę się mylić :)

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót