Egzamin wstępny 2019 aplikacja radcowska /adwokacka

• Autor wątku Autor wątku 2019ola
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
Elektroniczne testy Becka są takie jak u Stepaniuka. Płaciłam chyba 129 zł za dostęp na trzy miesiące.

Ja najpierw robię Ars lege, później Stepaniuka. A na powtórki to planuję robić wszystkie próbne i z zeszłych lat na Ars lege, plus jeszcze raz przerobić testy na Stepaniuku.

Zaczynam się niestety stresować, że coraz mniej czasu i nie wyrobię się :???:

Wyrobisz się :) Ja planuje urlop od 9 września i zamierzam się wyrobić w 3 tygodnie :D

Kin_Ka napisał:
Wyrobisz się :) Ja planuje urlop od 9 września i zamierzam się wyrobić w 3 tygodnie :D

Z powtórką chcesz się wyrobić? Czy zaczynasz od 9 września? :)

Powtórek nie przewiduję. Pracuję na kpa, więc tylko rzucę okiem, kro, kp i Konstytucję mniej więcej ogarniam. Jak znam swój system nauki to dłużej niż godzina jednorazowo i więcej niż 6 godzin dziennie nie dam rady. Powtórek materiału nie przewiduję. Każdy potrzebuje innego czasu na naukę, przed egzaminem na mianowanie w służbie cywilnej wystarczyło mi dwa tygodnie, a śmiem twierdzić, że egzamin na mianowanie jest trudniejszy, chociażby dlatego, że nie ma konkretnego zakresu materiału. Prawo skończyłam 5 lat temu i to była moja druga magisterka, nie mam ciśnienia, jak się nie uda, to spróbuję podejść od razu do zawodowego, jeżeli mnie dopuszczą :)

Ja zacząłem waśnie wszystko powtarzać ale w formie testów. Tzn. Rozwiązuje od nowa testy z ArsLege plus pózniej Stepaniuk. Na ponowne czytanie KC czy innych ustaw nie mam siły i szkoda mi czasu.

Czy tylko mnie ogarnęło już zmęczenie materiału :(

O nie tylko Ciebie. Ja ja cierpię jak mam usiąść, już nudzi mnie to i myśli odlatują a tu jesszcze 1.5 miesiąca :tuptup:

Ja też już mam dość tej nauki, ale się i tak cieszę, że jest te 39 dni do końca, bo można przez ten czas jeszcze się przygotować w jakimś stopniu.

Kin_Ka, dobre podejście. Ja to zazdroszczę ludziom, którzy właśnie nie panikują. Bo w sumie i tak będzie co ma być. :D

Dokładnie, tak się zarzekałam, że nigdy nie będę robić aplikacji i co? Poniekąd życie mnie zmusiło. A panikowanie może tylko zaszkodzić :) Będzie dobrze, prędzej czy później :D

Pegaz Z napisał:
Ja najpierw robię Ars lege, później Stepaniuka. A na powtórki to planuję robić wszystkie próbne i z zeszłych lat na Ars lege, plus jeszcze raz przerobić testy na Stepaniuku.

Zaczynam się niestety stresować, że coraz mniej czasu i nie wyrobię się :???:

Mam podobny plan na powtórkę :)

Mi ten Stepaniuk najdłużej zajmuje, nie wiem może mam na niego blokadę :. jeśli chodzi o kc to na ars są proste pytania a u Stepniuka już nie jest tak łatwo :confused:

KarolinaGromek napisał:
Mi ten Stepaniuk najdłużej zajmuje, nie wiem może mam na niego blokadę :. jeśli chodzi o kc to na ars są proste pytania a u Stepniuka już nie jest tak łatwo :confused:

Dziś przerobiłam ubiegłoroczny test, który był na egzaminie wstępnym na radcowską... I pytania dot. chociażby KC były jak u Stepaniuka.
Jakoś większe zaufanie mam do Becka niż do ArsLege :D

_Honey_Bunny_ napisał:
Dziś przerobiłam ubiegłoroczny test, który był na egzaminie wstępnym na radcowską... I pytania dot. chociażby KC były jak u Stepaniuka.
Jakoś większe zaufanie mam do Becka niż do ArsLege :D

Zawsze mowię, że pytania Stepaniuka są poziomem bardziej zbliżone do tych na egzaminie wstępnym, niemniej jednak uważam, że jak ktoś przebrnie przez pytania na ArsLege to Becka też rozwiąże bez problemu.
Na ArsLege czasami pytają o takie pierdoły, często te pytania są szczegółowe...

Cześć wszystkim. Widzę, że większość z was kończy naukę, a ja nawet nie jestem w połowie. Pracuję, mam dużo nadgodzin, ciężko mi to pogodzić z nauką. Zastanawiałam się nawet nad rzuceniem pracy, ale pracuje w wymarzonej kancelarii i szkoda mi było tak po prostu rzucać pracę. Do tej pory przerobiłam kk, kpk (koszmar, mogłam się zabrać za coś innego), konstytucję, kpa, rodzinne i konczę ppsa. Reszty nie tknęłam. Od przyszłego tygodnia zaczynam urlop, to znaczy że już od soboty mogę się zabrać za naukę całymi dniami (w międzyczasie bedę musiała zrobić dwie rzeczy z pracy, ale to góra 2-3 h). Czy myślicie że uda mi się przerobić większość? Jestem naprawdę przerażona. Proszę o szczerze opinie. Ile czasu zajmuje przerobienie mniejszych ustaw?

malwina90 napisał:
Cześć wszystkim. Widzę, że większość z was kończy naukę, a ja nawet nie jestem w połowie. Pracuję, mam dużo nadgodzin, ciężko mi to pogodzić z nauką. Zastanawiałam się nawet nad rzuceniem pracy, ale pracuje w wymarzonej kancelarii i szkoda mi było tak po prostu rzucać pracę. Do tej pory przerobiłam kk, kpk (koszmar, mogłam się zabrać za coś innego), konstytucję, kpa, rodzinne i konczę ppsa. Reszty nie tknęłam. Od przyszłego tygodnia zaczynam urlop, to znaczy że już od soboty mogę się zabrać za naukę całymi dniami (w międzyczasie bedę musiała zrobić dwie rzeczy z pracy, ale to góra 2-3 h). Czy myślicie że uda mi się przerobić większość? Jestem naprawdę przerażona. Proszę o szczerze opinie. Ile czasu zajmuje przerobienie mniejszych ustaw?

Hej ja zacząłem początkiem lipca a mam przerobione ksh, kpa, ppsa, konsta, rodzinne, KW, KK, KPK ustawę o radcach i adwokatach, wekslowe traktat o UE i jestem w połowie KC. Ogółem z czytaniem ustawy zakreśleniami i robieniem pytań schodzi mi około 5h dziennie na naukę w weekendy mam skrajności bo albo nie robię nic albo siedzę po 8h do tego w każdej wolnej chwili np podczas jazdy tramwajem słucham audioustaw. Plan na teraz jest skończyć KC do końca tygodnia później przez tydzień KPC następnie przerobić KP i ustawę o prokuraturze i ustawę o gminie następnie już tylko powtórki. Myśle ze powinno ci się udać ja jak byłem zawzięty to z mniejszych przerabiałem nawet czasem 2 dziennie nie wymieniam tutaj takich ustaw pierdółek jak RPO :)

Ali155 napisał:
Hej ja zacząłem początkiem lipca a mam przerobione ksh, kpa, ppsa, konsta, rodzinne, KW, KK, KPK ustawę o radcach i adwokatach, wekslowe traktat o UE i jestem w połowie KC. Ogółem z czytaniem ustawy zakreśleniami i robieniem pytań schodzi mi około 5h dziennie na naukę w weekendy mam skrajności bo albo nie robię nic albo siedzę po 8h do tego w każdej wolnej chwili np podczas jazdy tramwajem słucham audioustaw. Plan na teraz jest skończyć KC do końca tygodnia później przez tydzień KPC następnie przerobić KP i ustawę o prokuraturze i ustawę o gminie następnie już tylko powtórki. Myśle ze powinno ci się udać ja jak byłem zawzięty to z mniejszych przerabiałem nawet czasem 2 dziennie nie wymieniam tutaj takich ustaw pierdółek jak RPO :)

Dziękuję za odpowiedź! :) skoro niedługo zaczynasz już powtórki to przerobiłeś także te pozostałe ustawy poza ww. wymienionymi?

malwina90 napisał:
Dziękuję za odpowiedź! :) skoro niedługo zaczynasz już powtórki to przerobiłeś także te pozostałe ustawy poza ww. wymienionymi?

Mniejsze typu RPO tak z tych większych tylko te z których były w zeszłych latach minimum 2 pytania na egzaminie

malwina90 napisał:
(...) Pracuję, mam dużo nadgodzin, ciężko mi to pogodzić z nauką. Zastanawiałam się nawet nad rzuceniem pracy, ale pracuje w wymarzonej kancelarii i szkoda mi było tak po prostu rzucać pracę.

Spróbuj się może dogadać z pracodawcą żeby trochę zluzowali z pracą na ten okres?

bydaider napisał:
A ja z czystej ciekawości - czy są tutaj osoby, które "któryś raz" podchodzą do egzaminu wstępnego? Jeśli tak, to mogłyby się wypowiedzieć, czy w poprzednich latach na egzaminie wstępnym padały pytania z większych nowelizacji, które miały miejsce "chwilę przed" (jak ta z KPK chociażby) egzaminem?

Ja podchodzę drugi raz, ale już rok temu zastanawialiśmy się nad tym ze znajomymi - raczej nie pojawiają się pytania czysto z nowelizacji:ok: wręcz przeciwnie.

juliette95 napisał:
Ja podchodzę drugi raz, ale już rok temu zastanawialiśmy się nad tym ze znajomymi - raczej nie pojawiają się pytania czysto z nowelizacji:ok: wręcz przeciwnie.

Tez podchodzę drugi raz :p ile ci zabrakło rok temu?;> co masz na myśli przez wręcz przeciwnie?;> ja co prawda tez nie zauważyłem rok temu pytań stricte z nowelizacji

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót